Ferenc pápa szerint a szex egy „gyönyörű dolog”

2023. április 07. 19:01

Fiatalok kérdezték a pápát tabu témákról egy dokumentumfilmben.

2023. április 07. 19:01
null

Ferenc pápa egy szerdán megjelent dokumentumfilmben méltatta a szex erényeit – írta a Reuters. A 86 éves pápa a Disney+ „A pápa válaszol” című produkciójában tette ezt a megjegyzést, amely egy tavalyi római találkozót örökít meg, amely során húszas éveik elején járó fiatalokkal beszélgetett.

A pápát számos témáról faggatták, többek között az LMBTQ-jogokról, az abortuszról, a pornóiparról, a szexről, a hitről és a katolikus egyházon belüli szexuális visszaélésekről.

– mondta a dokumentumfilmben.

Ferenc pápa a pornográfiról elmondta, hogy akik ilyen tartalmakat használnak, azok emberileg lealacsonyítják magukat.

– fogalmazott. Az egyházfőt arról is megkérdezték, hogy tudja-e, mit jelent az, hogy valaki „nem bináris személy”, és ő igennel válaszolt. Ahogy korábban beszélt róla, most is megerősítette, hogy az LMBTQ-személyeket is be kell fogadnia a katolikus egyháznak. „Minden személy Isten gyermeke. Isten senkit sem utasít el, Isten egy apa. És nincs jogom senkit sem kizárni az egyházból” – mondta. Az abortuszról a pápa azt mondta, hogy a papoknak

irgalmasnak kell lenniük azokkal a nőkkel szemben, akik megszakították terhességüket, de a gyakorlat továbbra is elfogadhatatlan.

„Nevükön kell nevezni a dolgokat.Egy dolog tovább kísérni azt a nőt, akinek volt egy abortusza, és egészen más dolog igazolni a tettét” – mondta.

A migrációval kapcsolatban a pápa elítélte az emberek kizsákmányolását a származási országokban, valamint azoknak a szeretetlenségét is, akik nem fogadják be őket.

A pápa megjegyzéseit a L'Osservatore Romano, a Vatikán hivatalos lapja tette közzé, amely „nyílt és őszinte párbeszédnek” nevezte a fiatalokkal folytatott beszélgetését.

Nyitókép: RICCARDO DE LUCA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sámson
2023. április 13. 20:08
Olyan papok által elkövetett szexuális bűncselekmények is vannak - a németországi egyházi iratok alapján - hogy az esetről az áldozat vagy a szülei egyházi vizsgálatot indítottak el a megrontást elkövető pap ellen, de ezt a vizsgálatot a klérus később lezárja, elmismákolja, majd az iratokat is megsemmisíti. Erre utaló jelek ugyanis voltak a vizsgált egyházi iratokban. Sőt olyan eset is van, hogy az áldozat a szégyen miatt sem egyházi, sem polgári fórumon nem jelenti az ügyet, hanem kiábrándul az érintett egyházból, haggya az egészet. Hodász András "atya" megrontóját (egy másik "atya") sem csukták börtönbe, csak elbocsátották. A legtöbbször a botrányba került papot áthelyezik másik iskolába, máshol folytatja áldatlan tevékenységét.
Sámson
2023. április 13. 19:49
budapesti, az hogy a bíróság nem csukja le a kisfiúkat megrontó pedofil papot, ennek több oka is lehet. Elévülés, amikor a megtörtént bűncselekményt az elévülési ideje után viszik bíróságra. Van olyan, hogy megtörtént a nemi erőszak, de az nem bizonyítható. Olyan előfordul - nem kevés alkalommal -, hogy a Római Katolikus Egyház a hírnevét védendő peren kívüli alkut köt a papjai által szexuálisan megrontott áldozatokkal. Erre milliárdok mennek el nevezett egyház esetében. Ezek a dolgok nem teszik a papok által elkövetett súlyos bűncselekményeket meg nem történtté. Lehet hogy te az elvakult bigottságod miatt ezt nem látod át, a többiek remélem megértik.
budapesti
2023. április 13. 19:36
"Nem kellene esetleg megfontolni akkor, hogy bevezetjük azt is, hogy a katolikus pap naponta csak két órát aludhat? Akkor még több ideje maradna." Úgy gondolod, hogy a nemi élet nem csupán "gyönyörű dolog", hanem ugyanolyan nélkülözhetetlen, mint az alvás? Amúgy egy római katolikus (világi) papnak senki nem tiltja, hogy legyen jó kapcsolata a szüleivel, testvéreivel, barátaival. Csak nem MUSZÁJ annyi időt a családra, emberi kapcsolatokra fordítania, mint egy görögkatolikus papnak (vagy egy evangélikus lelkésznek).
budapesti
2023. április 08. 17:58
"Bírom", ahogy a legtöbb hozzászóló mintegy "beböfögi" kommentárként az első eszébe jutó gondolatot, ami tipikusan gúnyos, bántó vagy cinikus, és hogy mennyire nem érdekli a többiek véleménye, sem az, hogy helyes-e a kép. amit magában kialakított az adott témáról. Ez más témáknál is így van, de különösen visszatetsző, hogy a Szentatyát és a katolikus hitet illetően is. Azt hiszem, a legtöbb ide kommentelő ettől nem lett okosabb sem a katolikus hitet, sem a szexualitás értelmét, értékét illetően, viszont jól esett neki idehánynia a véleményét, ahogyan máskor, más témákban is szokta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!