Szijjártó: Háborús hangulat van az EU-ban

2023. április 24. 15:44

A külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban beszélt erről.

2023. április 24. 15:44
null

Háborús hangulat uralkodik az Európai Unióban, a tagállamok döntő többsége még több pénzért, még gyorsabban, még több fegyvert szállítana Ukrajnának, miközben a békepárti szereplők súlyos támadás alatt állnak – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az EU-s külügyi tanács ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatóján először is közölte, hogy

a harcok sújtotta Szudánból újabb magyar állampolgárt sikerült kimenekíteni,

aki a házastársával együtt már biztonságban van Etiópiában, ahol a magyar nagykövetség munkatársai segítik őket.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az előző éjszaka közepe óta nem sikerült kapcsolatba lépni a Kartúmban tartózkodó további öt magyarral az internet- és telefonszolgáltatás összeomlása miatt, de amennyiben lesznek fejlemények, a tárca azonnal tájékoztatni fog.

A békepárti hozzáállásról

A luxembourgi tanácsülésről beszámolva kiemelte, hogy az ismét „önhibáztatással” kezdődött, többen úgy vélték, hogy az EU még mindig nem tett eleget Ukrajna támogatásáért. „Ha össze akarnánk foglalni, hogy mi az európai országok döntő többségének jelenleg itt elmondott álláspontja, akkor azt nagyjából úgy tehetnénk, hogy még több fegyvert, még több pénzért, még gyorsabban szállítsunk Ukrajnának” – mondta.

„Ez a háborús hangulat itt magában foglalja azt is, hogy a békepártiak,

legyen szó itt jelen lévő, vagy éppen itt nem jelen lévő országokról, amelyek folyamatosan a béke mellett érvelnek” – tette hozzá.

(MTI)

***

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barkasfarkas
2023. április 24. 17:49
Nincs olyan, hogy békepárti, ez óriási hazugság. Mivel a háború már folyik, a mezőny erre a két részre szakadt szét: - Megakadályozni az orosz nyomulást, és Ukrajna bekebelezését? - Nem tenni semmit, és ezzel hallgatólagosan támogatni ugyanazt?
Aerion
2023. április 24. 17:44
ajrópában csak addig van háborús hangulat, amig Oroszország és Kína úgy istenigazában oda nem basz. Onnantól kezdve brühühűűű van, nem háborús hangulat.
Ugandai Bubu
2023. április 24. 17:31
Miről beszél Petiminiszter? Orbán 10+ éve háborús hangulatot kelt a military-harci-küzdés-pornóval. Még a COVID idején is gépkarabélyos katonák vigyáztak, hogy ne legyenek az utcán lázas köhögők.
Csigorin
2023. április 24. 17:20
a negyedik birodalom kardcsortetve rontana Oroszorszagra ismet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!