Becsekkoltak Vietnámba az amerikaiak

2023. április 15. 15:37

A két egykori ellenséges ország vizsgálja annak lehetőségét, hogy stratégiai partnerséggé léptesse elő jelenlegi átfogó partnerségi diplomáciai viszonyát.

2023. április 15. 15:37
null

A diplomáciai kapcsolatok magasabb szintre emeléséről tárgyalt szombaton Hanoiban Antony Blinken amerikai külügyminiszter Pham Minh Chinh vietnami miniszterelnökkel. A két egykori ellenséges ország a jelentés megfogalmazása szerint vizsgálja annak lehetőségét, hogy stratégiai partnerséggé léptesse elő jelenlegi átfogó partnerségi diplomáciai viszonyát.

A délkelet-ázsiai országban külügyminiszterként tett első hivatalos látogatása során Blinken méltatta a két ország közötti virágzó kapcsolatokat, és kifejezte azon reményét, hogy a kétoldalú kapcsolatokat még magasabb szintre emelhetik. Chinh válaszában lehetségesnek nevezte a két ország közötti kapcsolat magasabb szintre emelését. A miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követően Blinken és Bui Thanh Son vietnami külügyminiszter részt vett a

Hanoiban 1,2 milliárd dollár beruházással épülő új amerikai nagykövetség alapkőletételi ünnepségén.

Blinken az új nagykövetség létesítését újabb jelentős lépésnek nevezte „a nemzetek és népek közötti létfontosságú partnerség megerősítése felé”. A két ország közötti átfogó partnerségi viszony létesítésének 10. évfordulója alkalmából Blinken háromnapos vietnami látogatása során szombaton felkeresi a Vietnami Kommunista Párt elnökét, Nguyen Phu Trong-ot is. Chinh miniszterelnök nagy sikernek értékelte Joe Biden amerikai elnök és Nguyen Phu Trong között az elmúlt hónapban lezajlott telefonbeszélgetést.

Politikai elemzők szerint a 10. évforduló megünneplése és a Biden-Trong telefonbeszélgetés legmagasabb szintű találkozókat is eredményezhet már idén júliusban. Blinken péntek este érkezett Vietnamba, és vasárnap reggel repül tovább Japánba, hogy részt vegyen a G7-országok külügyminisztereinek találkozóján. Az Egyesült Államok aktív diplomáciai erőfeszítéseket tesz Kína ázsiai-csendes-óceáni térségbeli befolyása növekedésének a megfékezésére.

(MTI)

Nyitókép: Nhac NGUYEN / AFP

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2023. április 17. 05:31
Kína segélyezi támogatja Vietnamot , kínai típusú kommunista rendszer van. Amerika elakarja szigetelni Kínát is haragot akar gerjeszteni Kína és Vietnam közt . Ezért a nagy álbaráti közeledés.
Nyugati Ádám
2023. április 16. 12:30
Vietnamtól nem kell félni, nem fogja megtámadni Kínát. Emellett megtanulták az USA demokrácia exportjának minden formáját és társadalmi következményeit. A déliek a liberális demokrácia exportjából már kaptak egy komoly figyelmeztetést, az északiak pedig a kínai technokrata kommunizmust kellett megkóstolniuk. Sajnos manapság senki sem ismeri pontosan, hogy az egyesített Vitnami Szocialista Köztársaságban milyenek a valódi állapotok. A közgázon voltak viatnámi csoporttársnőim, akik hihetetlen szorgalommal, magyarul is megtanultak és a szakmai stúdiumokat is kiválóan teljesítették, főleg a matematikai jellegű tárgyakban (analízis, statisztika, mátrix aritmetika, stb. voltak jók. 1986-ban jártam Viatnamban segédkezni egy növénynemesítő és szaporító intézmény létrehozásában. Számomra a vietnamiak derűje és a nem túlhajszolt, de örömmel végzett munka-feladat megoldás volt e leginkább megkapó.
TAVIROZSA
2023. április 15. 22:15
Kellene egy óriásplakát kampány Vietnamba is?... :D
bagira
2023. április 15. 19:07
Amerikai barátságban 3 millió vietnami belehalt .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!