Bajorország újból atomenergiát akar – saját felelősségre

2023. április 16. 17:33

Németország szombaton leállította utolsó három atomerőművét.

2023. április 16. 17:33
null

Bajorország továbbra is saját felelősséggel akarja működtetni az atomerőműveket – idézte a Reuters Markus Söder tartományi miniszterelnököt. A tartomány, amely Németország számos legsikeresebb exportáló gyártójának ad otthont, azt akarja, hogy

a szövetségi kormány módosítsa a nukleáris kilépésről szóló törvényt,

hogy lehetővé tegye az ilyen atomerőművek saját felelősséggel történő üzemeltetését. „Amíg a válság véget nem ér, és a megújuló energiaforrásokra való átállás nem sikerül, addig az évtized végéig minden energiaformát fel kell használnunk. Bajorország készen áll arra, hogy vállalja ezt a felelősséget” – idézte a tartomány miniszterelnöke szavait a Bild am Sonntag című lap.

Németország szombaton leállította utolsó három atomerőművét, köztük a bajorországi Isar II-t. Ezzel egy hat évtizedes program véget ért, mivel Berlin 2035-ig egy teljesen megújuló villamosenergia-termelésre vonatkozó tervet hajtana végre.

Nyitóképen: Markus Söder / Sven Hoppe / DPA / AFP 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csányi Gyuri
2023. április 17. 16:33
Az EU meg legyen újra Európai Szén- és Acélközösség.
eredmeny
2023. április 17. 08:51
Jobb későn mint soha. Ámbár kérdés az is hogy Sröder emebeli véleményét mennyire támogatják Bajorországban illetve Németországban. Van tanulsága is az esetnek? Az energiamix értelmezésében is járatlan politikusoknak szabad e hatalmat adni e kérdéskörben...?
VeJoLa
2023. április 16. 21:25
Söderhez képest a szélkakas állócsillag, de ebben most nem ártana, ha a többi tagállam is hozzá igazodna!
Odone Ricci
2023. április 16. 20:23
Németország a maga 16 "Land"-jával nem egységes sem politikailag, sem gazdaságilag sem pedig az oktatásügyben. A konzervativ Bajorország ragaszkodna az atomerőművéhez, hiszen az iparnak erre szüksége van. A szénerőművekkel pedig nem akarják az alpesi levegőt és a szép turista városokat rontani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!