Szakértő: Jelentős fordulat lehet a háború szempontjából az új amerikai narratíva

2023. március 30. 14:42

Egyetlen nap különbséggel nyilatkoztak nagyon ellentétesen amerikai vezetők a tűzszünettel kapcsolatban, az USA már elképzelhetőnek tartja, hogy Ukrajna határai tárgyalások alapját képezzék.

2023. március 30. 14:42
null

„Ha valaki emlékszik arra, hogy akár csak egy nappal korábban mit nyilatkoztak amerikai tisztségviselők, hogy szó sem lehet tűzszünetről, akkor ez egy jelentős fordulat”, mondta az Ultrahang csatornáján közreadott beszélgetés során Vukics Ferenc. A szakértő arra reagált, hogy Anthony Blinken amerikai külügyminiszter a napokban már arról beszélt, előbb-utóbb napirendre kerülhet, hogy tárgyalási alap legyen Ukrajna határainak kérdése. Hozzátette: a hírt ő maga is német lapokban olvasta először, a legnagyobb amerikai és európai lapok nem igazán figyeltek fel a miniszteri megnyilatkozásra. 

Vukics arra emlékeztetett, a korábbi amerikai nyilatkozatok folyamatosan arra utaltak, folyamatosan nyomás alatt kell tartani Moszkvát, többek között ezért vetették el a tűzszünet lehetőségét. Az ukrán emberek és katonák érdeke az lenne, hogy stabilizálni tudják a pozícióikat, időt nyerjenek, Zelenszkij érdeke ugyanakkor más. Az ukrán elnök a háborús pszichózisra épít, az ő stratégiáját felborítaná, ha 13 hónapnyi háború után az ország lakossága nem csak háborús híradásokat kapna. Mint mondta, ez a jelenség még a nyugati világban is ugyanígy van, minden korábbi, rendkívüli jelentőségűnek beállított kérdés lekerült a napirendről, csak azt mutatják be releváns kérdésként, mi történik Ukrajnában és mit teszünk Ukrajnáért. 

Az amerikaiaknak pedig azért nem áll érdekében a tűzszünet, mert akkor csökken az Oroszországra nehezedő háborús nyomás, ismételte meg Vukics, aki azonban arra is rámutatott; Blinken új kijelentése a formális logika szabályai szerint azt jelenti,

a nyugati vezetők egyre bizonytalanabbak abban, hogy Ukrajna képes lehet megnyerni a háborút,

sőt, katonai képességei olyan mértékben gyengültek, hogy át kell gondolni a konfliktus tárgyalásos rendezését. Persze mindez nem illik bele a fősodor korábbi kommunikációjába, talán ezért is sikkadt el a nyilatkozat a médiában. 

Vukics hangsúlyozta, még az amerikai kormányzat sem annyira egységes a kérdésben, mint korábban gondoltuk, egyre inkább láthatóvá válnak egyes törésvonalak, amelyek a háborús helyzet különböző értékeléséből fakadnak. 

A szakértő szerint most van olyan harcászati pillanat, amikor erős ellenlökéseket kellene felmutatnia az ukrán haderőnek az orosz hadsereg négy ponton történő nyomulásával szemben, ezekről azonban nem érkeznek hírek, még a brit hírszerzés is elismeri, hogy az oroszok jelentős sikereket érnek el a hadszíntéren.

Lehet, hogy olyan lőszerhiány alakult ki ukrán oldalon, ami megakadályozza mindezt, tette hozzá. 

Visszatérve az amerikai külügyminiszter nyilatkozatához, Vukics Ferenc arról beszélt, az amerikaiak azzal is számot vetettek, hogy a következő években nem áll majd rendelkezésre az a hadiipari kapacitás a Nyugat mögött, amelyik képes lehet arra, hogy az ukrán szükségletek pótlásán túl biztosítani tudná azt az erőeszköz-mennyiséget, amire még szükség van. 

Miért ilyen fontos Bahmut?

Arra a kérdésre, hogy miért nem adja fel Ukrajna Bahmut városát, illetve miért dúlnak ilyen éles harcok a városért, Vukics Ferenc elmondta: az ukrán vezetés több alkalommal is jelezte, hogy mindez lélektani szempontból fontos. Ha Bahmut elesik, irreverzibilis folyamat indulhat el, amiben a bizonytalanság érzése jelenhet meg, mondta. Ukrajnától mindenki a tavaszi ellentámadást várja, azt megelőzően azonban vereség lenne Bahmut feladása, amit Ukrajna nem engedhet meg magának, mutatott rá. 

Az, hogy lőszerek és jelentős támogatás nélkül komoly veszteségeket okoznak az oroszoknak, csak mese,

amit az ukránok állítanak, az soha a világtörténelem folyamán nem történt meg, mutatott rá Vukics. Érvelése szerint két nagyjából azonos erejű csoportosulás áll most egymással szemben a létszámok tekintetében, az orosz tüzérség azonban jelentős erőfölénnyel rendelkezik, így ők képesek nagyobb veszteségeket okozni, nem a tüzérséget lassan már egyáltalán nem használó ukrán haderő. 

Ha Bahmut elesik, óriási fordulat következhet be az ukrán haderő lelki állapotában. Akkor nem folytatódhatnak úgy a harcok, mint eddig, összegezte a helyzetet Vukics Ferenc. 

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg: 

***

Nyitókép: Ukrán katonák egy 203 milliméteres Pion önjáró löveggel támadják az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Bahmut közelében december 16-án. Forrás: MTI

Összesen 220 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ersa57
2023. március 31. 14:04
„Ha valaki emlékszik arra, hogy akár csak egy nappal korábban mit nyilatkoztak amerikai tisztségviselők, hogy szó sem lehet tűzszünetről, akkor ez egy jelentős fordulat”, Az élet tele van meglepetésekkel. Ma már vezető magyar politikus is ki merte mondani: OLYAN BÉKETERV KELL, AMI NEM JÁR OROSZORSZÁG GYŐZELMÉVEL.
LancelotDuLac
2023. március 30. 19:56
Oroszország Dühös! 365 amerikai AV-8 Harrier II támadórepülőgép érkezett az ukrán határhoz . https://www.youtube.com/watch?v=Qe358vkIbFg
mgyfree
2023. március 30. 19:35
mandiner mi a faszért hagyjátok, hogy így szét basszátok a forumot?!! bassátok meg nem látjátok hogy ebből éltek, baszopm a lelkteket!
bcs333
2023. március 30. 19:31
Ja, és még valami. Középiskolai műsz.tanárként mentem nyugdíjba. Az első órákon az új osztályaimnak három dolgot mondtam , mint követelményt . Az egyik az , hogy káromkodni csak akkor lehet , ha azt tőlem is hallják. A másik kettő itt most nem érdekes. Tiszteltem a diákjaim ( eredményüktől függetlenül ) . Káromkodást soha nem hallottam , pedig volt vagy 950 diákom az évek során. A régi Kádár rendszert ebből a szempontból jobbnak tartottam , mert ott volt "blokkolás" a nem megfelelő hozzászólásoknál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!