Egyre nagyobb a botrány a finn kormányfő vadászgépekkel kapcsolatos kijelentése miatt

2023. március 12. 17:49

Sanna Marin azonban továbbra sem hajlandó korrigálni a szavait, nem nyilatkozik az ügyben. 

2023. március 12. 17:49
null

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, a finn kormányfő Kijevben járva ígérte meg, hogy Ukrajnának átadják majd a finnek légvédelmét ellátó F–18-as Hornet vadászrepülőgépeket. A Világgazdaság vasárnapi cikke szerint ez az ígéret azonban óriási botrányt kavart hazájában, hiszen az ötletet csak saját kabinetjével és a finn légierővel felejtette el megbeszélni, azaz

olyan fokú döntést hozott egymaga, amellyel könnyen veszélybe sodorhatja egész országát. 

A jelenlegi tervek szerint ugyanis – bár a megállapodás már megvan – az új amerikai F–35-ösök, amelyek a Hornetek helyét vennék át, legjobb esetben is csak 2026-ban érkeznek meg Finnországba. A Helsinki Timesnak nyilatkozó képviselők így továbbra is értetlenül állnak a kijelentés előtt. A botrány egyre nagyobb hullámokat vet, Marin azonban mégsem hajlandó korrigálni a szavait, egyelőre nem nyilatkozik az ügyben. 

Szombaton egy politikai rendezvényen vett részt a verkkouutiset.fi portál szerint, ahol az újságírók hiába akarták kérdezni a botrányról, ő lerázta őket annyival, hogy most az emberekkel szeretne beszélgetni, nem a sajtóval. 

„Meggondolatlan kampányígéret”

„Ez egy meggondolatlan kampányígéret volt. Bocsánatot illene kérnie az ukránoktól, hogy ilyet mondott, mert teljesen egyértelmű, hogy Finnország nem adhatja át vadászrepülőit nekik” – mondta a lapnak Mikko Kärnä finn parlamenti képviselő. Kollégája, Jari Ronkainen szerint szintén megdöbbentő volt az ígéret, hiszen a Hornetek nélkül Finnország teljesen védtelenné válna. 

Egyetlen miniszterelnök sem tehet ilyen kinyilatkoztatást anélkül, hogy erről előzetesen szakértőkkel konzultálna”

– mondta a honatya. 

A megszólalók csak találgatni tudnak, miért tett ilyen felelőtlen ígéretet Marin, de annál többre nem jutottak, hogy valószínűleg tapasztalatlanságból. A 37 éves politikus 2019 óta Finnország miniszterelnöke, hatalomra lépésekor a világ legfiatalabban megválasztott kormányfője lett. 

***

Nyitókép: Lukas Kabon / ANADOLU AGENCY / AFP

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik