Rendkívül véres harcok folynak Bahmutért

2023. március 01. 06:58

Az egykor 70 ezres várost az orosz hadsereg tüzérsége és légi ereje is ostromolja, a Wagner csoport zsoldosai pedig északról próbálják nagy ívben befogni az ukrán védelmet.

2023. március 01. 06:58
null

Nagy erőkkel, szünet nélkül ostromolja Bahmutot az orosz hadsereg, próbálja bekeríteni a várost, amelyet a folyamatos tüzérségi támadások ellenére még tart az ukrán hadsereg – számol be az Euronews az ukrán hadvezetés közleményére hivatkozva. Az egykor 70 ezres várost az orosz hadsereg tüzérsége és légi ereje is ostromolja, a Wagner csoport zsoldosai pedig északról próbálják nagy ívben befogni az ukrán védelmet.

Bahmut bevétele az orosz hadsereg első jelentős győzelme lenne fél éven belül, és utat nyitna Donyeck még ukrán kézen lévő városai felé.

Szakértők ugyanakkor kétségbe vonják, hogy Bahmut elfoglalásának olyan mértékű stratégiai jelentősége volna,

mint amekkora áldozatot követel az orosz hadseregtől. További legalább húsz donyecki települést is támadnak, köztük Csernyihivet, Szumit és Harkivot.

Eközben az ukrán légierő három hullámban támadta azokat a körzeteket, amelyekben az orosz hadsereg összevont csapatokat. Drón csapódott be Moszkvától 110 kilométerre délkeletre, Kolomna városa mellett. Az orosz védelmi minisztérium korábban már jelentett két dróntámadást keddre virradóra, amelyek

Oroszország délen fekvő régióit érintették, de jelentős kárt nem okoztak.

A keleti front annak ellenére nem mozdul, hogy az orosz csapatok több százezres erősítést kaptak, és megállás nélkül nyomulnak előre. Az amerikai védelmi minisztérium szerint ennek számottevő eredménye a közeljövőben nem lesz. Az ukrán hadvezetés is azzal kalkulál, az enyhülés végképp megbénítja a szárazföldi orosz offenzívát, mert sártengerré változtatja az utakat, járhatatlanná teszi a vidéket. Ez természetesen nem kedvez az ukrán alakulatoknak sem, csak annyiban, hogy fékezi az orosz hadműveleteket.

Nyitókép: Sebesült ukrán katonát látnak el szanitécek egy tábori kórházban az ukrajnai háború frontvonalánál, a Donyeck megyei Bahmut térségében 2023. február 26-án. MTI/AP/Jevhen Maloletka

***

***

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. március 01. 23:04
azt hogy tetszik erteni hogy nem mozdul a front de az oroszok folyamatosan nyomulnak elore?
istvanpeter
2023. március 01. 08:06
Nem unjátok még? Testvérek vagytok, tessék azonnal kibékülni!
svejk11
2023. március 01. 07:27
Ilyen már volt... A bekerítetteket akkor sem kisérte siker! Talán az ukránok ??? " Német részről három időpontra is tervet készítettek (1944. december 24-26., 1945. január 1. és január 3.). Hitler, mint a német véderő főparancsnoka ezeket nem engedélyezte, s végül február 11-ére dolgoztak ki egy megkésett, a korábbi lehetőségekhez képest kétes értékű tervet. A terv kidolgozásakor a korábbi terveken kívül figyelembe vették azokat az útvonalakat is, amelyeken keresztül a német sorok mögé szivárgó szovjet katonák saját vonalaikhoz tértek vissza. Február 10-én átküldött magyaroktól, illetve az Ördög-árkon kiküldött német felderítőktől próbáltak a lehetőségekről tájékozódni. Február 11-én 15 órakor ismertette a tervet a IX. SS hegyi hadtestparancsnokság a német csapatok parancsnokaival, amely szerint csak azok a katonák vegyenek részt a kitörési kísérletben, akik egy éjszakai, 24 km-es, folyamatos harc közbeni gyalogmenetet meg tudnak tenni. A kitörés 20 órakor kezdődik, két fő irányban és három hullámban, a Városmajor úttól a Mechwart térig, a Krisztina körút és Margit körúti vonal áttörésével."
5m007h 0p3ra70r
2023. március 01. 07:11
"Szakértők ugyanakkor kétségbe vonják, hogy Bahmut elfoglalásának olyan mértékű stratégiai jelentősége volna" Annyira jelentéktelen, hogy ukrán haderő felesleges tízezrei harcolnak ott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!