Százával kapja Ukrajna a tankokat, de van egy kis gond

2023. március 04. 08:00

Hiába tűnt úgy sokáig, hogy maradéktalanul teljesül Ukrajna álma.

2023. március 04. 08:00
null

Ukrajnának 200-300 modern NATO-harckocsira lenne szüksége ahhoz, hogy kitolja az orosz haderőt a Donbaszból és a Krímből – mondta ezt az ukrán katonai vezérkar még az év elején. Ezt követően az tűnt reálisnak, hogy az európai országok összesen nagyjából 80 Leopard harckocsit küldhetnek Ukrajnának. Továbbá 30 darab M1 Abramsről volt még szó ekkor, ezek pedig az Egyesült Államok részéről.

Ettől függetlenül sokáig úgy tűnt, akár még mindig teljesülhet Ukrajna vágya

– sorra jöttek ugyanis a felajánlások a NATO-országok vezetőitől, elsősorban Leopard 2-es harckocsik transzferjéről. Egy kis idő elteltével Berlin végül engedélyezte a tankok exportját, a lelkesedés gyorsan elfogyott: most, március elején nagyon úgy néz ki, hogy a remélt Leopard 2-es állomány csupán töredékét kapja meg Ukrajna a tervezett tavaszi offenzívához.

Jelenleg úgy tűnik, hogy valódi, modern harckocsinak számító Leopard 2A6-osból, a Challenger 2-esből, továbbá az M1A2 Abramsből csak minimális mennyiség fog Ukrajnába kerülni,

az ukrán harckocsizókat továbbra is döntő túlsúllyal hidegháborús technológiával fogják felszerelni.

Leopard 1-esekkel és kipofozott lengyel T-72-esekkel pedig nem lehet megnyerni ezt a háborút.

A jelenlegi adatok szerint 73 és 175 közötti az Ukrajnának szállított tankok száma.

***

Nyitókép: PATRIK STOLLARZ / AFP

Összesen 288 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2023. március 05. 15:59
Ukrajnát a sok fegyverrel be is lehet temetni. Minden fegyverhez ki kell képezni a fegyverforgatót is (többnyire nem Ukrajnában). Lehet, hogy ezek a fegyverek szolgálnak a koporsóra dobott rögként.
Akitlosz
2023. március 04. 16:57
"az ukrán harckocsizókat továbbra is döntő túlsúllyal hidegháborús technológiával fogják felszerelni." Mi nem hidegháborús technológia? A hidegháború vége óta a NATO SEMMILYEN új tankot nem fejlesztett ki. Nem létezik nem hidegháborús tanktípus a hadrendben. Csak az oroszoknak van néhány tíz darab Armatájuk, ami így nem tényező. A nyugatnak meg még ennyi sem, SEMMILYEN új nyugati tank nincsen a hidegháború vége óta.
Akitlosz
2023. március 04. 16:53
A szerző túlértékeli azt a tankot. A Leopard 2 is az 1970-es évek tankja. Különben sem a tankok egymás elleni küzdelme dönti el ezt a háborút. A tankok ritkák a frontvonalon. A gyalogság meg örül bármilyen saját tanknak a közelben, az elavultnak is.
letsgobrandon
2023. március 04. 15:08
Nekünk 56-ban egy marék kavicsot sem küldött a buzinyugat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!