Az USA bekérette az orosz nagykövetet a lezuhant amerikai drón miatt

2023. március 14. 20:28

Az incidensről Joe Bident is tájékoztatták.

2023. március 14. 20:28
null

A Mandiner megírta, hogy egy Szu-27 típusú orosz harci gép megütötte egy Reaper típusú amerikai megfigyelő drón légcsavarját, ami miatt a pilóta nélküli repülőgép a tengerbe zuhant és megsemmisült.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője „veszélyesnek, szakszerűtlennek és meggondolatlannak” nevezte az elfogást, amelyre elmondása szerint volt már ugyan példa, arra azonban nem, hogy egy ilyen incidensben egy amerikai légi jármű megsemmisüljön.

„Ebben a tekintetben egyedi esetről van szó” – mondta. A szóvivő kiemelte, hogy a washingtoni külügyminisztérium közvetlen kapcsolatba lép az orosz külüggyel, „hogy kifejezze aggodalmát emiatt a kockázatos és szakszerűtlen elfogás miatt”. Hozzátette:

az incidensről Joe Biden amerikai elnököt is tájékoztatták.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő nem sokkal később tudatta, hogy helyi idő szerint kedd délutánra bekérették a külügyminisztériumba Oroszország washingtoni nagykövetét, hogy kifejezzék neki az Egyesült Államok „erőteljes tiltakozását” az incidens miatt.

Tudatta azt is, hogy az Egyesült Államok moszkvai nagykövete szintén tiltakozását fejezte ki az orosz külügyminisztériumnál.

Az Egyesült Államok hadseregének európai parancsnoksága közleményében leírta, hogy az ütközés előtti percekben a két Szu-27-es gép közül az egyik üzemanyagot eresztett a drónra, majd közvetlen elé vágott. A pilóta nélküli amerikai légi jármű helyi idő szerint este 6 óra 3 perckor zuhant a Fekete-tengerbe.

Christopher Cavoli amerikai tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka tájékoztatta a NATO-szövetségeseket a fekete-tengeri incidensről.

***

Moszkva tagadja a vádakat

Az orosz védelmi minisztérium kedden azt közölte, hogy a vadászgépei nem kerültek érintkezésbe az amerikai katonai drónnal, amely aznap a Fekete-tengerbe zuhant.

A moszkvai tárca elismerte, hogy két vadászgépe feltartóztatott egy amerikai drónt a Fekete-tenger felett, de azt állította, hogy nem nyitottak rá tüzet, és nem kerültek érintkezésbe vele. „Egy heves manőver következtében az MQ-9 típusú drón szabadesésbe kezdett, veszített magasságából, és a vízfelszínnek ütközött” – közölte az orosz védelmi minisztérium, amely szerint

az orosz harci gépek nem ütköztek a drónnal, és nem ők okozták a zuhanását.

(MTI)

***

Nyitókép: MTI/AP/Patrick Semansky

Összesen 261 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kiss.istvan770
2023. március 15. 15:28
Micsoda meglepetés! Háborúban lőnek az ellenséges gépre? Nahát, hogy mik vannak?
kafabatka
2023. március 15. 14:08
Elfogyott a türelem. Ez figyelmeztetés volt. Oroszország megjelölte területét. Hátrébb az agarakkal. Az USA a tűzzel játszik.
Arnar
2023. március 15. 12:28
"Az amerikai légierő megsemmisítette egy orosz drónt a Mexikói öböl fölött" Ilyen persze sohan nem történik.
Palatin
2023. március 15. 11:54
Az USA fegyverekkel tömi Ukrajnát, és még van pofája reklamálni, ha egy kis fricskát kap. Az USA egész világra kiterjedö egyeduralmi törekvései képezik minden nagyobb kaliberü nemzetközi konfliktus gyökerét. Ehhez semmi kétség nem fér. Emögött nem csak gazdasági megfontolások állnak a részükröl, hanem valami egészen más is. Az identitás kérdése egy különös megvilágításban. Miröl van szó? Induljumk ki abból, hogy minden népnek, minden országnak, államnak van egy identitása, ami azt összetartja. Identitás nélkül minden szétesik, mert hiányzik az a belsö hajtóerö, ami az egyirányba huzást, az áldozatvállalást táplálná. Mi adja az amerikaiak identitásának alapját? Az, hogy "Mi vagyunk a legnagyobbak, legerösebbek!" Ha ez valamikor megkérdöjelezödik, az az amerikai identitás megbicsaklásával fog járni, aminek súlyos következményei lehetnek. Így az USA-nak mindig az az óriási tét lebeg a szeme elött, hogy nekik semmiképpen nem szabad az elsö helyüket elveszíteni, se gazdaságilag, se katonailag. Ez viszont az egész világra nézve egy Damoklész kardja. Ha az USA elsö helye veszélybe kerül, akkor minden elöfordulhat, akkor ök mindent bevetnek, a legrosszabb eset sincs kizárva. Már ma is bizonyos pánik-jelek tapasztalhatók néluk. Ez magyarázza azt is, hogy Ukrajnában is elmennek a falig. Ezen nem ártana az európaiaknak is elgondolkodni. Nem az oroszok veszélyesek a világra, hanem az amerikaiak. Ha lesz 3. világháború, aminek esélye még az évszázad elsö felében nagyon is akut lesz, akkor annak okozója az USA lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!