Az ukrán légierő elismerte, hogy nyugati, GPS-irányítású bombákat használnak

2023. március 31. 20:19

„Szeretném, ha több ilyen bombája lenne az ukrán légierőnek” – jelentette ki az ukrán katonai szóvivő.    

2023. március 31. 20:19
null

Az ukrán légierő használ nyugati gyártású, JDAM (Közös Közvetlen Támadó Lőszer) kategóriába sorolt, GPS-irányítású precíziós bombákat - ismerte el Jurij Ihnat, a légierő szóvivője egy pénteki tévéműsorban.

„JDAM-nek nevezett bombákat használunk. Ezek nyugati típusú bombák, amelyekkel repülőgépeink sikeresen csapnak le fontos célpontokra. Ezek a bombák valamivel kisebb teljesítményűek, de rendkívül nagy pontosságúak.

– jelentette ki a szóvivő.    

A közelmúltban Oroszország aktívan kezdett használni irányított légi bombákat. Az orosz erők általában a szovjet időkből származó FAB-500-as bombákat használnak, amelyeket utólag szárnyakkal és GPS-navigációval szereltek fel – idézett fel az Ukrajinszka Pravda hírportál korábbi ukrán közléseket. Ihnat korábban rámutatott arra, hogy ezek az orosz bombák általában nem túl pontosak, ezért nagy veszélyt jelentenek a polgári létresítményekre. Az ilyen típusú fegyverek elleni küzdelemhez Ukrajnának nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerekre és modern, többcélú repülőgépekre van szüksége – mondta a szóvivő. Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében azt állította, hogy Luhanszk megye megszállt részében ötven orosz katona dezertált. A vezérkar szerint ez azt bizonyítja, hogy folytatódik az Ukrajnába vezényelt orosz katonák csoportos szökésének tendenciája.    

A kijevi katonai vezetés jelentésében arról számolt be, hogy pénteken az ukrán erők több mint harminc ellenséges támadást vertek vissza,

két légvédelmi rendszert és egy radarállomást is eltaláltak.

Az ukrán légierő gépei a nap folyamán hat csapást mértek az orosz erők koncentrációs területeire, a rakéta-és tüzérségi egységek pedig nyolc támadást hajtottak végre, amelyek eredményeképpen eltaláltak egy üzemanyagraktárt, két légvédelmi rakétarendszert, egy tüzérségi egységet és egy elektronikus hadviselési állomást. A kijevi jelentés szerint az orosz erők eközben öt rakéta- és 12 légicsapást indítottak, valamint több mint húsz támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel.    

„Pénteken az Oroszországi Föderáció ballisztikus rakétákkal újabb rakétatámadást intézett polgári célpontok ellen Zaporizzsja városában és Ukrajna más településein. Hat Sahíd-136 típusú, iráni gyártású támadó drónt is bvetettek, de ezeket mind megsemmisítette az ukrán légédelem. Az ellenség továbbra is fő erőfeszítéseit a Donyeck megyében lévő Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka települések irányában végrehajtandó támadó műveletekre összpontosítja” – írta a vezérkar.

(MTI)

***

/

Nyitókép: Mandiner-archív

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. április 01. 12:01
Szar hohol zsidó propaganda. Hazug is, szánalmas is.
stug
2023. április 01. 09:24
"Mégsem vetették be az amerikaiak halálos fegyverét Ukrajnában?" https://index.hu/kulfold/2023/03/10/haboru-oroszorszag-ukrajna-bomba-okosbomba-jdam-bevetes-alhirek/
krampus
2023. április 01. 02:28
Az lesz majd a szep, amikor elkezdik sorozni a fiainkat, apainkat Slava Ukrainiiert! Nagyon remelem, hogy Kina es az USA osszevesz, mert akkor az USAt mar nem az fogja erdekelni, hogy mi megy itt Europaban. Noha addigra lehet a propagadna mar annyira atmossa az oroszok fejet is, hogy siman eltankoznak a Rajnaig. Amivel nincs is bajom, csak most hagyjanak minket ki az ukranok a bulibol. Ha lehetne fogadni, nyugodtan ratennek penzt arra, hogy az ukranok miutan ez a zenebohoc elmenekult, osszeallnak az oroszokkal ujbol.
Kvasztics Fedor
2023. március 31. 23:29
"Ezek a bombák valamivel kisebb teljesítményűek, de rendkívül nagy pontosságúak. " Hogy dicsekszenek a bombákkal, miközben a pontosságot a NATO-tól, az USA-tól kapott koordináták teszik lehetővé. Nem véletlenül szedték le az oroszok a Krím közelében az amerikai drónt, de ha így folytatódik, akkor, mint hadviselő fél eszközeire, az USA műholdra is sor kerülhet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!