Folytatja a magyar-szlovák mítoszok rombolását a Napunk és a Denník N

2023. március 31. 07:20

A tervek szerint a közös kiadvány áprilisban jelenhet meg, és májusban juthat el a felvidéki iskolákba.

2023. március 31. 07:20
null

A Napunk szlovákiai magyar hírportál a Denník N szlovák napilappal közösen tíz olyan történetet gyűjtött össze, amelyek a közös magyar-szlovák történelem „különösen kényes pontjainak számítanak” – írta a Média1.

A kiadásra a két lap közösségi finanszírozásban gyűjti a pénzt. A tervek szerint a kiadvány áprilisban jelenhet meg, és májusban juthat el az iskolákba.

A portál felidézte, hogy a két sajtóorgánum 2022 őszén már kiadott egy magyar és szlovák nyelvű ismeretterjesztő magazint a két nép történelmi mítoszairól. Az új kiadványuk ennek folytatása: ezúttal

olyan történelmi személyiségeket mutatnak be, akiket a magyarok és a szlovákok is egyaránt a magukénak vallanak.

Példaként Hadik András huszárt hozzák, akinek berlini küldetését nemrég ismerhettük meg a mozivászonról. Kubala Lászlót, a Barcelona világhírű focistáját, akinek esetében a arra igyekeznek választ adni, hogy Pozsonyt vagy Budapestet tartotta igazi otthonának.

Az iskolásokat célozzák meg

A magazint kifejezetten középiskolásoknak készítették. A felvidéki iskolák egy kérdőív kitöltésével jelentkezhetnek.

A Média1 idézte Szalay Zoltán újságíró-szerkesztőt, aki elmondta, hogy ez a mostani szám is „elismert magyarországi és szlovákiai történészek együttműködésével készül, a

Nyitókép: Takács Gergely

***

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ullyses
2023. április 01. 12:20
Hadik kapcsán... A minap beszéltem egy felvidéki magyarral erről-arról. Elmondta hogy míg a magyarok 1848ban az osztrákok ellen harcolt, addig a szlovák a magyar ellen!(?) Igaz, nem igaz nem tudom...
Finale*
2023. március 31. 17:41
Ugye ez csak vicc?? Es ebben felvideki magyarok is resztvesznek?
Ente
2023. március 31. 12:49
Szalay, a szerkesztő, maga a tömény előítélet minden magyar nemzeti dologgal szemben.
rorshock
2023. március 31. 12:06
Köszönjük az 1000 éves tót királyságnak, hogy megtűrtek és élhettünk óvó koromájuk alatt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!