Bukarest üdvözli, hogy Moldovában románnak nevezik a hivatalos nyelvet

2023. március 16. 21:29

A román külügyminisztérium szerint a törvény elfogadásának szimbolikus jelentősége van.

2023. március 16. 21:29
null

A bukaresti vezetők történelmi jelentőségű döntésnek, a történelmi igazság helyreállításának tartják a moldovai parlament csütörtökön hozott döntését, amelynek értelmében az ország hivatalos nyelvének elnevezése immár nem moldáv, hanem román.

Nicolae Ciuca liberális miniszterelnök pártja Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében úgy értékelte: „a történelmi és tudományos igazság elismerése a – Románia és Moldova közti határt képező – Prut folyó két partján élők kulturális és nyelvi együvé tartozását szentesíti”. Leszögezte:

Románia feltétel nélkül segíti Moldova európai közeledését,

az általa vezetett kormány pedig támogatja a szomszédos ország szuverenitását, stabilitását és területi integritását.

Koalíciós partnere, a kormányfői tisztség júniusi átvételére készülő Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök történelmi fordulatnak, az „orosz fenyegetés előtt emelt újabb pajzsnak” minősítette a moldovai államnyelv új elnevezéséről szóló jogszabály elfogadását.

„Azt szeretném, hogy együtt ünnepeljük a román identitás ezen hatalmas győzelmét”

„Gratulálok azoknak a törvényhozóknak, akik megszavazták ezt a rendkívül fontos törvényt! Március 27-én, Románia és Besszarábia (1918-as) egyesülésének napján Chisinauban leszek, és azt szeretném, hogy együtt ünnepeljük a román identitás ezen hatalmas győzelmét” – írta közösségi oldalán a román politikus.

A bukaresti külügyminisztérium állásfoglalásban üdvözölte, hogy a Moldovai Köztársaság parlamentje törvényt fogadott el a román nyelvre vonatkozó alkotmánybírósági határozat végrehajtásáról. A kommüniké szerint

a törvény elfogadásának szimbolikus jelentősége van,

mivel helyreállítja a Moldovai Köztársaság hivatalos nyelvének megnevezésével kapcsolatos tudományos igazságot, emellett megerősíti Románia és Moldova nyelvi, történelmi és kulturális közösségét. A jogszabály elfogadása Bukarest szerint a „moldovai társadalom érettségét és az Európai Unió alapját képező értékrendhez való ragaszkodását is bizonyítja”.

Egyszerű többséggel fogadták el a törvényt

A moldovai parlament csütörtökön a kormánypárt képviselőinek támogatásával, az ellenzék tiltakozása közepette, egyszerű többséggel fogadta el az államnyelv új elnevezéséről szóló törvényt, amelynek értelmében az ország hivatalos nyelvének elnevezése immár nem moldáv, hanem román. A módosítás értelmében a „moldáv nyelv” kifejezést mindent törvényhozási dokumentumban a „román nyelv” kifejezéssel váltják fel. Ez vonatkozik az „államnyelv”, a „hivatalos nyelv” és az „anyanyelv” kifejezésekre is.

A törvénytervezet benyújtásakor a kormánypárti képviselők az alkotmánybíróság 2013-ban meghozott döntésére hivatkoztak, amely a románt nevezi meg az ország hivatalos nyelvének az 1991-ben elfogadott moldovai függetlenségi nyilatkozat alapján. Az alkotmányba viszont nem került be az új elnevezés.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zoles
2023. március 18. 21:30
Erdélyben meg legyen hivatalos nywelv a magyar!
APESZ72
2023. március 17. 14:34
Az hogyan lehet, hisz Oláhok. Román nem létezik.
tartarossz.blog
2023. március 17. 14:27
Minek üdvözlik, hamarosan egész Európában az orosz lesz a hivatalos nyelv.
lendvaiildiko
2023. március 17. 10:07
Örömmel üdvözlöm, hogy immáron román nyelvnek nevezik a moldáv nyelvet, s nem kötörfalaznak. Ami igaz, azt ki kell mondani. Szívből kívánom, hogy mi hamarabb Romániában és Moldovában is térjenek vissza az ősi román ABC-re, mely CIRIL betűkkel iratott. Mi magyarok büszkék lehetünk korábbi támogatásunkra, hisz hozzájárultunk a cirill betűkészlettel kiadott első román kiadványok megjelenéséhez. 1960-ig a román kutatás a magyarországi Brassóban megtelepedett Coresi-t (a tirgovicsi/targoviste-ből származó) diakónust tekinette az első román nyomtatvány nyomdászának. A még alaposabb román kutatás már kiderítette azt is, hogy a magyarországi Nagyszebenben már 1544-ben jelent meg jelent meg az ősi írással román Nagy Káté is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!