Határozatlan idejű általános sztrájk lesz a nyugdíjreform ellen Franciaországban, tömegek mennek az utcákra

2023. március 06. 20:56

A törvénytervezet elleni hatodik tiltakozónapon az egységet hirdető szakszervezetek célja az ország megbénítása munkabeszüntetésekkel és utcai felvonulásokkal.

2023. március 06. 20:56
null

Franciaországban tömeges részvételre számítanak a hatóságok és a szakszervezetek is a nyugdíjreform ellen kedden kezdődő határozatlan idejű általános sztrájkban. A törvénytervezet elleni hatodik tiltakozónapon az egységet hirdető szakszervezetek célja az ország megbénítása munkabeszüntetésekkel és utcai felvonulásokkal.

Arra kérem az ország dolgozóit, az állampolgárokat, a nyugdíjasokat, hogy tömegesen jöjjenek tüntetni kedden – mondta hétfőn Laurent Berger, az általában reformpárti CFDT szakszervezet főtitkára.

A köztársasági elnök nem maradhat süket

 – tette hozzá.  A négy vasutasszakszervezet már az ötödik tiltakozó nap után, február 16-án jelezte, hogy ha a kormány a tüntetések ellenére sem mond le a nyugdíjkorhatárnak a jelenlegi 62 évről 64 évre emeléséről, akkor március 7-től az egész országot megbénító, határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek.    

Az első tiltakozónapot január 19-én tartották a szakszervezetek a reform ellen, amelyet a felmérések szerint a franciák többsége nem támogat, és igazságtalannak tart, elsősorban azért, mert a teljes összegű nyugdíjért kötelező 43 éves szolgálati időt és a 64 éves nyugdíjkorhatárt egyszerre kívánja érvényesíteni, s így a fizikai munkakörökben dolgozók számára hátrányosabb lesz a jelenlegi rendszernél.    

A szakszervezetek több mint egy hónapja azt hangoztatják, hogy az országnak fel kell készülnie egy legalább 24 órás teljes leállásra, amelyet határozatlan idejű, naponta megújítható sztrájkokkal és tömegtüntetésekkel kívánnak elérni a stratégiai ágazatokban annak érdekében, hogy a kormány visszavonja a reformjavaslatot.   korábbi tiltakozónapokat kísérő tömegrendezvényeken

több mint egymillióan vonultak utcára országszerte, a hatóságok kedden 1,1 és 1,4 millió közötti tüntetőre számítanak mintegy kétszáz városban.    

A teherszállítók már hétfőn forgalomlassító megmozdulásokat tartottak az autóutakon, az energiaszektorban dolgozók pedig már pénteken megkezdték a termeléscsökkentést. Az előzetes jelzések szerint a tanároknak 60 százaléka tart kedden munkabeszüntetést, a vasúti és a párizsi tömegközlekedésben kedden és szerdán is fennakadások várhatók.    

A nyugdíjreformot előíró törvénytervezet vitája több mint két héttel ezelőtt szavazás nélkül fejeződött be a nemzetgyűlésben, a szenátusban pedig pénteken ér véget a vita, mielőtt a két ház közös bizottsága összeül a végleges szöveg elfogadására. A kormány többször is hangoztatta, hogy hajlandó a szöveg javítására, elsősorban a nők helyzetét illetően, ami az ellenzéki jobbközép Köztársaságiak egyik fő követelése ahhoz, hogy megszavazzák a javaslatot.

(MTI)

***

(Fotó: 123RF)

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. március 12. 18:18
nem az ukrajnai kalandba kene olni a penzt hanem a sajat nepetekre kolteni gyokerek
Backstab
2023. március 07. 08:58
Egy ket kuka langra kap.
Reszelő Aladár
2023. március 07. 08:26
Azért néha még a franciák is képesek megszakítani a sztrájkot némi munkával. A franciák amúgy most is csak 37,5 órát dolgoznak egy héten, ha úgy vesszük akkor amíg mi 40 évet, addig ők 37,5-öt. A nyugdíjkassza valóban úgy működik, hogy amit a mindenkori melósoktól levonnak, másnap azt osztják ki a nyugdíjasok között. A rendszer akkor jó, ha sokkal több a munkás, mint a nyugdíjas. De mivel egyre kevesebb gyerek születik kevesebb munkás is lesz, akikre fajlagosan több eltartott jut. A matematikán szintén nem segít, hogy a nyugdíjasok egyre tovább élnek, a rájuk fordított kiadások pedig a GDP egyre nagyobb százalékát viszik el. De mivel arányaiban egyre több szavazópolgár lesz nyugdíjas, az ő jólétünk politikailag az egyik legfontosabb kérdés lesz. Nyugdíjjat pedig nem csak a járulékokból levonni lehet: az állam rendelkezik számtalan más bevétellel is, ha. Ajárulék emelése nem lenne elég. Seperc alatt lehet kezdetnek 1% ponttal emelni az ÁFA-t, ami a nyugdíjkasszába menne, valamit lehet spórolni az oktatáson is (mivel kevesebb a gyerek), de a globális adóból is le lehet csípni/emelni.
budapesti
2023. március 07. 07:09
A túl alacsony átlagos családonkénti gyermekszám mindenhol ahhoz vezet, hogy egyre növelni kell a nyugdíjkorhatárt, vagy csökkenteni a nyugdíj átlagos összegét az átlagbérhez képest - vagy mindkettőhöz. A franciák nemrég házasságnak nyilvánították a buzulást és betiltották az abortuszt megelőző tanácsadást. Valamiért csökkenésnek is indult a termékenység a 2015-19-es időszakban, komoly gazdasági problémák nélkül is. Nem látják ezeket az összefüggéseket. El a kezekkel az ő nyugdíjuktól!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!