Korrupciógyanús vádakkal illette Radoslaw Sikorskit az egyik legnagyobb holland napilap, az EP-képviselő tagad

2023. február 10. 20:00

Az NRC szerint Sikorski olyan álláspontokat képvisel, amelyek megfelelnek az Egyesült Arab Emírségeknek. Az EP-képviselő szerint véleménye tökéletesen tükrözi képviselőcsoportja javaslatait.

2023. február 10. 20:00
null

A Sir Bani Yas konferencián részt vevő nemzetközi politikusokat napokig ingyen kényeztetik – írja az NRC (az egyik legnagyobb holland napilap – a szerk.) az Egyesült Arab Emírségek baráti csoportjának legismertebb tagjaként utalva Radosław Sikorski, lengyel európai parlamenti képviselőre.

Radosław Sikorski olvasóink számára többek között Lengyelország korábbi külügyminisztereként is ismerős lehet.

Fizetési lista, befolyásolhatóság

A holland napilap szerint Radoslaw Sikorski

évente körülbelül kétszer utazik az Egyesült Arab Emírségekbe, hogy ingyenesen üdüljön luxusüdülőhelyeken, ahol a lap szerint Sikorski még fizetést is kap vendéglátóitól

(havi nettó 7646 eurós EP-képviselői fizetése mellett további évi 93 000 eurót) a konferenciával kapcsolatos tanácsadásért.

Az NRC szerint az EP-képviselő már közel félmillió eurót kapott az emírségek külügyminisztériumától, noha nem hozta nyilvánosságra az EP felé, hogy például tavaly év végén is részt vett az emírségekbeli konferencián, az Emírségek költségén. Pedig az EP- képviselőknek jelenteniük kell az ilyen utazásokat.

A holland lap a fentieken túl elemezte Sikorski EP-beli szavazási magatartását is, hogy kiderítse, vajon a kifizetések – amelyek az EP szabályai szerint megengedettek – befolyásolják-e az EP-képviselői véleményét.

Az NRC szerint bár a közvetlen befolyás nem bizonyítható, úgy tűnik, hogy Sikorski olyan álláspontokat képvisel, amelyek megfelelnek az Emírségeknek.

Sikorski nyílt levélben reagált a vádakra

A lengyel EP-képviselő nyílt levélben reagált az NRC cikkére, a lap szerkesztőségének címezve azt. Sikorski Twitteren megosztott írásában leszögezte: a Sir Bani Yas a közel-kelet legnevesebb konferenciája, melynek tanácsadói testületében rajta kívül számos neves politikus, például Ausztrália korábbi miniszterelnöke is megtalálható.

Sikorski aláhúzta azt is: még 2017-ben, két évvel EP-képviselővé választása előtt csatlakozott a testülethez, amelyben betöltött „tekintélyes szerepét” szerinte „nem korrekt” kapcsolatba hozni képviselői „tevékenységével”.

A képviselő az európai parlamenti szavazások során megismert véleményét illető vádakra reagálva aláhúzta: azok tökéletesen tükrözik az európai parlamenti képviselői csoportja (EPP-csoport) által javasolt álláspontot.

Sikorski leszögezte: a Sir Bany Yas Konferencia tanácsadói testületében betöltött szerepe nem befolyásolta az EP-képviselőként tett szavazatait.

A politikus szerint ugyanis ő mindig, minden beszámolási kötelezettségének eleget tett, valamint „lelkiismeretesen beszámol” minden megbeszéléséről és tevékenységéről.

Reméli, hogy az NRC is értékeli, hogy minden nemzetközi és európai átláthatósági elvárásnak megfelelve, „célja a parlamenti feddhetetlenség legmagasabb szintű normáinak betartása” – írta a lengyel politikus.

Az NRC teljes, holland nyelvű cikkét itt, Sikorski teljes, angol nyelvű nyilatkozatát pedig ide kattintva olvashatja.

Nyitókép: Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. február 14. 09:45
Ha lipsi akkor ártatlan. No matter what...
Lajoss
2023. február 11. 07:15
Bezzeg a mi Völner Palink..meg a Schadl nertárs
ZZoltan
2023. február 11. 03:02
ácsi! Miért nem ír a mandiner SEM a tegnap DÉLBEN történt terrorcsselekményről???? FÉLHOLTRA VERIK BUDAPEST UTCÁIN A MAGYAROKAT A NÉMET ANTIFÁK!!!!! Miért qssol a jobboldali média is!!! Cselekedni kell, határzár, anarchisták letartóztatása. És ebből giga botrányt csinálni! Miért kussoltok?????
kolozsv
2023. február 11. 03:00
Legfontosabb lenne megtiltani, hogy eu-s képviselőnek bármilyen egyéb jogviszonya legyen. Talán nem ad elég munkát az eu-t képviselni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!