NOB-elnök: Ukrajna hagyjon fel a bojkottfenyegetéssel!

2023. február 09. 16:34

Thomas Bach nem tágít, levelet küldött az Ukrán Olimpiai Bizottság elnökének.

2023. február 09. 16:34
null

Az ukránok, a lengyelek, a balti és az északi államok az ukrajnai háború miatt nem szívesen látnák az orosz és fehérorosz sportolókat az ötkarikás játékokon, valamint más nemzetközi versenyeken, és többen közülük bojkottal fenyegetőznek. Bach ez ügyben levelet küldött Vadim Hutcajtnak, az Ukrán Olimpiai Bizottság elnökének – aki egyben országa ifjúsági és sportminisztere –, amelyben hangsúlyozza: még konkrétan nem is tárgyaltak arról, hogy miként engednék a párizsi szereplését olyan semleges színekben induló sportolóknak, akik orosz vagy fehérorosz útlevéllel rendelkeznek.

Ezen kívül ismételten kitért rá, hogy

a bojkott sértené az Olimpiai Chartát, és a nemzeti olimpiai bizottságok felelőssége, hogy betartsák az ebben foglalt alapvető értékeket.

A NOB-elnök rendkívül sajnálatosnak nevezte azt a levelet, amelyet Hutcajt küldött nemrégiben más nemzeti olimpiai bizottságokhoz, nemzetközi szövetségeknek, NOB-tagoknak és a közelgő olimpiai házigazdáknak, mert az ukrán vezető nyomást kíván gyakorolni, hogy támogassák az oroszok és fehéroroszok eltiltását.   

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság január 25-én bejelentette: vizsgálja annak a lehetőségét, hogy bizonyos feltételek teljesítése esetén Oroszország és közvetlen szövetségese, Fehéroroszország sportolói visszatérjenek a nemzetközi, főleg ázsiai porondra, semleges színekben, azaz nem használhatnák zászlajukat, címerüket és himnuszukat. A másik ilyen előfeltétel, hogy a két ország versenyzői nem támogatják aktívan az ukrajnai háborút. Az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága a Fehér Házzal közösen támogatja a NOB szándékát, ha az érintett orosz és fehérorosz versenyzők minden feltételnek megfelelnek. 

Az európai sportminiszterek várhatóan pénteken tárgyalnak a kérdésről nagy-britanniai találkozójukon.

(MTI)

Nyitókép: Norikazu Tateishi / Yomiuri / AFP

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2023. február 13. 11:50
békét
Kamionos76
2023. február 10. 11:25
Egyszerű, ha ukrajnyányak nem tetszik, akkor maradjon otthon és nem küldjön senkit, ezzel tudja bojkottálni. Köszi, hogy segíthettem.
Szekértábor
2023. február 10. 09:55
Az Olimpia halott, sima üzletté aljasodott a kezdetben oly nemesnek tűnő eszme. A sportvilág teljes erkölcsi megújulására lenne szükség ahhoz, hogy a haszonelvűség helyett a tiszta versengés legyen a tartalma. Ma már a sportolók sem a győzelem dicsőségéért küzdenek, hanem az érte járó javadalmazásért, zsíros reklámszerződésekért. Elhájasodott jogászok és közgazdászok tömegét tartják el mellesleg, akik mind a sportolók teljesítményéből élnek. Valójában már régen időszerű lenne egy ellen-Olimpia, amit valódi amatőr sportolók maguknak szerveznének, kihagyva belőle a sporton élősködő szövetségeket, nem szabva politikai, üzleti, ideológiai korlátokat, legfeljebb sportteljesítményben kelljen az induláshoz elérni egy küszöböt.
Almassy
2023. február 10. 04:02
Nem tilthatók be a nemzeti jelképek legálisan a sportrendezvényeken. Megtehetik hogy diszkriminálnak nemzeteket, de ez az egész sport és olimpiai szellem diszkriminalizálásával ér fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!