Iohannis: Romániának és Moldovának nemcsak a történelme, a jövője is közös

2023. február 23. 19:47

A román államfő szerint a két országnak közelednie kell egymáshoz, „egységesebbé” kell válniuk.

2023. február 23. 19:47
null

Klaus Iohannis szerint Romániának és Moldovának nemcsak nyelve, kultúrája és történelme, hanem jövője is közös, ennek a közösségnek pedig egyre erőteljesebbé és egységesebbé kell válnia. A román államfő csütörtökön beszélt a két szomszédos ország kiváltságos kapcsolatairól, miután hivatalában fogadta Maia Sandu moldovai elnököt.

„Egységesebbé” kell válniuk

Közös sajtónyilatkozatuk alkalmával a román államfő háromszor is nyomatékkal használta az „egység” kifejezést, amelyet románul csak a szövegkörnyezet különböztet meg az „egyesült” fogalomtól. Iohannis úgy értékelte: az egy éve tartó háborús helyzet történelmi léptékű válságai a térséget fenyegető példátlan biztonsági kockázatok közepette

Románia nem hagyja magára Moldovát

Iohannis leszögezte: Románia nem hagyja magára Moldovát az „orosz destabilizációs kísérletekkel szemben”. Hozzátette: Bukarest felkérte az Európai Uniót, hogy azok ellen is vezessen be szankciókat, akik Moldova alkotmányos rendjét aknázzák alá. Felidézte: a háború kezdete óta Románia nemcsak Ukrajnát, hanem Moldovát is támogatta, üzemanyaggal, pénzzel, villanyárammal. Moldova villamosenergia-szükségletének 80-90 százalékát Romániából fedezi, a Jászvásár (Iasi) és Chisinau között épült földgázvezeték pedig meghatározó szerepet játszik Moldova energetikai függetlenedése tekintetében - részletezte a román elnök.

Maia Sandu megköszönte a Románia által nyújtott energetikai és humanitárius segítséget, és kijelentette, hogy

Úgy értékelte: Ukrajna saját hősiessége és az európai országok támogatása révén tud ellenállni az orosz inváziónak, Moldovát pedig az "ukrán hősök pajzsa" védi. Szerinte országát az utóbbi évben energetikai zsarolással és provokációkkal próbálták letéríteni európai útjáról, hogy egy, a Kreml érdekeit kiszolgáló bábkormányt ültessenek az ország élére.

„Míg egyesek zsarolnak, mások magukhoz ölelnek” – állapította meg a moldovai elnök.

(MTI)

Nyitókép: LUDOVIC MARIN / AFP

***

***

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wolfram004
2023. február 25. 01:51
Románia jelene, jövője is KÖDÖS.
fatman
2023. február 24. 15:12
büdös lófaszt! azt majd Putyin megmondja...
mokány
2023. február 24. 11:10
Bizánci remenyek .
csjanos
2023. február 24. 10:49
.....közös jövő....hm...és ezt a Moldvánok is tudják??...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!