Wall Street Journal: Helyes volt kilőni a kínai kémléggömböt – de mi tartott ilyen sokáig?

2023. február 06. 17:58

A kérdés jogosnak tűnik, mivel a kémléggömb minimum napokig zavartalanul röpködött az USA felett.

2023. február 06. 17:58
null

Biden és a kínai kémléggömb címmel adott közre vezércikket a Wall Street Journal. Az amerikai lap a cikkben feltette a kérdést, hogy miért várt olyan sokáig Biden, hogy parancsot adjon a légtérbehatoló lelövésére. Mint írták, „Biden elnök és rajongói győzelmi köröket futnak, miután az elnök döntése értelmében lelőttek egy kínai megfigyelő ballont, amely legalább egy hetet töltött az Egyesült Államok területe felett. A döntés helyeslendő, de a léggömbbel kapcsolatban számos kérdés merül fel, ami olyan válaszokat érdemelne, amelyeket a diadalmaskodó Fehér Házi nem ad meg.”

Mint írták, Biden szombaton jelentette be, hogy szerdán utasította a Pentagont a léghajó leszedésére, „ez azonban már fél héttel azután történt, hogy a léggömb Alaszka felett belépett az Egyesült Államok területére, majd Kanadába, aztán Montanába”.

Kifejtették, hogy a Fehér Ház azon érvelését, miszerint a lezuhanó törmelékek veszélyesek, felettébb nehéz elhinni; majd leszögezték, hogy a Pentagon állítása, miszerint

„Nem 2500-at? Honnan tudhat valaki ilyen pontos számot? Mindenesetre a ballon már napokkal korábban belépett Alaszka légterébe. Nem volt biztonságos hely a léghajó lelövésére ebben a hatalmas és ritkán lakott államban? Reméljük, a haditengerészet búvárai épségben megtalálják a ballon hírszerző berendezéseit” – írták.

Nem vették észre a kémléggömböt?

Azon lehetőség kapcsán, miszerint az illetékesek nem vették észre a kémléggömböt, így írt a Wall Street Journal: „Egy másik kérdés, hogy az adminisztráció mikor vette észre, hogy a léggömb átlépte az amerikai légteret. Az érzékelőknek képesnek kellene lenniük arra, hogy észleljenek egy légi behatolót, még akkor is, ha az 60 000 láb magasan repül csendben, és ha ezt nem tették meg, akkor

Egy észrevétlen léggömb képes lenne nukleáris robbanóanyagot szállítani, amely a föld felett felrobbanhatna, és elektromágneses impulzussal megbéníthatná az Egyesült Államok elektromos hálózatát. Ez túlságosan is valós forgatókönyv, ha az Egyesült Államok Kínával vagy bármely más jelentős ellenféllel komolyabb konfliktusba kerülne.”.

 

Nyitókép: Chase DOAK / AFP

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. február 07. 16:03
A léggömbharc kora jött el és a világ legnagyobb és legerősebb hülyéi képtelenek elbánni még egy léggömbbel is. 10 napon át.
szemlelo
2023. február 06. 20:55
Ennyi hülyeséget már rég olvastam: atommal meg méreggel töltött léggömbről. Szerintem azért nem lőtték rögtön ki, mert épen akarták elkapni, hogy szétszedhessék. Ha leesik, nem sok marad belőle. Ha tényleg kémkedett, még önmegsemmisítő is lehet benne. Ahhoz pedig túl nagy volt, hogy valami helikopterrel befogják.
19Vs1...
2023. február 06. 20:30
No , ez csak arra volt jó , hogy a hadiipari kiadásokat egy " picit " megnöveljék . Ukrajna ; Tajvan , most meg ez . Kell ennél több indok ?
elfújta az ellenszél
2023. február 06. 19:27
Gumicsont etetés megy, és ez még csak a kezdet. Egy irányítatlan léggömbről van szó, ami oda megy ahova fújja a szél. Hogy milyen berendezések voltak rajta, azt pedig soha nem fogjuk megtudni Bármit mondanak majd erről, az is etetés lesz gumicsonttal
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!