Brüsszeli korrupció: beperli az Európai Bizottságot a New York Times

2023. február 14. 09:46

A liberális amerikai lapnak is elege van a Pfizer-ügy eltussolásából.

2023. február 14. 09:46
null

Lassan két éve hömpölyög a botrány Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és Albert Bourla Pfizer-vezérigazgató SMS-ezése kapcsán, a The New York Timesnak pedig elege lett: ahogy a POLITICO kiszúrta, a lap az Európai Bíróság elé vitte a titkolózó Bizottságot.

A lap a január 25-én indított perben amellett érvel, hogy a Bizottságnak jogi kötelessége kiadni a koronavírus elleni Pfizer-vakcinák központi uniós beszerzésének részleteit tartalmazó SMS-eket.

A per nem előzmény nélküli: a POLITICO felhívja a figyelmet, hogy tavaly januárban Emily O’Reilly európai alapjogi biztos vizsgálata is szabálytalanságokat tárt fel az SMS-ek kezelése kapcsán, ugyanis a Bizottság – miközben váltig állította, hogy igyekszik előkeríteni az „elveszett” SMS-eket –

épp a bizottsági elnök irodáját nem szólította fel arra, hogy keresse meg őket.

Erre reagált akkoriban Věra Jourová uniós értékekért és átláthatóságért felelős biztos úgy, hogy az üzeneteket „rövid életű, átmeneti jellegük” folytán akár törölhették is már.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antonova
2023. február 16. 16:39
Ursulát nem kellene elszámoltatni? Vagy neki mindent szabad?????????? Gwendolin aki rágalmazta a magyar kormányt , még mindig tag.. Amilyen kijelentést tett , már meneszteni kellett volna..Úgy látszik, hogy ott Prusszelben sok mindent meglehet tenni..Vajon miért van ez így???
Reszelő Aladár
2023. február 14. 16:00
Szegény Bizottság, folyton csak perrel fenyegetik őket. Hol amiatt, hogy nekünk fizetni akarnak, hol azért mert a tagjai pénz kapnak innen-onnan. Hagyják már őket végre békén, most amikor háború van. Aki a Bizottságot támadja az oroszbarát, aki pedig bármivel gyanusítja őket, az orosz fakenewst terjesz. Ez lesz a kifogás.
MyOp
2023. február 14. 13:00
Dübörgő demokrácia. Valaki, valakit kihagyott a buliból.
blackgarlic
2023. február 14. 12:58
Én sem értem hogy jön ide a new york times saját magát jelenti fel haha vicc nélkül nincs egy darab eu antiglobál akárki, aki ezt megtenné helyette?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!