Elképzelhető, hogy egy amerikai amatőr hobbiklub léggömbjét lőtte le a légierő

2023. február 17. 20:58

Az FBI felvette a kapcsolatot a klubbal, de további részletekkel nem szolgált. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt mondta, nem tudja megerősíteni az értesülést.

2023. február 17. 20:58
null

Csütörtökön olyan hírek keltek szárnyra, hogy egy illinois-i amatőr klub szerint az egyik léggömbjük eltűnt Alaszka közelében szombaton, éppen ugyanazon a napon, amikor egy F-22-es lelőtt egy tárgyat a kanadai Yukon felett – számol be a Politico. Az egyik klubtag szerint elképzelhető, hogy az az ő léggömbjük volt. A csoport honlapján kedden közzétett blogbejegyzésben is leírták, hogy eltűnt a léggömbjük, ugyanakkor ezt az esetet nem hozták összefüggésbe a katonai akcióval.

Az objektum egyike volt annak a három ismeretlen légi járműnek,

amelyeket a hétvégén lőtt le a légierő, napokkal azután, hogy egy kínai kémballon behatolt az Egyesült Államok és Kanada fölé. Mindez arra késztette a hadsereget, hogy alaposabban megvizsgálja az amerikai légtérben lebegő berendezéseket.

Az amerikai tisztviselők még mindig nem árulták el, mi volt a három tárgy, de Joe Biden elnök csütörtökön azt mondta, valószínűleg léggömbök voltak, amelyek vagy magáncégeké voltak vagy tudományos kutatásban vettek részt.

A kormánytisztviselők már megkeresték a hobbicsoport néhány tagját – mondta a Politicónak nyilatkozó. Csütörtökön az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság szóvivője is azt mondta, az FBI felvette a kapcsolatot a klubbal, de további részletekkel nem szolgált. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője pénteken újságíróknak azt mondta, az Egyesült Államok nem tudja megerősíteni azokat a jelentéseket, amelyek szerint a léggömb a klubé.

Nyitókép illusztráció. Fotó: KANAME MUTO / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiltyu
2023. február 19. 01:25
na ne basz...
llnnhegyi
2023. február 18. 11:36
Biden papa már sok mindent elvét! Most elrendelte,mint az USA hadseregének főparancsnoka,hogy Kanada légterében minden mozgó objektumot (a kisiskolások hobby léggömbjeit/ 85 dolláros/ is) lőjjék le. 5 dollár millió értékű 3db (kettő- mellé ment) rakétákkal .
gyaloggos
2023. február 18. 11:34
RÉSEN voltak, ÜGYESEK! KÍNÁZNI persze azonnal muszáj volt! EZZEL nem azt mondom, hogy KÍNA nem kémkedik az USA körül, ahogyan az USA is kémkedik KÍNA körül!
kaffogó hebrencs
2023. február 18. 09:09
Az Usa haldokló birodalom, ha ennyire elhülyültek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!