Íme az első orosz oligarcha, akinek a teljes vagyonát Ukrajna újjáépítésére költheti az USA

2023. február 03. 04:58

Konsztantyin Malofejev lett a „szerencsés”.

2023. február 03. 04:58
null

Az amerikai ügyészek elkobozhatják a szankciókkal sújtott orosz üzletember, Konsztantyin Malofejev 5,4 millió dollárját – döntött csütörtökön egy bíró, megnyitva ezzel az utat a pénzek előtt, amelyeket potenciálisan a háború sújtotta Ukrajna újjáépítésének segítésére használhatnak fel – írta meg a Reuters.

A manhattani szövetségi bíróságon Paul Gardephe amerikai kerületi bíró által hozott döntés

az első olyan határozat, amely egy orosz oligarcha vagyonának elkobzását rendelte el

azóta, hogy az igazságügyi minisztérium 2022-ben az ukrajnai invázióra válaszul Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségesei pénzügyeinek megszorongatását célzó munkacsoportot indított.

Joe Biden amerikai elnök 2022 végén írta alá azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az igazságügyi minisztérium az elkobzott vagyon egy részét átadja a külügyminisztériumnak Ukrajna megsegítésére. Az amerikai törvények korlátozzák, hogy a kormány hogyan használhatja fel az elkobzott vagyontárgyakat.

Mi volt a vád?

Az amerikai hatóságok azzal vádolták Malofejevet, a keresztény ortodox televíziós csatorna, a Tsargrad TV tulajdonosát, hogy

szeparatistákat finanszírozott a Krímben,

amelyet Oroszország 2014-ben annektált.

Malofejev, aki tagadta a szeparatisták finanszírozását, 2014-ben Washington szankciókkal sújtotta, 2022-ben pedig szankciók megsértésével vádolta meg. Nem lehetett elérni kommentárért, és feltételezhetően Oroszországban szabadlábon van.

Nemsokára utalnak is Ukrajnának

Andrew Adams, a DOJ KleptoCapture munkacsoportjának vezetője a múlt hónapban azt mondta, hogy az első elkobzott pénzösszegeket hamarosan átutalhatják Ukrajnának.

– mondta Adams a washingtoni Hudson Intézetben, egy washingtoni agytrösztben tartott beszédében.

Az ügyészek tavaly év végén bírósági iratokban azt állították, hogy jogosultak a Malofejev denveri székhelyű Sunflower Banknál vezetett számláján lévő pénzre, mert azt az amerikai szankciókat megsértve egy üzleti partnerének akarta átutalni. Mivel Malofejev nem támadta meg az elkobzási kérelmet, az ügyészek csütörtökön azt mondták, hogy a pénzösszegeket alapesetben el kell kobozni.

A KleptoCapture munkacsoport más oligarchák vagyonát is lefoglalta ideiglenesen, köztük egy 300 millió dolláros jachtot, de még nem nyertek végleg elkobzásra vonatkozó végzést.

Nyitókép: STRINGER / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondibarbi
2023. február 04. 06:11
A nyugat jogállamisága: "a magántulajdon szent és sérthetetlen". :)))
XTRO
2023. február 03. 12:50
Egészen pici oligarcha lehet szegény, vagy okos , , jobb helyeken ez egy vacsora számlája.. Viszont undorító ,hogy egyszerűen ellopják emberek tulajdonát, és ezeknek a tolvaj, korrupt ukránoknak a feneketlen zsebébe öntik.
Szőke Ciklon
2023. február 03. 11:25
A nácik és a komcsik mindig kreáltak valamilyen "különleges jogot " ami alapján bárkit "jogszerűen" (?) kinyírhattak, tönkre tehettek, kifoszthattak. Természetesen hatalomváltás után a legyőzött rezsim intézkedéseit nem ismerték el jogszerűnek, de számolhatnak azzal, hogy az őket váltó rezsim sem fogja majd elismerni az ő intézkedéseiket. Mindenesetre a mostani EU-s és amerikai intézkedések egy az egész világra kiterjedő káosz kialakulását indítja el. Az országok, az emberek nem bízhatnak semmiben, senkiben, mindenkiben ellenséget fognak látni. Pénzüket, vagyonukat eltitkolják, a bankokból kivonják, a pénzvilág összeomlik!
remi
2023. február 03. 10:45
Ha egy üzlet beindul: "In Crimea, by decision of local authorities, more than 500 objects belonging to Ukrainian oligarchs and politicians were nationalized. Among them are the property of Akhmetov, Kolomoisky, Taruta and smaller creatures." A következő lépés az lesz, hogy minden orosz területen fellelhető "nyugati" vagyont elkoboznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!