Demkó Attila: A magyar probléma a legnagyobb probléma Európán belül

2023. február 01. 21:35

A biztonságpolitikai szakértő szerint a Minority Safepack nem fért bele az érvényben lévő ideológiai vonalba.

2023. február 01. 21:35
null

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője és Gazsó Dániel kisebbség-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa voltak nemrég a Hit Rádió „A háttérben” című műsorának a vendégei. A beszélgetés során többek között arra keresték a választ, hogy mit tehet az EU a kisebbségekért. Vagy hogy elegendők-e az egyezmények, melyeket megkötöttek.

Arra a kérdésre, hogy a Minority Safepack elbukása miért történt, illetve, hogy hogy áll a nemzeti kisebbségek kérdése az Európai Unióban  Demkó Attila azt felelte, hogy

(...) A Minority Safapack nem fért ebbe bele” Hozzátette, hogy Nyugat-Európában volt minőségi változás már. (...) Szó sincs róla, hogy ez el lett volna már ásva, csak találtak egy olyan megoldást, hogy ne kelljen ehhez hozzányúlni.”

Demkó a gondolatát azzal zárta, hogy ”a magyar probléma a legnagyobb probléma Európán belül.”

Gazsó Dániel a témához kapcsolódva felidézte, hogy 2021-ben az Európai Bizottság azt mondta, hogy a Minority Safepackben megfogalmazottak biztosítva vannak a meglévő, hatályban lévő jogszabályok és egyezmények alapján. (...) „Ráadásul egy olyan témáról volt szó, amit úgy lehetett a Bizottság elé tárni, hogy egymillió aláírás kellett hozzá hét tagországból. Tehát sokakat érintett” – hangsúlyozta az NKE munkatársa.

A teljes beszélgetést alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

***

 

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chief Bromden
2023. február 02. 07:56
"mit tehet az EU a kisebbségekért" Mit tett az ukrajnai magyar és egyéb kisebbségekért? Mert nyilatkozataik szerint a legdemokratikusabb ország, nincs korrupció és példaértékű a kisebbségekhez való viszonyuk. Próbáljon meg valaki nem igazodni vízióikhoz, megnézheti magát. Látjuk. :(
darázs
2023. február 02. 06:43
1. a magyar kérdésnél van sokkal nagyobb problémája az EUnak. Az orosz kérdés. Annak a meg NEM oldása az EU számára megért annyit hogy teljesen leépítse a tagországai versenyképességét és koldusbotra juttassa a saját polgárait 2. Magyarországnak nincs annyi pénze ami kell az EU maffiavezéreinek guruló bőröndjébe ahhoz hogy eredményt lehessen elérni
gabi.kis1976
2023. február 02. 02:36
Szuronyroham. Gettó. Kincs ami nincs film, hogy aki háborúzik, az a legnagyobb barom.
brekker
2023. február 02. 01:48
A magyar geci mindenképpen. Vagy azért, mert megmondja az igazat, vagy azért, mert hazudik. Talán a nyelv teszi, nem eléggé szofisztikált. Barbárok nyelve, ahol az igen igen és a nem nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!