Ennyit az amerikai harckocsikról: akár másfél-két év is lehet, mire megérkeznek Ukrajnába

2023. február 24. 17:20

Az Egyesült Államok januárban hagyta jóvá, hogy M1 Abrams típusú modern harckocsikat szállítsanak Ukrajnának.

2023. február 24. 17:20
null

Az Egyesült Államok januárban hagyta jóvá, hogy M1 Abrams típusú modern harckocsikat szállítsanak Ukrajnának. Azóta viszont egyre távolabb és távolabb tolják azt a dátumot, hogy mikorra érkezhetnek meg a harckocsik – olvasható a CNN cikkében.

Január végén még azt nyilatkozták, hogy 2023 végén vagy 2024 elején érkezhetnek meg a páncélosok. Később már azt közölték, hogy legfeljebb 2024 elején állhatnak hadrendbe, most pedig még későbbre tolták a dátumot. 

Christine Wormuth, a Pentagon államtitkára ugyanis most azt mondta a CNN szerint: valószínűleg több

mint egy évbe telik, mire a járműveket leszállítják, és még konkrét tervek sincsenek az akcióval kapcsolatban.

Wormuth szerint a késlekedés  elsősorban annak is tudható be, hogy nem akarják átadni azokat a tankokat, amelyeket az amerikai hadsereg használ (ugyanis tartanak attól, hogy az oroszok kezébe kerülhetnek a harckocsikban található modern technológiai eszközök).

Nyitókép:A képen amerikai Bradley-harckocsik láthatóak. Fotó: Delil souleiman / AFP

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NullaSalus
2023. február 25. 10:59
Amerika ismét cserben hagyja azokat, akiket harcra bátorított. 1956 emléke visszaköszön.
Osztap Bender
2023. február 25. 06:09
Az Abrams M1 a 70-es évek konstrukciója, tehát modernségről nem beszélhetünk. 1980-ban (43 éve) álltak szolgálatba. Jelen esetben gondolom az azóta rajtuk elvégzett korszerűsítéseket szerelik le, visszaállítják még az eredeti páncélzatot is a hírek szerint. "Korszerűsítése" 1985-ben kezdődött M1A1 néven. Jelenleg talán az M1A2-nél tartanak. A T34, T72 típusokhoz szokott ukránoknak fel kell kötni a szarosgatyát, hogy egy gázturbina hajtotta gép használatát elsajátítsák. (Addig az oroszok a távolból igyekeznek majd a szállítást is megakadályozni, a gépeket pedig megsemmisíteni.)
Sincero
2023. február 24. 23:39
Az amerikaiak elküldetik a Leopárdokat ostoba NATO-szövetségeseikkel, ők meg röhögnek a markukba.
LancelotDuLac
2023. február 24. 22:20
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD De még ott vannak a Leopárdok is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!