Befejeződött a gyászmise a Szent Péter téren, most temetik el Benedek pápát

2023. január 05. 08:18

A december 31-én elhunyt emeritus pápa temetése sok tízezer zarándok jelenlétében történik a Szent Péter téren.

2023. január 05. 08:18
null

Cikkünk folyamatosan frissül

December 31-én, 95 éves korában hunyt el XVI. Benedek emeritus pápa, aki korábban nyolc éven át ült Péter trónján. Az egyháztörténelem kétezer éve során most először fordul elő, hogy egy elhunyt pápát utódja temet. 

XVI. Benedek ravatalánál három napon keresztül hívek tízezrei imádkoztak az elhunyt emeritus pápa lelki üdvéért. A pápai koporsót szerda délután lezárták, majd csütörtökön 8:50-kor viszik ki a Szent Péter térre, ahol a 9:20-kor kezdődő gyászmise előtt a hívek a rózsafüzért imádkozzák. 

A gyászmisén részt vesz hivatalos magyar delegáció is, amelyet Novák Katalin köztársasági elnök vezet. A magyar katolikus egyházat Erdő Péter bíboros, Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Tóth Tamás, az MKPK titkára képviseli hivatalosan. 

Elfüggönyözték a bazilikát, kezdődik a temetés 

Befejeződött a nyilvános szertartás a Szent Péter téren, a gyászmenet bement a bazilikába, ahol a főpásztorok az altemplomba vonulnak. A bazilika kapuit bezárták és elfüggönyözték. 

Megkezdődik a zártkörű temetési szertartás az altemplomban. Benedek emeritus pápát abba a sírhelybe helyezik, ahol boldoggáavatásuk előtt XIII. János és II. János Pál pápa is nyugodtak. Ezen már kevesen vesznek csak személyesen részt, ám a vatikáni sajtóiroda hamarosan fényképeket ad közre. 

Ferenc pápa imádkozik Benedek pápa koporsója fölött

Ferenc pápa a Szent Péter bazilika lépcsőjénél várta meg a szertartás után a koporsót. A kereszt jelét rajzolta, majd a koporsóra téve a kezét, behunyt szemmel imádkozott elődjéért. Ezt követően meghajolt a koporsó előtt. Ferenc pápát kerekesszékkel segítik. 

A téren eközben folyamatos a taps.

Megható: tapssal búcsúznak a hívek

Miután véget ért a gyászmise a Szent Péter téren, a megérkeztek a koporsó mellé a hordozására kijelölt személyek. A téren összegyűlt hívek tapssal búcsúznak Benedek pápától. A liturgikus menet elindult a Szent Péter bazilika altemplomába. Elöl haladnak a bíborosok. Ferenc pápával többszáz bíboros és püspök koncelebrált együtt. 

A szentáldozást követő könyörgésben Ferenc pápa a Szentlélek vigasztalását kéri az egyház számára és elhunyt elődje lelki üdvéért fohászkodik. 

A gyászmise, melyet Ferenc pápa főcelebrál, XVI. Benedek emeritus pápa kívánságának megfelelően szerény körülmények között zajlik, mellőzve a pompát. 

Százezer zarándok imádkozik együtt

A szervezők és a hatóságok előzetes várakozása alapján 60 ezer zarándokkal kalkuláltak a Szent Péter téren és környékén. Végül a temetési szertartásra mintegy százezer hívő gyűlt össze.

Rózsafüzér a temetés előtt

Kilenc órakor, fél órával XVI. Benedek emeritus pápa gyászszertartása előtt nyirkos hidegben imádkozzák a hívek a rózsafüzér imádságot, írja a Vatican News.

The American Conservative: XVI. Benedek csakúgy, mint Orbán, elutasította azt a világot, amit Soros György képvisel

A The American Conservative szerzője XVI. Benedek pápa szellemi örökségéről szóló cikkében kitér arra, hogy Soros György 2015-ben 650 ezer dollárral támogatta Ferenc pápa Egyesült Államokban tett látogatásának előkészítését. Ez egyesek szerint arra utal, hogy a milliárdos pénzügyi hozzájárulásaival igyekszik elérni, hogy az amerikai katolikus egyház a család és a keresztény élet helyett a társadalmi igazságosságot helyezze előtérbe. 

The American Conservative: XVI. Benedek csakúgy, mint Orbán, elutasította azt a világot, amit Soros György képvisel

A The American Conservative szerzője XVI. Benedek pápa szellemi örökségéről szóló cikkében kitér arra, hogy Soros György 2015-ben 650 ezer dollárral támogatta Ferenc pápa Egyesült Államokban tett látogatásának előkészítését. Ez egyesek szerint arra utal, hogy a milliárdos pénzügyi hozzájárulásaival igyekszik elérni, hogy az amerikai katolikus egyház a család és a keresztény élet helyett a társadalmi igazságosságot helyezze előtérbe.

Isten Önnel, Benedek pápa! 

Óriás volt, mégis Isten koldusa, támadták, mégis kitartott a hit mellett - Isten Önnel, Benedek pápa!

Szombaton, 95 éves korában vatikánvárosi otthonában elhunyt XVI. Benedek emeritus pápa . Az Anyaszentegyház 265. pápája még egy egészen más Németországból érkezett Péter trónjára, hogy szent elődöket követve, nehéz időkben kormányozza az egyház hajóját - és tanítson ugyanolyan állhatatosan, ahogyan tette akkor már majdnem egy emberöltő óta.

Nyitókép: MTI/AP/Pier Paolo Cito 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Falióra tábornok
2023. január 05. 11:52
a képzeletbeli jóbarát ellenjegyezte az előkészítési munkák teljesítés-igazolását, kezdődhet a földmunka.
Odone Ricci
2023. január 05. 11:41
Most jönnek a sárdobáló cikkek a politikailag "korrekt" megmondó médiában. XVI. Benedek pápa Európa keresztény kultúráját védelmezni akarta, a latin nyelvű miséket sem törölte volna el. Nem áldaná meg az egyneműek házasságát mise keretében és az illegális bevándorlást sem támogatta volna. EZEK UTÁN érthető , hogy két pápa lett Rómában. Konzervativnak bélyegezte meg az amerikai és francia pc média, mely szerint nehezen tud az egyszerű emberekhez szólni. Túl sokat látott és tapasztalt a Vatikánban, ennek megváltoztatásához nem érzett elég erőt és bátorságot. Akkoriban még reménykedett a magyar kormány OV-ral Mindszenty biboros rövides szentté avatásában, de hiába. Közben rengeteg szentet avatott Ferenc pápa sokkal kisebb érdemekért, de Mindszenty biborosra nem került sor . ---- A LE MONDE és az amerikai "igazmondók" bizonyára nem említik meg a volt szocialista országokban a vallásüldözést és a papok meghurcolását. Bagatell. --- Napoleon ezt már megtette a laikussá vált Franciaországban, melynek "eredménye" a Notre Dame és több száz vidéki francia templom "felgyulladását" is eredményezte. Hivatalos meghivást köztársasági elnökök kapnak (ez is a feladatuk), egyéb államfők pedig személyes kapcsolatuk függvényében dönthetnek, hogy résztvegyenek-e a temetésen.
II.baljoska61
2023. január 05. 11:34
Hosszú volt az út a Hitlerjugendtől a pápai trónusig...
somatic335 - Legyetek bátorak
2023. január 05. 11:34
Az egész Mandi tele van pápás hirekkel. Másról már nem is mernek irni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!