„Putyin gyémántjai véres gyémántok” – Ukrajna kiakadt Belgiumra

2023. január 28. 19:15

Az orosz gyémántexport betiltását szeretné elérni Ukrajna, ám a kulcsország Belgium megosztott a kérdésben. Mutatjuk, miért!

2023. január 28. 19:15
null

Kiakadt Ukrajna, amiért Belgium nem hajlandó betiltani az orosz gyémántok exportját – írja a Politico.

Az Antwerpen kikötőjén keresztül bonyolódó gyémántexportból ugyanis jelentős bevételei vannak az országnak. Ukrajna viszont szeretné elérni, hogy az EU betiltsa az orosz gyémánexportot, mivel annak profitja egy részben állami tulajdonban lévő orosz céget, az Alrosát gazdagítja.

aki szerint csak akkor lesz vége az orosz gyémántok kereskedelmének a nyugati piacokon, ha azok „elérhetetlenné válnak” – állítása szerint a gyémántkereskedelemben amúgy érdekelt Belgium épp „ezen dolgozik partnereivel”. Márpedig Európa és Észak-Amerika adja a globális gyémántpiac 70 százalékát.

A Politico szerint az orosz-belga gyémántkereskedelem már így is súlyos károkat szenvedett az amerikai szankciók miatt, de a csiszolatlan gyémántok más piacokra kerülnek, majd vágva és csiszolva mégis megtalálják útjukat Antwerpenbe, Európa második legnagyobb kikötőjébe. Ezért most állítólag egy vízi blokád kialakításán dolgoznak a belgák.

A litvánok és a lengyelek már régen szeretnék, hogy az EU oroszok elleni szankcióinak része legyen a gyémánt, de ennek egyik akadály a belga kormányon belüli megosztottság. A hétpárti belga koalícióban a szocialisták és a zöldek a kifejezetten gyémántellenesek. Azonban Belgiumon belül a regionális kormányoknak is erős szava van az ilyesfajta ügyekben. Márpedig

Flandria kormánya, élén Bart De Weverrel, aki egyben Antwerpen polgármestere is, határozottan ellenzi a gyémántkereskedelmi szigorításokat.

A gyémántipari szereplők sem a szankciókban, hanem inkább egyfajta nemzetközi szabályozásban hisznek, legalábbis ez derül ki Tom Neysnak, az Antwerpeni Gyémánt Világközpont vezetőjének nyilatkozatából.

Hogy végül mi lesz a megoldás, az jelentős részt a belgákon múlik – zárja cikkét a Politico.

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Az antwerpeni kikötő

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DrPepper
2023. január 29. 05:49
Ukrajna búzája véres búza. A (Po)Roshen(ko) csokoládé véres csokoládé.
Gábor67
2023. január 29. 02:24
Nyugodtan lehet szankcionálni az orosz gyémánt kereskedelmet. Nélküle lehet normálisan élni. Nem létszükséglet. Miliomosok csecsebecséi. Hajrá.
Málaga21
2023. január 28. 23:14
Oszt mit gondolnak a Leopard, amit kapnak miből lesz, levegőből? A végén nehogy belehülyüljenek, hogy véres Leoparddal harcolnak. Ja, meghülyülni már nem fognak.
masikhozzaszolo
2023. január 28. 23:01
Na, jó. Itthon maradok. Mint csiszolatlan gyémánt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!