Cseh elnökválasztás – fej-fej mellett Pavel és Babis az első fordulóban

2023. január 14. 16:23

A győzelemhez a szavazatok több mint 50 százalékának a megszerzésére lett volna szükség.

2023. január 14. 16:23
null

Nem sikerült megválasztani az új cseh államfőt a közvetlen elnökválasztás szombaton befejeződött kétnapos első fordulójában. A győzelemhez a szavazatok több mint 50 százalékának a megszerzésére lett volna szükség, ami a nyolc jelölt közül senkinek sem sikerült. 

Majdnem 100 százalékos feldolgozottságnál a két hét múlva sorra kerülő második fordulóba Andrej Babis volt kormányfő és Petr Pavel nyugalmazott tábornok kerül. Babis eddig a leadott szavazatok 35,01 százalékát, Pavel pedig 35,8 százalékát kapta. 

A harmadik helyezett Danuse Nerudovára eddig a választók 13 százaléka szavazott. 

A választási részvétel 67,6 százalékos volt,

míg öt éve ez a mutató 61,9 százalékot tett ki.

Stabilizáló tényező a köztársasági elnök a cseh politikában

Ahogy arról korábban a Mandiner is beszámolt, köztársaságielnök-választást tartottak Csehországban. Mint ismert, a cseheknél a választópolgárok szavaznak az államfő személyéről, aki ötéves ciklusba kezd bele győzelme után.

Az elnökök hagyományosan fontos szerepet visznek a cseh politikában, egyfajta stabilizáló tényezőként

a gyakori kormányfőcseréken és egyéb politikai válságokon áteső országban.

A jelöltekről készült összeállításunkat ITT olvashatja.

(MTI/Mandiner)

Nyitókép: MILAN KAMMERMAYER / AFP

 

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kishal
2023. január 15. 13:54
Fej-fej mellett?! Akkor a halottak már összenéznek: Mindjárt jönnek értünk...
remi
2023. január 15. 11:41
Kicsit fura lett az eredmény, biztos voltam benne, hogy arrafelé is érvényesül a mostanában tapasztalható trend, hogy csakis a kvótapicsának van bármire esélye. Ez nem jött be, de ettől függetlenül babisnak sztem 5% alatti esélye van még így is. Azt meg csak remélhetjük, hogy a volt nátó tábornokból elnökké avanzsáló, vélhetően cica rezidens izé nem fogja tudni nyíltan berántani a cseheket (és ezzel együtt a komplett térséget, bennünket is) a háborúba.
VeraMayer
2023. január 15. 09:04
Az RTL pénteken akkorát hazudott a nézőknek (esti híradó), hogy még a Marsról is látszik: "Petr Pavel NATO-tábornok"..... Petr Pavel soha nem volt NATO tábornok. Lásd: wikipedie.cz Petr Pavel
Gáspár
2023. január 15. 03:18
Ezek most akkor csehül állnak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!