Horvát kormányfő: Zágráb és Kijev kapcsolata a horvát államfő kijelentései ellenére is kiváló

2023. január 31. 20:18

„Kijev tudja, hogy milyen erős, határozott és őszinte a horvát kormány támogatása” – hangsúlyozta. 

2023. január 31. 20:18
null

Zágráb és Kijev kapcsolata Zoran Milanovic horvát államfő kijelentései ellenére is kiváló – mondta Andrej Plenkovic horvát kormányfő kedden.

Plenkovic egy nappal azután beszélt erről, hogy Milanovic kijelentette: a Krím félsziget soha többé nem lesz Ukrajna része, Koszovót pedig „elrabolták” Szerbiától.  Plenkovic azt mondta: Kijev nem kereste meg a horvát kormányt ezzel kapcsolatban. „Önök nem először hallottak ilyen kijelentést. Az ember nem csak Moszkvában, hanem Belgrádban is sztár” – utalt Milanovicra a kormányfő.    

Hozzátette: ennek ellenére Horvátország „nagyszerű viszonyt” ápol Ukrajnával. Elmondta, hogy éppen néhány napja beszélt Volodimir Zelenski elnökkel, és kapcsolatban áll Denisz Smihal miniszterelnökkel is, továbbá a két ország minisztériumai között is van kommunikáció.    

– hangsúlyozta. Milanoviccsal kapcsolatban úgy fogalmazott: „aláássa a horvát külpolitika hitelességét azzal, hogy rossz mondatokat, rossz hozzáállást, rossz ítéleteket közvetít”.    Plenkovic megjegyezte, hogy Milanovic "csöbörből vödörbe" esik, de szerencsére mindenki tudja, hogy ki kicsoda.

 

Reagáltak az ukránok a horvát elnök Krímmel kapcsolatos megjegyzésére

Bírálta az ukrán külügyminisztérium kedden a horvát elnök megjegyzését arra vonatkozóan, hogy a Krím félsziget soha többé nem lesz Ukrajna része. Elfogadhatatlannak tartjuk Zoran Milanovic horvát államfő kijelentését, amellyel gyakorlatilag kétségbe vonta Ukrajna területi integritását" - írta Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő Facebook-bejegyzésében.

 

***

Nyitókép:  MTI / EPA / Antonio Bat

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Odone Ricci
2023. február 01. 09:10
Jó szöveg. Igy kell visszavágni.
need-info
2023. február 01. 00:40
A horvátok támogatják Kijevet, a szerbek meg nem, Magyarország semleges, úgyhogy itt mindig lesz nézeteltérés.
europész
2023. január 31. 22:22
Na a konyharuha zaszlos megint kek-sargak segget nyelja.
zrx8
2023. január 31. 21:27
Felőlem le is szophatják egymást, csak ne mirajtunk keresztül küldözgessék a hoholok a robotrepülőket a horvát anyaföldbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!