A fiatal hollandok 23 százaléka kételkedik abban, hogy a holokauszt megtörtént

2023. január 25. 12:44

Dilan Yesilgöz holland igazságügyi miniszter „sokkolónak és rendkívül aggasztónak” nevezte a felmérés eredményeit.

2023. január 25. 12:44
null

Az 1980 után született hollandiai lakosok közel 23 százaléka úgy véli, hogy a holokauszt csupán egy „mítosz”, illetve azon a véleményen van, hogy a meggyilkolt zsidó emberek száma erősen eltúlzott – írta szerdán az NlTimes hírportál, a Németországgal Szembeni Zsidó Anyagi Követelések Konferenciájának (Claims Conference) felmérésére hivatkozva.

A holokauszttúlélők jogait védő nemzetközi szervezet korábban az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Ausztriában és Kanadában végezte el a felmérést, Hollandiában múlt év decemberében 2000 embert kérdeztek meg. „A kutatás eredményei Hollandiában voltak a legsokkolóbbak” – közölte a Claims Conference.    

A hollandiai válaszadók 54 százaléka, nem volt tisztában azzal, hogy 6 millió zsidó ember vesztette életét a holokauszt során,

továbbá 29 százalékuk úgy véli, hogy a halálos áldozatok száma nem éri el a kétmilliót. A Claims Conference azt is riasztónak nevezte, hogy a 40 év alatti válaszadók 22 százaléka elfogadhatónak tartja a neonáci nézeteket. A megkérdezettek több mint háromnegyede fontosnak tartja a holokausztról szóló oktatást az iskolákban, 

de ez az arány a többi vizsgált országban magasabb.    

Döbbenetes, hogy egyes hollandok úgy vélik, a holokauszt nem történt meg, vagy, hogy az áldozatok számát erősen eltúlozták. Az is aggasztó, hogy a válaszadók egy kis csoportja úgy véli, hogy Anne Frank naplója hamisítvány” – nyilatkozta Kees Ribbens, a hollandiai Háborús, Holokauszt és Népirtás Tanulmányok Intézetének munkatársa.    

Ribbens „megdöbbentőnek” tartja azt is, hogy minden hatodik hollandiai lakos azt hiszi, hogy Anne Frank búvóhelyén, a "hátsó traktusban" halt meg, és nem tudta, hogy koncentrációs táborba hurcolták, ahol az életét vesztette. „Sokkolónak” nevezte, hogy körülbelül minden harmadik válaszadó úgy véli, a nem zsidó származású hollandokat ugyanúgy megsemmisítették a második világháborúban, mint zsidó honfitársaikat. Különösen komoly aggodalomra ad okot Ribbens szerint, hogy a felmérésben résztvevők között vannak olyanok is,

Dilan Yesilgöz holland igazságügyi miniszter „sokkolónak és rendkívül aggasztónak” nevezte a felmérés eredményeit. „Sokat kell tennünk még ezen a téren, és a lehető leggyorsabban” – írta a Twitteren megosztott bejegyzésében. A legutóbbi hasonló jellegű felmérést Hollandiában 2018-ban végezték, abból az derült ki, hogy a megkérdezett 1500 fiatal egyharmada nem tudta, mit jelent a holokauszt fogalma.

(MTI)

Nyitókép: Amszterdami utcakép. Forrás: Pixabay

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondibarbi
2023. január 27. 03:51
Én meg azt tartom rendkívül aggasztónak, hogy pl. Anglia miniszterelnöke Rishi Sunak (paki), London polgármestere Sadiq Khan (paki), Kanada hadügyminisztere Harjit Sajjan (indiai), Hollandia igazságügyi minisztere pedig ez a török Dilan Yesilgöz. Hát tényleg nincs ezekben az államokban egy az eredeti nemzethez tartozó alkalmas ember, aki az adott pozíciót be tudná tölteni...? Innentől már csak pár lépés, hogy Németország kancellárja mondjuk egy pigmeus transznő legyen, a spanyol király meg egy eszkimó pedofil...
Házam Hazája
2023. január 25. 21:22
"A felperesek szerint nem megfelelő az antiszemita, uszító, a holokausztot bagatellizáló és tagadó tartalmak moderálása a Twitteren. Polgárjogi perük tárgya hat antiszemita komment, amelyet olvasói bejelentésre sem törölt az üzemeltető." napi.hu napina gondok.
Reszelő Aladár
2023. január 25. 17:26
Ha más népirtásokat is megemlítünk a történelem során, az relativizálásnak számít? Mert jelenleg a művelt nyugat kb 0,1%-a nem tudja, hogy Ukrajnában egy őshonos magyar kisebbség él és a jelenlegi ukrán politika miatt halálra vannak ítélve kb mindannyian. És nem, ők nem bevándorlók. Aki 1920 előtt született és 1992 után halt meg az kb 5 ország állampoldára volt a törénete során.
Galerida
2023. január 25. 16:03
A napokban volt hír, hogy a holokauszt túlélők visszaemlékezéseit feldolgozzák a mesterséges intelligencia segítségével és így végre megismerhetjük az egyetlen hiteles, valós és törvényes igazságot! Akkor majd senki nem kételkedhet abban, hogy mindannyian látták Mengelét lovaglóostorral a kezében!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!