Bátor elnök Macron: nyugdíjreformba kezd, a szakszervezetek meg akarják bénítani Franciaországot

2023. január 18. 15:53

Megkezdené a nyugdíjkorhatár kitolását a francia kormány, a szakszervezetek azonban rögtön az egész országot megbénító sztrájkokat hirdettek csütörtökre.

2023. január 18. 15:53
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Ha valamit nem szeretnek a lázadó hajlamú franciák, azok a nagy elnöki reformtervek, amik esetleg kényelmetlenséget okozhatnak a nagy nemzet fiainak és lányainak. Macron viszont nekikezd a nyugdíjrendszer átalakításának.

Emmanuel Macron francia elnök és kormányfője, Élisabeth Borne 2023-at a nagy nyugdíjreform terveivel kezdik. Borne bejelentette, hogy

62-ről 64 életévre emelik a nyugdíjba menetel korhatárát 2030-ra.

A reformot idén szeptemberben kezdenék el, és fokozatosan emelnék a korhatárt a következő években.

Borne-ék célja a nyugdíjrendszer egyensúlyának és fenntarthatóságának biztosítása. A miniszterelnök úgy véli, hogy ha a mostani status quo maradna meg, akkor tíz év alatt 150 milliárd eurónyi hiány halmozódna fel, a reformtervek azonban 2030-ra egyensúlyba hozhatnák a költségvetést.

A kormányfő szerint az új rendszer igazságos lenne, mert egyébként senkinek nem kellene több mint 44 évig dolgoznia, így aki 18 évesen állt munkába, a jövőben is 62 évesen elmehetne nyugdíjba. Emellett a minimumnyugdíjat a minimálbér 85 százalékáig emelnék,

ami jelenleg bruttó 1200 euró (bruttó 480 ezer forint) lenne Franciaországban.

Hozzá kell tenni: Macron elnök eredetileg 65 éves nyugdíjkorhatárról beszélt, a bejelentés azonban egy év könnyítéssel 64 évről szól.

Nem meglepő módon a francia szakszervezetek nem örülnek az enyhített elnöki reformterveknek sem. Szerintük a tervek nem fairek, ezért sztrájkot hirdettek most csütörtökre, január 19-re.

A szakszervezetek azt remélik, hogy egész Franciaországot meg tudják bénítani a sztrájkokkal.

Már kedden tüntetők vonultak Marseille utcáin, fáklyákkal és poszterekkel vonulva.

A francia közlekedési miniszter, Clement Beaune azt javasolta, hogy senki ne utazzon január 19-én a tervezett sztrájkok miatt, szerinte „rémálom” következik majd a közlekedésben.

Mint arról a Le Monde beszámol: Macron a terveihez támogatókat nyerhet a jobboldalról. A mostanra jelentősen meggyengült, gaullista Republikánusok valószínűleg támogatni fogják az elnöki javaslatot, és ezzel meglehet a nemzetgyűlés többségének támogatása.

A speciális francia szabályozás szerint egyébként a francia kormány a nemzetgyűlés többségi támogatása nélkül is keresztül verhet és bevezethet egy törvényt – csak ez esetben szabályozott módon

szembe kell néznie egy bizalmatlansági szavazással is, amit vagy megnyer, vagy pedig elbukik.

A kormány szándékai szerint február és március folyamán tárgyalnának a nyugdíjreformról a nemzetgyűlésben, s elfogadás esetén szeptember 1-jén lépne életbe.

 

Fotó: Mohammed BADRA / POOL / AFP

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2023. január 18. 21:38
Nem tudja keresztülvinni. Sárgamellény felkészül.
evpus
2023. január 18. 19:28
Miért nem a sok agysebész és atomfizikus dolgozik a franciák helyett?
röviden
2023. január 18. 17:04
Ha ezt keresztülviszi, akkor tényleg lehet még politikus. :)
Kybon
2023. január 18. 16:59
Nem, nem és NEM! Dolgozzanak a németek 70 éves korukig, a franciák meg már 62 évesen pecázgatva emelgessék a szemöldöküket! Német befizetésekből, persze... (A franciák problémáit is meg fogják oldani a "vendégeik", addig meg hőzöngjenek még egy kicsit. Se 62, se 64, se semennyi idősen nem lesz nyugdíjuk, ha a Kalifátus beindul...!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!