Robban az újabb korrupciós bomba az EU-ban: Mikuláscsomagban kapták a kenőpénzt Brüsszelben

2023. január 24. 16:55

Luxusnyaralásról, 50 ezer eurós mikuláscsomagról és kémkedésről ír a Financial Times. Josep Borrell, az EU külügyi vezetője be is jelentette, hogy aggódik.

2023. január 24. 16:55
null

„Kémek, pénz és luxusszállodák: az EU korrupciós vizsgálata a marokkói kapcsolatokat kutatja” – címmel közölt cikket a The Financial Times. A nyomozók úgy vélik, hogy Pier Antonio Panzeri, a Katar-gate középpontjában álló volt európai parlamenti képviselő Rabatból is kapott kenőpénzt. A lap szerint Pier Antonio Panzeri és családja egy ötcsillagos marrákesi szállodában tervezte köszönteni az új évet, mindezt a marokkói kormány által finanszírozva. Ehelyett

a volt olasz törvényhozó, felesége és lánya letartóztatásban töltötte a szilvesztert.

A lap ügyészekre hivatkozva azt állítja, hogy Katar arra használta Panzerit és hálózatát, hogy a FIFA világbajnokság előtt javítsa brüsszeli megítélését. A 67 éves olasz azonban nem volt új a játékban a Financial Times szerint: a nyomozók gyanúja szerint már több mint egy évtizede kapott kenőpénzeket és ajándékokat marokkói tisztviselőktől az uniós politika befolyásolásáért cserébe. Az egyik felvétel szerint Panzeri egyszer

50.000 eurót adott át egy mikuláscsomagban egy olasz szakszervezeti tagnak, Luca Visentininek.

Visentini elismerte, hogy a készpénzt ténylegesen megkapta a kampánya számára, viszont tagadta, hogy bármi rosszat tett volna.

Amikor nem választották újra, leállt a pénzcsap

A lap beszámolt arról, hogy egészen addig érkeztek a kenőpénzek és az ajándékok, ameddig 2019-ben nem sikerült Panzerit újra beválasztani az Európai Parlamentbe. De addig is, az EP EU-Marokkó kapcsolatokért felelős kapcsolattartója, az emberi jogok szószólója

gyakori látogatója volt a La Mamounia nevű marrákesi luxusüdülőhelynek,

ahol egykor Winston Churchill is vendégeskedett.

Évtizedes volt a kapcsolat a cikk szerint Panzeri és a marokkóiak között, a parlamenti feljegyzések szerint Panzeri már 2010-ben is a marokkói kormánynak kedvező véleményt képviselt, amikor sürgette az Európai Bizottságot, hogy biztosítson több támogatást az ország számára. Szavazási eredményei alapján az EU-Marokkó kereskedelmi megállapodással és a halászati megállapodással kapcsolatban is pozitívan szavazott.

Hírszerzés is közreműködik

A cikk szerint a korrupciós vizsgálat – amely eredetileg egy hírszerzési művelet volt, amelyet a belga titkosszolgálat 2021-ben indított több más európai titkosszolgálattal együttműködve – azzal kezdődött, hogy Marokkó és az EU kapcsolatainak elemeit vizsgálta. Két, az ügyet jól ismerő tisztviselő szerint a középpontban Rabat lobbitevékenysége állt a halászati jogokkal és a vitatott nyugat-szaharai terület feletti marokkói szuverenitás elismerésével kapcsolatban.

2021-ben egy uniós bíróság megsemmisített két kereskedelmi és halászati megállapodást Brüsszel és Marokkó között, mivel nem konzultáltak megfelelően a nyugat-szaharaiakkal, bár a megállapodások a fellebbezés elbírálásáig továbbra is hatályban maradnak.

2022 júliusában belga hírszerzők videokamerákat helyeztek el Panzeri brüsszeli otthonában,

miután felfedezték az ott elrejtett 700 000 eurónyi készpénzt.

A nyomozást ismerő két tisztviselő szerint ezután figyelmeztették a belga rendőrséget és a szövetségi ügyészt.

A megfigyelőrendszer által rögzített egyik esetben Panzeri 50 000 eurót adott át Mikulással dombornyomott borítékokban egy olasz szakszervezeti tagnak, Luca Visentininek, aki a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség vezetőjének újraválasztására pályázott. Visentini elismerte, hogy a készpénzt az ITUC kampánya számára szánt adományként kapta, és tagadta, hogy bármi rosszat tett volna.

A nyomozók azt állítják, hogy a Panzeri-csoport képes volt befolyásolni a szavazásokat két marokkói aktivista ellen, akik 2018-ban és 2021-ben az Európai Parlament rangos Szaharov emberi jogi díjra jelöltek. Ahelyett, hogy 2021-ben a szélsőbaloldal által javasolt marokkói jelöltet támogatták volna, az európai parlamenti szocialisták végül a szélsőjobboldal által jelölt bolíviai jelöltre szavaztak.

Az EU külügyi vezetője Marokkóba látogatott, majd bejelentette: aggódik

Az EU külügyi vezetője, Josep Borrell a múlt héten Marokkóba, Rabatba látogatott, és elmondta, hogy megvitatta az állításokat a marokkói kormánnyal:

– mondta Borrell a találkozó után. „Az Európai Unió álláspontja egyértelmű: a korrupció nem maradhat büntetlenül, a korrupcióval szemben zéró tolerancia van érvényben” – tette hozzá.

Panzeri felesége és lánya házi őrizetben vannak Lombardiában, és arra várnak, hogy átszállítsák őket Belgiumba, ahol a férfi épp őrizetben van, mivel az ügyészek azt állítják, hogy mindannyian tudtak a korrupciós tervről. Panzeri ügyvédje nem kívánt nyilatkozni a cikkhez, ahogyan a marokkói külügyminisztérium sem. Panzeri feleségének és lányának ügyvédje azt mondta, hogy tagadják, hogy bármi rosszat tettek volna.

 Nyitókép: Marc Dossmann / EUROPEAN UNION / AFP

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. január 24. 21:48
Hol a cikkben az új információ? Ez egy átverő cikk.
akkor ki
2023. január 24. 19:06
Minden nap abban bízok, hogy az itt élő libernyák EP szarháziak, élükön a libafejű zsidaj aprócskát is elgázolja ez az ügy és ott rohadnak meg a börtönben! Miért? Mert a Hazaárulóknak ez a legenyhébb büntetés!
fapipa
2023. január 24. 19:00
Olyan érzésem van, hogy az EP-ben bandaháború folyik. Kinek volt érdeke feldobni Kajla féle klánt? Egy még befolyásosabb bandának. Csak nem a Gyuribácsisták vannak a dolgok mögött?
Wendriner
2023. január 24. 18:39
Katar és Marokkó , és még hány másik ország létezik amelyikről nem esett szó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!