Vébé után: az amerikai focistanők viszik a férfi válogatott pénzének felét

2022. december 07. 15:30

Jól járt az amerikai női futballválogatott a férfiak katari eredményeivel: már korábban kiharcolták, hogy ők kapják a férficsapat bevételeinek a felét.

2022. december 07. 15:30
null
Greczula Levente László

Az Egyesült Államok férfi labdarúgó válogatottja számára vasárnap véget ért a katari világbajnokság. A tengerentúli csapatot a legjobb tizenhat között Hollandia nemzeti tizenegye búcsúztatta –

ez az a szint, ameddig az amerikaiak amúgy el szoktak jutni a világbajnokságokon.

Az idei torna is bővelkedett az érzelmekkel telített mérkőzésekben: előbb az angolokkal lehetett volna eldönteni, hogy a játékot footballnak vagy soccernek kell-e nevezni hivatalosan (a tengerentúlon az utóbbi dívik, a footballt az amerikai focira értik), utánuk pedig az ősellenség Iránnal mérkőzött meg a Yanks. De mégsem ez az, ami miatt az utóbbi néhány napban nagyobb figyelem irányul az amerikai férfi válogatottra.

Több helyen is lehetett azzal a hírrel találkozni, hogy a Yanks viszonylag sikeres szereplésének nem is ők a legnagyobb haszonélvezői, hanem az egyébként jóval sikeresebb női válogatott tagjai. Az USA férfi csapatának világbajnoki szerepléséért ugyanis összesen 13 millió dollár jutalom jár a FIFA-tól, aminek

a fele automatikusan a hölgyek kasszájába vándorol majd

egy nem túl régen tető alá hozott megegyezés értelmében.

Perelnek a női focisták

Miről van szó? A női fociról alighanem mindenkinek megvan a maga véleménye, így ezen a ponton elég annyiban maradnunk, hogy általánosságban kevesebb embert érdekel és jóval kevesebb pénz van benne, mint a férfi szakágban. Az okokról hosszan lehetne vitatkozni, az mindenesetre biztos, hogy mások mellett az előbbi két aspektusból kifolyólag általában a női focisták fizetése is lényegesen alacsonyabb, mint férfi pályatársaiké – szerte a világban.

Ez a tényállás az Egyesült Államok labdarúgó szövetségénél, a USSF-nél is folyamatos feszültségeket okozott a 2010-es évek közepétől, aminek különös ízt adott az a nehezen megkerülhető evidencia, hogy

a női válogatottnak sokkal jobb eredményei vannak, mint a férfiaknak.

2016-ban ezért az akkor világbajnok női válogatott néhány játékosa eljárást kezdeményezett a USSF ellen, a férfiakéval megegyező bérezést követelve.

A szövetség persze annyit nem akart fizetni, ehelyett a 2017-es bértárgyalások során magasabb alapbért és bónuszokat javasoltak, amit a játékosok el is fogadtak. Mivel a következő bértárgyalásra csak 2022-ben került volna sor, a USSF is nyugodt lehetett: a nők kevesebbért is lejátsszák a 2019-es vb- és 2020-as olimpiai meccseiket.

Csakhogy a világbajnokságra készülő hölgyek

2019-ben váratlanul beperelték a szövetséget azzal, hogy nemi alapon diszkriminálja őket,

amikor hó végén összeállítja a bérjegyzékeket. Ez alighanem a USSF-et is felkészületlenül érte, hiszen a játékosok egy olyan bérmegállapodás miatt mentek perre, amit korábban elfogadtak. Az eljáró bíróság részben hasonló álláspontra helyezkedett, úgyhogy a focisták keresetének egy részét el is utasította.

A szövetség és a labdarúgók végül idén tavasszal egyeztek meg, peren kívül. A USSF minden, a perben érintett játékosnak fizetett körülbelül egymillió dollárt zsebbe, illetve megígérte, hogy 2028-ig minden pénzügyi kérdésben kiegyenlítik a férfiak és nők közötti különbséget. Ennek az is a része, hogy

a tornák díjazásából egyenlően részesül a férfi és női válogatott is.

Így lehet, hogy a férfiak tizenhárom milliós katari jutalmából 6,5 közvetlenül a hölgyekhez vándorol.

Ki nézi a női focit?

Szép nemi (és pénzügyi!) egyenlőségi történetnek tűnik ez, de – azon túl, hogy tényleg furcsa, hogy a női labdarúgók egy olyan megállapodás miatt mentek perre a szövetséggel szemben, amit korábban a saját kezükkel írtak alá – vannak más aspektusai is, amiket mindenképpen érdemes felvillantani.

A kezdettől fogva nyilvánvaló volt a focisták fellépésének aktivista mivolta. A tiltakozó játékosok legjelentősebb hangadója az a Megan Rapinoe volt, aki korábban

azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy vagy nem volt hajlandó énekelni az amerikai himnuszt a mérkőzések elején,

vagy az akkoriban még csak szárnyait bontogató BLM-mozgalom egyik első, ismertebb és sikeresebb aktivistájaként letérdelt alatta. Az egyebekben leszbikus Rapinoe korábban az lmbtq-mozgalom szószólójaként is tevékenykedett. Az már csak érdekes és szórakoztató adalék, hogy a 2017-es bértárgyalás során egyébként Rapinoe vezette a focisták delegációját – később ugye ezt a dealt igyekeztek megtorpedózni a játékosok.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy függetlenül attól, hogy Rapinoe-ék erőfeszítéseit végső soron siker koronázta, az Egyesült Államok nagy sportligái világában szinte magától értetődik,

hogy a nők a férfiak átlagkeresetének csak a töredékét viszik haza.

A női hokiligában, a PHF-ben a csapatok számára meghatározott fizetési sapka évi 750 ezer dollár – éppen annyi, amennyinél kevesebbet a „szomszédban”, az NHL-ben játszó játékosoknak alsó hangon keresniük kell egy évben. A lenti grafikon jól szemlélteti a sportágakon belüli, látványos fizetési különbségeket.

 

 

Az egyes ligák nézettségi adatai alapján az is világos, hogy a válogatott kiemelkedő teljesítményei ellenére a női labdarúgás nem kifejezetten népszerű az Egyesült Államokban. Ez azt is jelenti, hogy a közvetítéseket sem követik túl sokan, vagyis az ezekből származó reklámbevételek sem túl magasak – főként összevetve az NHL vagy akár az NBA mutatóival. Ez egyfajta ördögi kört jelent a női foci számára.

Viszont az is lényeges, hogy a labdarúgás általánosságban is egyre kedveltebb a tengerentúlon, mind a férfi, mind pedig a női szakág mérkőzéseit is egyre többen követik. Az NWSL 2022-ben elfogadott bérezési csomagja jóval kedvezőbb feltételeket biztosít a női játékosoknak, mint a korábbiak, a foci amerikai népszerűségének pedig minden bizonnyal az is nagyon jót tesz majd, hogy

a 2026-os labdarúgó vb-t az észak-amerikai kontinensen rendezik majd.

A női és férfi focisták keresete közötti lassú kiegyenlítődés idővel akár más sportágakra is átterjedhet majd.

Szép kilátás, ez biztos – a teljes egyenlőség megvalósulásáig pedig igencsak kedvező ez a feltételrendszer a női játékosok számára. A Yanks számára viszont vigaszt jelenthet, hogy a megállapodás értelmében a hölgyek is bedobják a közösbe a pénzjutalmuk egy részét, ha nyernek valamit – csak ez dollárra váltva jóval kevesebbet jelent.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
osbehemot
2022. december 08. 17:50
Miközben 1000-ed annyian néznek női focit, mint férfit. Tipikus komcsi módszer elvenni mások pénzét. Dögöljön meg az összes feminista!
laszlokiss597
2022. december 08. 03:52
..és az még visszavan,hogy egy nő beperli majd magát egy férfi csapatba.Mint ahogy a németeknél egy lány egy fiúkórusba is beperlődött.Azóta a világ egy jó hely.D
Ödenburger
2022. december 08. 01:28
Akkor rövidesen jön az is, hogy a férfi pornósok ugyanannyit keresnek, mint a nők?
rollotomasi
2022. december 07. 21:58
Kvótafoci. Amerika teljesen meghülyült. Nézettség, bazmeg, meg marketingérték. Ez az, ami miatt a férfiak többet keresnek, mint a nők. Akkor ennek szellemében majd a pornófilmekben is a farkukig látszó férfiak ugyanannyit fognak keresni, mint a minden szögből megmutatott nők? Arra is kiváncsi lennék, hogy az NBA-s meg az NFL-es niggerek leadják a női csapatoknak a zsé felét. Álszent, köcsög banda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!