Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Mostantól bárki bármikor nemet válthat Skóciában

2022. december 22. 18:45

Eddig a törvényes nemváltást legalább orvosi diagnózishoz kötötték. Mostantól csak alá kell írni egy nyilatkozatot.

2022. december 22. 18:45
null

Ez a nap is eljött. A skót parlament megszavazta az új nemi jogi szabályozást, ami lehetővé teszi, hogy a transznemű emberek „önazonosítsanak”. Hogy mit is jelent ez az anglicizmus? 

A jogszabály lehetővé teszi a skótok számára, hogy egy törvényes nyilatkozat aláírásával megváltoztassák a törvényes nemüket, és megszünteti az orvosi diagnózis szükségességét.

Mint írta a Telegraph, az új jogszabály lehetővé teszi azt is, hogy 16 és 17 évesek is nemet váltsanak. Pontosabban fogalmazva, „emellett drasztikusan, két évről mindössze hat hónapra csökkenti azt az időtartamot, amely alatt valakinek a »megszerzett nemében« kell élnie a nemváltáshoz, és lehetővé teszi, hogy most először 16 és 17 évesek kaphassanak nemi elismerési bizonyítványt.”

Azért érzik, hogy nincs teljesen rendben ez a törvény

Az Egyesült Királyság kormánya közölte, hogy fontolóra veszi a reform megakadályozását. Alister Jack, a skóciai államtitkár így nyilatkozott: „osztjuk azokat az aggodalmakat, amelyeket sokan megfogalmaznak a törvényjavaslat bizonyos aspektusaival kapcsolatban, különösen a nők és gyermekek biztonságát érintő kérdéseket illetően”.

valamint a 2010-es egyenlőségi törvényre és más, az egész Egyesült Királyságra kiterjedő jogszabályokra gyakorolt hatásokat – szükség esetén akár egy 35. szakasz szerinti végzéssel is, amely megakadályozza a törvényjavaslat királyi jóváhagyását”.

A skót parlament történetének legvitatottabb javaslatai ellen a határtól északra növekvő feminista mozgalom határozottan tiltakozik, mert attól tart, hogy sérti a nők és lányok jogait és biztonságát.

Nyitókép: Egy kép a skót prideról. Forrás: Ewan Bootman / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona.2.0
2022. december 23. 17:07
A skótok meghülyültek. De nem érdemlik meg, hogy sajnáljuk őket. Hogy lehet, hogy a természet normális törvényeinek ivarérett, okos, gondolkodó embereket ennyire félre tudják vezetni a rosszakarók. További kutatásaim alapján, miszerint úgy nyilatkozott egy félrevezetett, aki "addig" normális volt: "Ha egyszer megpróbálod, soha nem tudod elfelejteni, olyan jó volt." Ez úgy hatott rám, mintha vaksötétben egy falnak ütköztem volna. Mit lehet erre mondani ? Minden normális óvakodjon, ahogy tud. Szégyellje magát a skót nemzet, hogy ilyen törvényeket elfogadnak !
Brandon the great Negro
2022. december 23. 15:48
Ha valakinek papír kell arról, hogy idióta ahogy, megkaphatja.
Lajoss
2022. december 23. 15:19
Szóltatok a Szájer doktornak?
Tallium
2022. december 23. 13:28
A cikk címe szokásosan bombasztikus és téves. Definitíve nemet csak az akarhat változtatni, aki tudja, milyen neműnek született. Definitíve pedig kizárt, hogy sikerülhet...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!