„Nem leszünk többé a hülyék népe” – kiakadt Románia, mert nem engedik Schengenbe

2022. december 10. 15:51

Románia befagyasztja diplomáciai kapcsolatait Ausztriával, ahol senki nem érti, mire volt jó a csütörtöki Schengen-vétó. Az osztrák sajtónak viszont erről is Orbán jut az eszébe, a románok pedig bojkottálnák az OMV-t. Összefoglalónk!

2022. december 10. 15:51
null
Greczula Levente László

Emlékeznek arra a tavaly decemberi hírre, ami szerint a Temes megyei határőrség illegális migráció és csempészet megakadályozásáért felelős osztályának munkatársai a – fogalmazzunk így – vonzóbb bérezési csomag csábításának engedve inkább átálltak az embercsempészekhez ahelyett, hogy megakadályozták volna a munkájukat?

Az osztrák kormány emlékszik: csütörtök délután nyilvánosságra került, hogy

Ausztria – Hollandiával közösen – megvétózta Románia és Bulgária felvételét a schengeni övezetbe,.

vagyis az EU azon tagállamainak, köztük Magyarországnak a körébe, amelyek belső határainál megszűnt a határellenőrzés.

Az ok természetesen az illegális bevándorlás. Bécs szerint Románia, Hága szerint pedig Bulgária nincs abban a helyzetben, hogy megakadályozzák az illegális migránsok beáramlását az Európai Unió, szűkebb értelemben a belső határellenőrzésektől elméletileg mentes schengeni övezet területére.

A két ország felvételéről bolgár nyomásra csak együtt lehetett dönteni, így a két nyugati tagállam végül közösen terelte ismét mellékvágányra az immár tizenöt éve EU-tag Románia és Bulgária európai integrációjának további mélyítését.

A 2013-ban felvett Horvátország viszont jöhet Schengenbe,

ami persze nagyon jó hír nekünk, magyaroknak is.

A döntésben persze van egy jó vastag réteg cinizmus is: Horvátország a 2015-ös nagy migránsválság ideje alatt egyszer már elégtelenre vizsgázott mind határvédelemből, mind európai szolidaritásból – úgy tűnik, Zágrábnak ettől függetlenül is vannak olyan erős pozíciói az Unióban, amik képesek feledtetni az akkori horvát politika keserű emlékét. A baranyai, zágrábi vagy adriai kirándulásoknak mindenesetre most már nem lesznek részei a horvát határőrök – román kollégáik szürke dzsekijei viszont egy darabig még az erdélyi utak elengedhetetlen hozzávalói maradnak.

Osztrák sajtó: Nehammer túszul ejtett 26 millió embert, plusz Orbán kottájából játszik

Az osztrák kormány döntése Románia schengeni csatlakozásának megvétózásáról – mondjuk így – nem aratott osztatlan sikert sem a hazai, sem a nemzetközi színen.

Abban nagy az egyetértés, hogy Karl Nehammer kancellár és belügyminisztere, Gerhard Karner joggal aggódnak azon, hogy az illegális bevándorlók ezeken az országokon keresztül is érkeznek az EU-ba; de a kritikusok szerint ez még nem ok arra, hogy a románokat és a bolgárokat és persze az ezekből az országokból érkező kamionokat hosszas várakozásra kényszerítsék a határokon. A migránsok előbb-utóbb amúgy is bejutnak az Unió területére, 2015 óta pedig számos olyan határszakasz van, ahol „ideiglenesen” visszaállították az ellenőrzéseket, vagyis

a schengeni övezet egyáltalán nem úgy működik, ahogy kellene – jegyzik meg többen.

A Die Presse pénteken Az „Európa-párt” túszul ejt 26 millió európait címmel közölt véleménycikket. A publicisztikát jegyző Oliver Grimm szerint Nehammerék lépése a migráció problémáját nem oldja meg, de legalább még több ellenséget szerez Ausztriának az Unión belül. A szerző szerint nyugati szomszédunk egyébként sem áll túl jól szövetségesek terén – a magát korábban „Európa-pártként” hirdető Osztrák Néppárt – Nehammerék pártja – vezető politikusai pedig rendkívül rövidlátóak.

A Der Standard szerzője, Hans Rauscher a vétó utáni publicisztikájában heves magyarozásba és orbánozásba kezdett. Rauscher szerint Nehammer Romániát bünteti Magyarország bevándorláspolitikája miatt.

A magyar hatóságok – írja – mást sem csinálnak, mint hogy továbblapátolják a migránsokat Ausztriába,

a cechet pedig végül úgyis az osztrákoknak kell állniuk. „Mi haszna Ausztriának abból, ha a fekete [néppárti – a szerk.] külpolitika újra és újra a magyar autokrata és EU-gáncsoló Orbán Viktor (és a szerb autokrata Aleksandar Vučić) politikájára rímelget?” – teszi fel a kérdést Rauscher.

Tagadják a szocik, hogy támogatják a vétót

Az osztrák politikai elit jelentős részben értetlenül áll a kormány döntése előtt. Alexander van der Bellen szövetségi elnök sajnálatát fejezte ki a döntés miatt. A Néppárt koalíciós partnere, a Zöldek vezetése ugyan hallgat, de miniszteri szinten jelezték: ők nem támogatták a vétót – ez újabb feszültségeket szülhet az amúgy is viharvert osztrák kormánykoalícióban.

Karl Nehammer és Werner Kogler: a vétó a kormánykoalíción belül is feszültségekhez vezetett. Fotó: ALEX HALADA / APA-PICTUREDESK / APA-PICTUREDESK VIA AFP
Karl Nehammer és Werner Kogler: a vétó a kormánykoalíción belül is feszültségekhez vezetett. Fotó: ALEX HALADA / APA-PICTUREDESK / APA-PICTUREDESK VIA AFP

 

Érdekes helyzetben van a legnagyobb ellenzéki párt, a szociáldemokrata SPÖ is. A szocdemek most persze fel vannak háborodva a vétó miatt, csakhogy a valahogy még mindig a párt élén álló Pamela Rendi-Wagnernek november végén sikerült lenyilatkoznia egy tévéinterjúban, hogy a román és bolgár Schengen-csatlakozásnak nem most van itt az ideje

– ezzel gyakorlatilag kifogyhatatlan muníciót biztosítva a nagyobbik kormánypártnak. A Néppárt nem is mulasztja el lépten-nyomon hangsúlyozni,

hogy az SPÖ valójában támogatja a vétót, minden más pedig csak mellébeszélés.

A román külügy visszavág

Az osztrák politikában kitört botrány persze csak afféle kedélyes gyerekzsúr ahhoz képest, ami a romániai közéletben tapasztalható csütörtök óta. Eleinte csak csalódott nyilatkozatokat hallhattunk Bukarestből, a Károly-díjas főeurópai Iohannis elnök például amiatt aggodalmaskodott, hogy Ausztria magatartása veszélyezteti az európai egységet és a kohéziót.

A PNL-s Nicolae Ciucă, aki már több mint egy éve állja a sarat Románia kormányfőjeként, „indokolatlannak” nevezte Ausztria vétóját. A miniszterelnök szerint megint egy ország ellenállása miatt bukott meg egy nagy uniós projekt – emiatt egyébként a honi jobboldalon különleges „népszerűségnek” örvendő Guy Verhofstadt is kikelt magából.

A korábban magyargyűlölő, most liberális szólamokkal operáló Dacian Cioloș túszejtéssel vádolta meg az osztrákokat,

az RMDSZ-es Kelemen Hunor pedig azt mondta, hogy Ausztria „gyalázatos” döntése „valamennyi romániai állampolgár, az ország területén élő valamennyi közösség ellen irányul”.

Ezzel párhuzamosan a bukaresti külügy is akcióba lendült. Már csütörtök este bekérették a külügyminisztériumba az osztrák nagykövetet azzal, hogy

S ezzel nem volt vége a diplomáciai lépéseknek: pénteken kiderült, hogy Bukarest annyira komolyan gondolja a kétoldalú kapcsolatokra mérendő válaszlépéseket, hogy a külügyi tárca egyenesen visszahívta Románia bécsi nagykövetét.

Az osztrák vétónak természetesen nem csak a politika szintjén lett nagy visszhangja. Az Adevărul véleményszekciójában szinte mást sem találni, mint a Schengen-üggyel kapcsolatos publicisztikákat, de természetesen az erdélyi magyar lapok és portálok is kiemelten foglalkoznak az üggyel. A Főtérdupla pofonrólír a vétó kapcsán, a Maszol Bullshit! címmel közölt publicisztikát az ügyben: „egyelőre a legolcsóbb és legkifizetődőbb megoldás Ausztriában a saját impotencia letagadására Romániára és Bulgáriára mutogatni. Ez pedig, semmi kétség: bullshit!” – vélekedik a cikk szerzője, Másréti Kató Zoltán.

Aki román, nem tankol OMV-nél

A George Simion-féle, román széljobbos AUR párt péntek estére tüntetést szervezett Ausztria bukaresti nagykövetsége elé, bár az esemény a vártnál talán kevesebb érdeklődőt, csak körülbelül száz demonstrálót vonzott. Simion Facebook-oldala egyébként valódi aranybánya azoknak, akik szeretnének derülni egy jót a romániai közállapotokon – nem feledve természetesen, hogy az AUR-vezér általában a magyarok ellen szokott úgy hergelni, mint most az osztrákok ellen.

A román interneten ezzel párhuzamosan terjedni kezdett a felhívás, hogy

akinek egy kicsit is fáj az bécsiek vétója, az mostantól ne vásároljon osztrák termékeket.

A kürtösi mezőgazdasági kombinát, az országos szinten is jelentős CAC vezetője például bejelentette, hogy  azonnal megszünteti a cég osztrák bankoknál vezetett számláit, ráadásul az OMV-től sem vásárol több gázolajat.

A romániai húsipar egyik legnagyobb szereplője, az Elit ügyvezetője azt írta a Facebookon: „Harminc éven át jók voltunk arra, hogy kamatot fizessünk az osztrák bankoknak, hogy szinte ingyen kőolajat, földgázt és erdőket adjunk el nekik, hogy Parndorfban és ausztriai sízéssel költsük a pénzünket”, majd bejelentette, hogy január elsejétől semmilyen osztrák vállalattal nem fog szerződést hosszabbítani.

– tette hozzá Voicu Vușcan.

Jön a nagy fordulat a román Európa-politikában?

Bár az valószínűsíthető, hogy az osztrák nemzetgazdaság nem fog belerokkanni abba, hogy a kürtösi traktorokba a jövőben nem OMV-gázolajat tankolnak majd, az mindenképpen érdekes kérdés, hogy ez a fájdalmas vétó hogyan fogja majd befolyásolni Bukarest Európa-politikáját. Magyarként természetesen nagyon fájdalmas történelmi tapasztalataink vannak a román politikai elit csaknem páratlan lavírozási képességeivel, de azt meg kell adnunk, hogy ez a tehetség meglepően messzire juttatta délkeleti szomszédainkat az Európai Unióban is – eddig.

Románia eddig nem számított nagy játékosnak az EU-ban,

nem vétózgatott a Tanácsban, sőt, méretéhez és népességéhez mérten viszonylag visszahúzódóan viselkedett. Ez mindeddig kifizetődőnek bizonyult, hiszen a bukaresti kormány fejét most sem fájdítják meg például azok a jogállamisági eljárások, amik Budapesten vagy Varsóban nagy nehézségeket okoznak, s a helyreállítási pénzek is megérkeztek.

Elképzelhető, hogy ez a vétó kurzusváltáshoz vezet majd Bukarestben? Egyelőre nem ez tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, ugyanakkor azt éppen mi, magyarok tudhatjuk a legjobban, hogy ha akarnak, a románok nagyon makacs és kellemetlen politikai ellenfelek is tudnak lenni. Hogy ezt Bécsben és Hágában (és Szófiában, hiszen a bolgár kormány ragaszkodott ahhoz, hogy a két ország schengeni felvételéről együtt döntsenek) mérlegelték-e, az kérdéses.

Az mindenesetre nagyon ironikus, hogy éppen annak az Ausztriának a kormányfője vétózta meg egyebek mellett a korrupcióra hivatkozva Románia felvételét, aki maga is egy csúnya korrupciós ügynek köszönheti, hogy egyáltalán a kancellári íróasztal mögé ülhetett.

 

Nyitóképen: Covid-igazolvány ellen tüntető románok 2021 decemberében (Daniel MIHAILESCU / AFP)

Összesen 216 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DonCiccio
2022. december 26. 17:24
„Nem leszünk többé a hülyék népe” Ez nem elhatározás hanem képesség kérdése )))))) A legfelső képen asszem moldáv zászló van a két idősnél....
rendesember
2022. december 12. 18:30
Osztrák vétó jó vétó, kettős mérce jó mérce. Szóval nem csak nem csak nemzettelen kormányokat szívatnak. Ez jó hír.
miazhogynagyonis
2022. december 12. 13:51
nem akarták, hogy megállítsuk őket. azokat megkapták. a többieket nem engedjük be. Testvérnépek ezek. Osztrák és román. Mindkettő hazug, aljas, tolvaj, csökis.
Mócsing
2022. december 12. 11:18
most jól látom, hogy emberek itt sajnálják, hogy ez a két ország nem léphetett be schengeni övezetbe? Hát én örülök, így is tele van ökör román meg bulgár söfőrökkel az m1. Egyszerűen nincsenek még európai szinten. Csodálom nem mi vétoztunk....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!