Lengyel történész: Amit Orbán Viktor mondott az ukránokról, az egy valós állítás

2022. december 28. 19:22

Az ukrán külügyminisztérium kiakadt a magyar kormányfő karácsonyi interjúján, a Do Rzeczynek nyilatkozó politológus szerint viszont a magyar miniszterelnök csak az igazat mondta.

2022. december 28. 19:22
null

Orbán Viktor karácsony interjújával kapcsolatban a Do Rzeczy idézi az ukrán külügyminisztérium nyilatkozatát, miszerint „az, ahogy a magyar miniszterelnök semmibe veszi Ukrajnát és az oroszok ellen harcoló ukránokat, patológiás, és politikai rövidlátásra vall.”

Maciej Szymanowski lengyel történész, a Lengyel-Magyar Együttműködés Intézetének igazgatója azonban másképp látja.

Az állítás, miszerint amerikai segítség nélkül Ukrajna nem tudná ezt a háborút vívni, teljesen valós. Az USA, Lengyelország és Nagy-Britannia segítsége nélkül Ukrajna óriási bajban lenne egy ilyen erős és nagy állammal szemben”

Szymanowski szerint a jelenlegi ukrán-magyar kommunikáció más problémákat visszhangoz. Ide sorolja a kettős állampolgárság kérdését, a kárpátaljai magyarok oktatási helyzetét, valamint azt, hogy Zelenszkijék a magyarországi ellenzéknek kampányoltak a 2022-es országgyűlési választások során.

Nyitókép: Johanna Geron / POOL / AFP

 

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2022. december 31. 08:29
Ukrajna ROSSZUL ÁLL az Oroszország elleni háborúban is és erre minden oka meg van. Nég akkor is meg, ha az USA meg egész nyugat-Európa GATYASZAKADÁSIG-BELEDÖGLÉSIG TÁMOGATJA ŐKET MINDENNEL--AZ IRRACIONALITÁS HATÁRÁN MESSZE TÚL IS. Ha 1956 októberében az akkori Magyar Forradalom és Szabadságharc csak a tizedét kapta volna annak a támogatásnak, mint amit 'most' Ukrajna kap, győzedelmeskedtünk volna a "dicsőséges" Vörös Hadsereggel szemben ill. ellen....
olajfa1
2022. december 29. 17:09
Aki Orbán Viktor nyílatkozatát tagadja az hazudik, és tudatosan ferdít. /amúgy meg mindenki tudja hogy Ukrajna réges-régen nem létezne már ha pl a "JEVELIN"-eket nem szállított volna az USA...
Palatin
2022. december 29. 15:26
El lehetett volna kerülni ezt a szörnyüséget, ha az USA belátta volna, hogy Oroszországnak vannak jogos biztonsági érdekei, amit az USA-nak is tisztelnie kell. A háború egyértelmü oka, hogy Ukrajna összeszürte a levet az USA-val, abból a célból, hogy a Nató-ba való felvétele révén az amcsik atomfegycereket telepíthessenek Moszkva alá. Emögött a háború mögött a amerikaiak Oroszországgal szembeni végsö leszámolásának tervei húzódnak meg. Az amcsik úgy spekulálhattak, hogy most végre itt az alkalom, hogy egy másik nép vérével harcolhatnak a gyülült katonai riválisuk ellen. Az ilyesminek nagy ára van. Az oroszok egyáltalán nem tehettek mást, mint Ukrajnát megtámadni. Ha ezt nem teszik, ma már Moszkva alatt amerikai atomfegyverek ágaskodnának. Az oroszok addig senkit nem fenyegettek, jól együttmüködtek, békések voltak a Nyugat irányába. Ukrajna aljas, alávaló módon elárult egy testvérnépet, kiszolgáltatta volna az oroszokat az USA kénye-kedvének, fütyülve az oroszok legelemibb biztonsági érdekeire. Bármilyen borzalmas is ez a háború, az igazság most az oroszok oldalán van. A honvédö háborút ök vívják az USA ellen és nem az ukránok az oroszok ellen. Ez utóbbi csak a hamis látszat. Erre egyszer majd a Nyugatnak is rá kell jönnie. De lehet, hogy ezt úgyis tudják, csak elszámolták magukat....
Nyugati Ádám
2022. december 29. 15:04
Sok igaz szót a háborúról annak megkezdése óta nem halottunk, vagy olvastunk. A hazugság célja a háború valódi okának elrejtése a kicsit is bonyolultabb összefüggéseket megérteni nem tudó, túlnyomó többség elől. Holott az összefüggések egyértelműek és gazdasági-pénzügyi okokra vezethetők vissza. Az igazság közzététele valójában az időközben a médiát is magukhoz kötött pénzoligarchia érdekeit sérti, de nagyon. A helyzet ugyanis az, hogy az elsődlegesen magánpénzek mögötti fedezet értéke, a kibocsátott pénz mennyiségénél több nagyságrenddel kevesebb. Ennek három fő oka van. 1. A világ lakosságának alig kevesebb mint a fele csak import élelmiszerrel tudja megakadályozni azt, hogy éhen haljon. Ezzel egyidejűleg nem tud annyi értéket megtermelni, amennyibe az általa fogyasztott javak előállítása kerül. 2. Az egypólusú világrendet nem sikerült stabilizálni és ennek jelei már az ezredforduló idején is megmutatkoztak. Az USA-nak nem sikerült Európából és Ázsiából elegendő szellemi tőkét elszívni, amivel technológiai egyeduralkodóvá tudott volna válni. 3. A könnyen kiaknázható nyersanyagok és energia hordozók Európában, Észak- és Dél-Amerikában nagyrészt elfogytak és ezzel egyidejűleg a kitermelési költségek többszörösükre nőttek. Új lelőhelyek a civilizált, infrastruktúrával alig rendelkező térségektől távol, a Kaukázustól és az Ural hegységtől keletre találhatók. Ezek a primér okok. E mellett természetesen meghúzódnak egyéb, rövid távú profitérdekek és többé-kevésbé akceptálható érzelmi motivációk is. Mivel senki nem fedte föl az igazán értékes lapjait, nem lehet megjósolni a háború végét, de még a harci intenzitás változásait sem. Ebben a helyzetben valójában az egyetlen stratégia a csendben maradás még akkor is, ha ezt a háborúban érdekelt és érintett országok nem teszik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!