Kiderült milyen szerepe lesz Magyarországnak Ukrajna újjáépítésében

2022. december 05. 17:40

Magyar Levente, a külügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy a munkát meg is kezdték.

2022. december 05. 17:40
null

A Mi Hazánk hétfőn azzal a kérdéssel fordult a kormányhoz, hogy eljut-e a rászorulókhoz az Ukrajnának szánt támogatás.  Toroczkai László, a Mi Hazánk frakcióvezetője arról is beszélt, hogy egy ilyen helyzetben az EU kitalálta, hogy támogatni kell Ukrajnát, amihez a forrásokat hitelből teremti meg. 

A kormány pedig bejelentette, hogy önként támogatja Ukrajnát a magyar adófizetők pénzéből ebben a katasztrofális helyzetben – jelentette ki Toroczkai. Hozzátette: kérdéses, hogy egy elhúzódó háborúban meddig tervezi ezt a támogatást a kormány.
A képviselő elmondta: kétséges, hogy a valódi rászorulóknak jut-e majd a támogatás.

Magyarország komoly összegeket fordított a menekültek megsegítésére

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára úgy reagált, hogy

Magyarország nem akarta ezt a háborút,

és miután közvetlen szomszédja Ukrajnának, különösen érdekelt a béke mielőbbi megteremtésében. Magyarország konzekvensen kiáll a béke és a párbeszéd mellett – emelte ki.

Úgy vélte, amellett, hogy Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnának, az első naptól kezdve minden segítséget megadott az onnan menekülőknek. Elmondta: komoly összegeket fordított Magyarország a menekültek megsegítésére. Felszólalásában elhangzott, hogy Kijev környékén iskolákat, óvodákat és közintézményeket épít újjá Magyarország.

Elkészült az első magyar pénzből felújított óvoda

 – jelentette be. Mint mondta, reméli, már az idén megnyithatja kapuit az intézmény, és hatvan olyan ukrán gyerek járhat majd oda – idézte az államtitkárt az Infostart.

A Nyugat elkötelezett, hogy fenntartsa az ukrán állam működését, ami egyre nehezebb - magyarázta. Hozzátette: Magyarország ebből az elhatározásból nem tud kimaradni, de nem egy kollektív hitel formájában, hanem bilaterális alapon szeretné rendezni ezt a kérdést.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cinkegolyó
2022. december 06. 10:45
Ukrajna újjáépítéséhez legfeljebb majd csak akkor lenne célszerű hozzájárulni, ha már békét kötöttek. Ehhez az ukrán félnek is tennie kellene valamit- reális tárgyalási feltételekkel. Annak nincs értelme, hogy előre nem látható ideig öntse bele a kormány a magyar adófizetők pénzét. Egyébként csak a kárpátaljai újjáépítést helyeselném, de a kijevi rezsim magyarellenes hozzáállása miatt nem érdemelne semmilyen segítséget, csak azon az alapon, hogy a szomszédaink. Ehhez még hozzájárul a kisebbségiek ellen a múltban elkövetett bűncselekményei, kezdve a 2014-es puccstól az orosz kisebbségiek gyilkolászása, elnyomása a magyarral együtt, amely a háború kitörésének az egyik következménye.
vamonos
2022. december 06. 00:35
Amíg béke nem lesz felesleges bármit is újjáépíteni. Meg azt sem tudni mekkora marad Ukrajna. Ami a ruszkiké lesz, azt ők fogják újjáépíteni. Mariopult már el is kezdték.
counter-revolution
2022. december 05. 23:48
"Magyarország ebből az elhatározásból nem tud kimaradni" Fogy a türelem...
gacsat
2022. december 05. 22:16
Mi fizethetünk. Mint most az ingyen benzint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!