Rendkívüli: létrejött a nagy brüsszeli megállapodás az EU-s pénzekről

2022. december 12. 23:04

Összejött a négy elemből álló alku a tagállamok nagyköveti ülésén.

2022. december 12. 23:04
null

A cseh soros elnökség hétfő este a Twitter-oldalán arról számolt be, hogy

összejött a négy elemből álló alku a tagállamok nagyköveti ülésén.

Tehát döntöttek a Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós támogatásról, a 15 százalékos globális minimumadóról, valamint a magyar helyreállítási programról és az EU-pénzek felfüggesztéséről is.

Az alkut írásos eljárásban fogják a következő órákban jóváhagyni a tagállamok – ismertették.

A vonatkozó bejegyzést alább tekinthetik meg:

 

Áttörés: adóemelés nélkül csatlakozhat Magyarország a globális minimumadóhoz

Az Európai Unió Tanácsa hozzájárult, hogy a magyar iparűzési adó beleszámítson a globális minimumadóba - derült ki a Világgazdaság birtokába került hivatalos levélből. Mint írták, ezt az Európai Unió Tanácsának főtitkársága jegyzi, és a leírtak értelmében a globális minimumadót úgy lehetne alkalmazni itthon, hogy nem kell adót emelni.

Zöld utat kapott a magyar helyreállítási terv

A kedvező magyar lépésekért cserébe a tagállamok elfogadták a magyar helyreállítási tervet, illetve 65-ről 55 százalékra csökkentették a felfüggeszteni javasolt arányt a három érintett magyar operatív programban. Utóbbi azt jelenti, hogy mintegy 6,25 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrásunk ragadhat be addig, amíg a kormány nem teljesíti maradéktalanul az Európai Bizottság többször frissülő követelményeit. 

Rendkívüli: Íme az Unió 27 „szuperfeltétele" az EU-s pénzekért

Jön a 27 szuperfeltétel, Magyarország kapja a legkeményebb előírásokat az EU-s pénzért - írta meg a Népszava meg nem nevezett brüsszeli forrásokra hivatkozva. Mint írták nincs tagország, amellyel szemben olyan szigorúak lennének a vissza nem térítendő támogatásért, mint Magyarországgal szemben."

Azzal, hogy a helyreállítási program 5,8 milliárd eurós támogatási keretét elfogadja a Tanács, elhárul a veszélye annak, hogy az összeg egy részét elbukja az ország.

Ha év végéig nem fogadta volna el a helyreállítási programot a Tanács, akkor a támogatási keret egy részét elvesztettük volna.

A zárolással kapcsolatban a Tanács a sajtóközleményében leszögezte, hogy „a végrehajtási határozatban meghatározott intézkedések ideiglenes jellegűek, és a Tanács a Bizottság javaslata alapján az uniós finanszírozás elvesztése nélkül megszüntetheti őket, ha a helyzetet két éven belül teljes mértékben orvosolják” – olvasható a consilium.europa.eu-n.

Nyitókép: Képernyőfotó

 

Összesen 193 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wanderer888
2022. december 13. 10:15
ebben is teljesen igazad van. a németek is hülyék voltak, hogy boldog-boldogtalant kérdés nélkül befogadtak. lett volna ennek normális módja is, de mindenki a saját céljaira próbálta használni a ki tudja, milyen szándékkal érkezőket. ha az orbán azt csinálja, hogy akkori első schengeni határállamként végtelen pénzt kér az uniótól, amit nem lop el teljesen, hanem nagy részéből modern és méltó átmeneti menekülttáborokat épít, aztán idehívja a fél EU határőreit és módszeresen ellenőrizni kezdik az összes érkezőt és aki nem tudja igazolni legalább azt, hogy nem büntetett, az vagy marad a táborban, vagy hazamegy, vagy visszaküldök a törökökig, a többi meg jöjjön ha annyira akar, akkor az egy normális megoldás lett volna és egy fillérünkbe nem kerül és a társadalmat se hergeli fel. de tudjuk, hogy nem ez lett. hanem propaganda lett, meg azóta is tartó különleges jogrend, meg menekültrugdosó "riporter" lett és azóta is migránsozás. ennyit tud az orbán, ennyit akart.
files32
2022. december 13. 08:56
0rbán hamarosan bejelenti, hogy győztünk!!!!
Lajoss
2022. december 13. 08:50
Nagyon kell a pénz..:)
madar299
2022. december 13. 08:30
jobb ma egy veréb mint holnap egy túzok .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!