Megtörtént az első nyilvános kivégzés a tálib hatalomátvétel óta Afganisztánban

2022. december 07. 18:52

2021-es hatalomátvételükkor azt ígérték, hogy mérsékeltebb irányvonalat fognak követni.

2022. december 07. 18:52
null

A tálibok először végeztek ki nyilvánosan egy elítéltet azóta, hogy tavaly augusztusban átvették a hatalmat Afganisztánban - közölte a kabuli kormány egyik szóvivője szerdán.

A kivégzést a nyugati Faráh tartományban hajtották végre több száz ember, köztük számos magas rangú tálib tisztségviselő előtt

– tette hozzá Zabihulláh Mudzsáhid. Az ítéletet az ország három legmagasabb szintű bírósága és Hibatullah Ahundzada, a tálibok legfelsőbb vezetője is jóváhagyta. 

A kivégzett férfi Herát tartományban élt. Azért ítélték el, mert öt évvel korábban meggyilkolt egy másik férfit, valamint ellopta motorkerékpárját és mobiltelefonját. A tálibok kilencvenes évekbeli uralma idején rendszeresek voltak a nyilvános kivégzések, korbácsolások és megkövezések. 2021-es hatalomátvételükkor azt ígérték, hogy mérsékeltebb irányvonalat fognak követni, és biztosítják a nők, illetve a kisebbségek jogait. Ehelyett korlátozták a szabadságjogokat és a nők oktatását, valamint több alkalommal nyilvános korbácsolással büntették a lopást és a házasságtörést.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: MTI/AP/Rahmat Gul

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2022. december 08. 12:37
És? Pár éve az USA kebelbarátja, Szaúd-Arábia, egy nap alatt 47 embert végzett ki. Többeket, hogy mindenki értse a rendet, nyilvánosan.
Upuaut
2022. december 08. 10:59
Egy rablógyilkos méltányos büntetése. Nincs ezzel semmi gond.
Dobrevita
2022. december 08. 08:04
"meggyilkolt egy másik férfit, valamint ellopta motorkerékpárját és mobiltelefonját" Ez az Afganisztán micsoda egy unprogresszív ország, fújj! Az eu-ban ezért legalább egy Nobel-béke díjat adnak, az usa-ban pedig minimum egy szobrot emelnek az ilyen felvilágosult, haladó embernek.
confitür
2022. december 08. 05:08
Itt is ez kellene,nem a tálibok elmebetegek,hanem az EU döntéshozó bürokratái. Többek között vérlázító,hogy például egy Brevijk szabadlábon élheti világát,ami őrület.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!