Így lopta szét Görögországot Eva Kaili pártja

2022. december 20. 19:03

A görög szocialista képviselő Európa legnagyobb hagyományokkal bíró politikai bűnszervezetéhez tartozik.

2022. december 20. 19:03
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Miközben Eva Kaili, az Európai Parlament több százezer euró katari kenőpénzzel lebukott görög szocialista alelnöke körül egyre csak mélyül a korrupciós botrány, érdemes egy pillantást vetnünk arra, miből lesz a cserebogár – Eva Kaili ugyanis Görögország balközép pártja, a PASZOK (Pánhellén Szocialista Mozgalom) színeiben jutott be a strasbourgi testületbe. A PASZOK pedig korrupció tekintetében nem mindennapi pedigrét mondhat magáénak,

Eva Kailinak finoman szólva is volt kitől tanulnia.

Többgenerációs vállalkozás

A PASZOK a Görögországot évtizedeken át uraló Papandreu-klán pártja. E családnak három tagja is volt Görögország miniszterelnöke: ifjabb Jorgosz Papandreu 2009-2011 között vezette az országot, miután egy évig külügyminiszter volt, illetve apja kormányában három évig vitte az oktatási és vallási tárcát. Az apa, Andreasz Papandreu két etapban, 1981-1989, majd 1993-1996 között összesen 11 évet húzott le az ország élén, az ő apja, idősb Jorgosz Papandreu pedig – még a Centrumunió színeiben – három részletben két évig szintén miniszterelnök volt, előtte egy évig miniszterelnök-helyettes, illetve ötször, pár hónapos etapokra oktatási miniszter. A klán legfiatalabb sarja, ifjabb Jorgosz egyébként Minnesotában született, és nevetségesen törte a görögöt – ez azonban nem tartotta vissza végtelenül nepotista pártját attól, hogy tíz évig vezető pozícióban tartsa.

A PASZOK – az Európai Néppárthoz tartozó Új Demokráciával váltógazdaságban – a Jorgosz Papadopulosz vezette katonai diktatúra 1974-es bukása után építette fel az olcsó EU-s pénzek segítségével azt a végtelenül korrupt, működésképtelen Görögországot, ami aztán a 2010-es évek elején megfulladt államadósságában, és csődközelbe jutott.

Mindkét Papandreu nevéhez kötődik egy-egy orbitális méretű korrupciós botrány, amelyek még önmagukban is jelentős hatást gyakoroltak volna Görögország anyagi helyzetére, de mindkét alkalommal vérszívóként települt rá az országra a teljes pártelit is.

Bankból lopták ki a görögök pénzét

Andreasz Papandreu nagy dobása, egyben 1989-es első bukásának oka az úgynevezett Koszkotasz-botrány volt: Jorgosz Koszkotasz bankár a Krétai Bank tulajdonosaként összesen 230 millió dollárt sikkasztott el a bankból. A botrány lényege az volt, hogy a PASZOK-kormány különböző vezető tisztviselői igyekeztek lefölözni a bankban tartott állami pénzek kamatát. Érintett volt az akkori miniszterelnök-helyettes és igazságügy-miniszter, a közlekedési és kommunikációs miniszter, a kabinetfőnök, Papandreu egy közeli barátja, illetve négy állami cég vezetője is – valamint maga a miniszterelnök, aki Koszkotasz több érintett által megerősített vallomása szerint rendszeresen jelentkezett komoly pénzösszegekért a bankárnál. Egy alkalommal például hatszázezer dollárnak megfelelő drachmát kért „személyes használatra”,

Cserébe Papandreu azt ígérte, amíg ő a miniszterelnök, a görög adóhivatal nem fog a Krétai Bank környékén szaglászni, illetve akkor, amikor a bank csődközelben tántorgott, arra kényszerített öt állami céget, hogy hárommillió dollárnyi drachmát Koszkotaszéknál helyezzen el.

A krétai bankár emellett további érzékeny részleteket is kikotyogott – például azt, hogy Papandreu 1981-es választási kampányához jelentősen hozzájárult Moammar Kadhafi líbiai diktátor és Jasszer Arafat, a Palesztin Felszabadítási Szervezet vezetője. 1988-ban emellett lemondott a védelmi miniszterhelyettes, miután Papandreu és köre kijárták, hogy Görögország illegálisan exportáljon fegyvert az irak-iráni háború mindkét harcoló felének, illetve Dél-Afrikának. Mindezeken túl az már kifejezetten apróságnak is tűnik, hogy az akkor hetvenéves Papandreu még a feleségét is épp ekkor hagyta el szeretője, egy 34 éves stewardess, Dimitra Liani miatt.

Eltussolás mesterfokon

2009-ben fia, ifjabb Jorgosz aztán azzal a szlogennel nyerte meg a választást, hogy jóléti fordulatot fog hozni az előtte kormányzó Új Demokráciához képest, hiszen – mint a párt plakátjai és a jelölt is harsogta – „van egy csomó pénz”. Kormányon azonban

óriási megszorításokkal próbálta rendbetenni a többek között a saját pártja által szétlopott országot.

Az ő kormányához kapcsolódó nagy korrupciós botrány az úgynevezett Lagarde-lista ügye volt: Christine Lagarde akkori francia pénzügyminiszter, később a Nemzetközi Valutaalap, napjainkban pedig az Európai Központi Bank vezetője egy titkos listát állított össze szűk kétezer görög adóelkerülőről, akiknek tudomása szerint titkos svájci bankszámláik voltak. A lista egy francia whistleblower, Hervé Falciani által kiszivárogtatott nagyobb lista Görögországra vonatkozó része volt. A Falciani-listán szereplő adócsalókat más európai országok már nagy erőkkel kapcsolták le, a Christine Lagarde által Papandreu pénzügyminiszterének,

Jorgosz Papakonsztantinunak eljuttatott lista azonban – hogy, hogy nem – a pénzügyminiszternél „eltűnt”.

Két évvel később aztán „megkerült” az eltűnt lista, mikor Kosztasz Vaxevanisz újságíró Hot Doc című lapjában kiszivárogtatta. Ekkor derült ki, hogy a listán bizony rajta volt ifjabb Jorgosz Papadopulosz édesanyja, Margaret Papandreu is, aki 550 millió dollárt tartott egy svájci bankszámlán. Papakonsztantinu pedig nem véletlenül tett meg mindent annak érdekében, hogy a lista ne lásson napvilágot: rajta volt ugyanis unokahúga, az állami vagyon privatizációját felügyelő Taiped ügynökség tanácsadójaként dolgozó Eleni, akinek 1,2 millió dollárja volt a HSBC-nél titokban. Mikor Papadopulosznál megtalálták a listát, Eleni és a pénzügyminiszter két másik rokonának neve hiányzott róla.

A Lagarde-lista Görögországot dollármilliárdokkal megkárosító adócsalóit azóta sem számoltatták el – pedig ezt Eva Kaili pártjának hathatós közreműködése nélkül soha nem úszhatták volna meg.

Nyitókép: MTI/EPA

Összesen 204 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Odone Ricci
2022. december 21. 12:59
Nem véletlen, hogy görög és olasz alelnököket, képviselőket környékeztek meg olajtermelő országok hatalmas készpénzzel és az NGO-k humanitárius szervezete. Mind a két országban a tenger felől megy a behajóztatás, az illegális bevándoroltatás Európába. Ezért fix fizetés is jár a jutalmon kivül. A mai (dec.21.) Il Giornale havi ötezer euró "fizetésről" is szól az NGO-s szervezetek munkatársainak. Kb. hatvan gyanusítottról van szó jelen esetben, de még lehetnek meglepetések. Ezért rákezdett a székfoglaló "Michelle ma belle" az "orbánozásra".
Reszelő Aladár
2022. december 21. 08:47
Az ilyen rendszerek jellemzője, hogy egy idő után talajba áll az ország. Nálunk, ahol szintén mindent ellopnak, valahogy nme állt talajba, pedig az EU sem ad pénzt, a jogállamot is 12 éve bontják rendületlenül, de még mindig kitart. Közben pedig a külső válságok ellenére is kitartunk.
jetta84
2022. december 21. 07:22
Úgy látom sok embernek nem sok ismerete van a közgazdaságról. Szóval hova tűnt a pénz? Hová? Az államadóság csökkentéseire. Miért nem nőttek úgy a bérek itt mint Romániában? Az államadósság miatt. Magyarország és Románia az elmúlt 10 év alatt hasonló ütemben fejlődött. Mi 2,74%/év a románok 3,14%/ év. https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_European_Union Mivel nekünk a 2012-es 80%-os államadósságunkat csökkenteni kellett (államháztartási hiány magasabb volt mint a gdp növekedés tehát nőtt az államadósság erre kellett a nyugdíjkassza a hiány kitömésére) ezért ebből a növekményből kb 2%-ot adósság finanszírozásra költöttük, míg a románok 34% os államadósságról indultak 2012-ben amit feltornáztak2021-re 49%-ra. Vagyis a gdp növekedésükből nem vontak le semmit hanem még meg plusszolták az államadósságuk terhére, ergo +2%-al többet hagytak (összesen 5% növekményt a gdp ből) az állam költekezésére, amiből ugrásszerűen növelték a minimálbért, közalkalmazotti béreket. Míg nekünk a gdp-ből 0.74% növekmény maradt!!. Szóval mások az alapok, így azt is figyelembe kell venni mit örököl a kormány az elődeitől. A fidesz 82%.os államadósságot, munkanélküliséget, strukturális hiányokat kapott. Másik: szabad piacgazdaságban adott régiókban kiegyenlítődnek az országok gazdasági erejük és életszínvonaluk. Belgium vagy Dánia is hasonló életszínvonallal bír. Románia most zárkózik fel a közép-európai régióhoz ami természetes. De Magyarország általános életszínvonalban medián bérben mindig veri a románokat.https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_European_Union De ha a nyugdíjakat nézzük is elég nagy a különbség, a mi javunkra.13havi nélkül:https://cdn.picodi.com/ro/files/blog/2022/04/1-Pensia-de-stat-in-intreaga-lume.png Ha valaki pedig az AIC életszínvonal mutatót gondolja helyesnek, gondolkozzon el rajta, hogy hogyan van Litvánia Olaszországgal és Románia Spanyolországgal egy szinten.https://cdn.picodi.com/ro/files/blog/2022/04/1-Pensia-de-stat-in-intreaga-lume.png Remélem választ kapott egy-két kételkedő!
Isten jobb keze
2022. december 20. 22:59
Adódik a kérdés ??!! És Orbán Viktor pártja Magyarországot??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!