Korai volt Manfred Weberék káröröme a Politico szerint, a korrupciós ügy ráéghet a Néppártra

2022. december 16. 11:06

Az Európai Néppárt szerint az EP korrupciós botránya a szocialisták belügye – csakhogy az ő egyik képviselőjük ellen is eljárást indított csütörtökön az Európai Ügyészség.

2022. december 16. 11:06
null

Régen volt már a hétfő, amikor Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője arra intette párttársait, hogy ne támadják a szocialista frakció képviselőit az Európai Parlamentet az elmúlt napokban megrengető korrupciós botránnyal, mert az már így is beláthatatlan károkat okozott az intézmény megítélésében. Az EPP azóta látványosan stratégiát váltott, csakhogy ezzel óriási kockázatot is vállalt – írja a Politico európai kiadása.

A Fidesz egykori pártcsaládja a hét második felében

egyre határozottabban kommunikálja, hogy a Katar-gate-ként is emlegetett korrupciós botrány az S&D belügye, csakhogy csütörtökön kellemetlen meglepetés érte a jobbközép alakulatot:

az Európai Ügyészség (EPPO) bejelentette, hogy nem csak a bukott EP-alelnök, Eva Kaili ügyét vizsgálja, hanem honfitársáét, Maria Szpirakiét is.

A gond az, hogy Maria Szpiraki a görög Új Demokrácia tagjaként az Európai Néppárt képviselőcsoportjába tartozik az Európai Parlamentben.

Noha az egyelőre nem bizonyított, hogy Szpirakinak is köze van a Katar-gate-ügyhöz, az EPPO eljárása a Néppártra sem vet jó fényt. Az eredetileg paszokos – a PASZOK a görög baloldal legpatinásabb pártja – Kaili a hellén jobboldal doyenjével, az Új Demokráciával is jó kapcsolatokat ápolt, emiatt pedig Margaritisz Szkinász (EPP – Új Demokrácia) görög biztosnak és Kiriákosz Micotákisz athéni kormányfőnek is kellett már magyarázkodnia. Micotákisz a héten keményebb fellépést sürgetett a korrupt EP-képviselőkkel szemben.

A Katar-gate során a gyanú szerint EP-képviselők egy csoportja csúszópénzekért cserébe lobbizhatott Brüsszelben és Strasbourgban Katarnak és Marokkónak. Az ügyben eddig Eva Kaili azóta felmentett EP-alelnök tevékenysége kapott nagyobb figyelmet, de közel sem ő a botrány egyetlen érintettje. 

FRISSÍTÉS:

Az Új Demokrácia nevű görög konzervatív kormánypárt felfüggesztette a csalással gyanúsított néppárti európai parlamenti képviselőt pénteken. A párt közleményben jelentette be a néppárti Maria Szpiraki felfüggesztését az ellene zajló nyomozás lezárásáig. Erről részletesebben itt olvashat.

A nyitóképen: Manfred Weber beszédet tart Rotterdamban. Fotó: SEM VAN DER WAL / ANP MAG / ANP VIA AFP

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2022. december 17. 14:30
most levághatja a szakállát! hogy más színben legyen!
Házam Hazája
2022. december 16. 16:27
"A brüsszeli mocsár: legalább 60 uniós politikus lehet érintett a hatalmas korrupciós botrányban ORIGO2022.12.16. 11:19" Pár napja írtam valahol 20%-ot. Alakul :)
VerdbenekhyKeményFarkas
2022. december 16. 15:59
Brüsszel annyiban különbözik Budapesttől, hogy aki korrupt, azt ott utoléri az igazságszolgáltatás, míg Magyarországnak van egy Polt Péter főügyésze, aki készségesen blokkolja a nyomozást ilyen ügyekben! Itt vannak a "hidak a munka világába"...
Frutti
2022. december 16. 15:31
A kis gonosz. Csak nem már, hogy korrupt is? Úristen ha így, akkor ez gyalázat. Az EU felszámolta magát (?) vagy nem (?) Az EU, EP hitelét vesztette. Innen nincs előre. Ez nagyon gáz szerintem. Úristen, mi miden fog még kiderülni... ha majd horogra akdnak a nagyhalak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!