Utoljára a tatárok ellen harcoltak úgy az ukránok, mint most

2022. november 21. 18:30

Középkori módszerrel védekeznek.

2022. november 21. 18:30
null

Új, a 10-17. században fennállóhoz hasonló védelmi vonalat alakítanak ki az orosz-ukrán határ mentén Belgorod megyében –jelentette ki hétfői sajtótájékoztatón Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó. Gladkov biztonsági szempontokra hivatkozva nem bocsátkozott részletekbe.

– mondta a kormányzó.

A területen a korai középkorban, a krími tatárok ellen védekezve, a gyepűrendszerhez hasonló védvonalakat hoztak létre, amelyeket később ágyúkkal felszerelt erődökkel erősítettek meg. 

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők az orosz hadsereg által meghiúsított támadási kísérletei közben Kupjanszk irányában  több mint 35 embert, két páncélozott járművet és négy kisteherautót, Liman irányában több mint húsz embert, három gyalogsági harcjárművet és egy páncélozott járművet, a donyecki régió déli részén pedig 70 ukrán halottat és sebesültet, egy harckocsit, két gyalogsági harcjárművet és öt páncélozott járművet veszített.

A szóvivő szerint az orosz fegyveres erők Dnyiprovszke község közelében megsemmisítettek egy ukrán diverzánscsoportot, amely megpróbált átkelni a Dnyeper bal partjára. Mint mondta, a donyeck régióbeli Kramatorszk közelében megsemmisült egy ukrán fegyver- és hadianyagraktár. Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok négy ukrán vezetési pontra, 54 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 124 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást.

A lövegelhárító művelet során megsemmisült két, az oroszországi Belgorod megye civil célpontjait támadó ukrán Uragan sorozatvető. Az orosz légvédelem ukrán Uragan és Vilha sorozatvetők 11 rakétáját fogta el. Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 333 repülőgépet, 177 helikoptert, 2543 drónt, 388 légvédelmi rakétarendszert, 6743 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 901 sorozatvetőt, 30 607 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7302 darab katonai járművet veszített.

Viktor Bondarev, az orosz parlament védelmi és biztonsági bizottságának elnöke Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy

a kijevi rezsimnek nincs sem katonai ereje, sem erőforrása a Krím megtámadásához, de a helyi lakosság sem támogatna egy ilyen kísérletet.

Ezzel Andrij Jermaknak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének a nyilatkozatára reagált, amely szerint Kijev hadjáratot tervez az Oroszország által 2014-ben elcsatolt félsziget visszafoglalására.

(MTI)

A nyitókép illusztráció. Fotó: Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miroslav
2022. november 22. 00:38
Szóval itt súlyos szövegértelmezési problémája adódott az ügyeletes szerkesztőnek. Az MTI-szöveg, amit beszerkesztett, nem erről szól. Egyszerű: Belgorod terület Oroszország része, annak egyik legnyugatibb tartománya. Belgorod városa ennek a területnek a központja. Természetesen soha nem volt Ukrajna része, ahogy Mátészalka vagy Kuala Lumpur sem. Vjacseszlav Gladkov pedig egy orosz hivatalnok, akinek a nevét szinte hetente hozza a magyar sajtó is: https://www.vg.hu/kozelet/2022/10/az-oroszok-egyre-gyakrabban-kenytelenek-vedekezni S természetesen nem valami, a történelemben soha nem létezett mosópor-vagyulék, hanem az oroszok harcoltak több száz éven át a tatárokkal. (Meg mi is, de ez most nem tartozik ide.) Az oroszok használják fel tehát most ezt a történeti tapasztalatukat. Helyesen így kell a feladatot megoldani, egy példa: https://magyarnemzet.hu/kulfold/2022/11/vedelmi-vonalat-alakitanak-ki-az-ukrajnaval-hataros-belgorod-megyeben Az, hogy kinek milyen érzelmei vannak, egy dolog. De a legelemibb történeti és főleg földrajzi ismertet felrúgni, mindezt egy jól hangzó cím okán - hát ez több, mint bűn: hiba.
ginacica
2022. november 21. 22:43
az, hogy ki állt szemben tatárokkal, senki nem tudja. száz és pár éve habsburg vaszil találta ki egynek azt a három világot, ami a fekete tenger északi előterében van: vörös russz, fehér russz, fekete russz. tatár, török rész a kozáksággal mutatott valami függetlenedő formát. senki sem tudta sem részenként, sem ezt ezt a mostani katyvaszt még kozáknak sem; kisorosznak vagy lengyelnek hívták őket.
Jozsef Lofasz
2022. november 21. 22:04
Kapard meg jól az oroszt, és a tatárt találsz.
alkaloidablog
2022. november 21. 20:22
A szövegből azért kiderül, hogy természetesen az oroszok harcoltak a tatárok ellen. Érdekes, hogyan maradhatott a címben ez a marhaság. Az azért ettől függetlenül figyelemreméltó fejlemény, hogy Oroszország kezdi védeni a határait az ukrán betörés ellen. Ha ezt nekem a háború elején mondja valaki kiröhögöm.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!