Ukrán miniszterelnök-helyettes: Meg tudjuk oldani a magyar kisebbségek nyelvhasználati ügyét

2022. november 28. 10:56

Olga Sztefanisina Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettes a Kyiv Independentnek beszélt a kárpátaljai kisebbségről.

2022. november 28. 10:56
null

A Kyiv Independent Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettesével, Olga Sztefanisinával készített interjút. 

A politikus elmondta: az, hogy Ukrajnának ilyen gyorsan tagjelölti státuszt adtak, az elsősorban az Európai Unió érdeke volt, így akartak ugyanis jelezni, hogy igenis fontos szereplők a nagyhatalmak játszmájában. Sztefanisina szerint Ukrajna „vonzó partner” az EU számára nehézipara és mezőgazdasága miatt. 

A lapban külön bekezdést szentelnek a magyar-ukrán kapcsolatoknak, elsősorban természetesen a külhoni magyar kisebbségek helyzetére kihegyezve. Az EU irányába tett ukrán vállalások közé tartozik a nemzeti kisebbségek helyzetének rendezése is, azonban ezen vállalásokban nagyon kevés konkrétum szerepel.

emellett megemlítik a nemzetközi hírnevet befutó nagy-magyarországos sálat is. 

Olga Sztefanisina elmondta: „elmondhatom, hogy Magyarország mindig is támogatta Ukrajna uniós integrációját. 

Tudjuk, hogy vannak hiányosságok a magyar nyelvoktatást érintően. Ukrajna tud megoldást találni erre a kérdésre”

– fogalmazott, hozzátéve, „nem zárhatjuk ki, hogy az egész ügyet Magyarország politikai eszközként fogja használni”.

Nyitókép: Evgen Kotenko / Ukrinform/NurPhoto / AFP

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Innogreen23
2022. november 29. 06:26
Meg tudjuk oldani a kárpátaljai kisebbség helyzetét....., nem fejezte be a mondatot. Deportáljuk őket, vagy egy kedves ukrán népszokás szerint, lámpavashoz kötözve, felgyújtjuk őket. Aztán két óra alatt ( hozzáteszem, még egy Ferrarival sem menne) leugrunk a Balatonhoz és ott is rendet teszünk. Hiszen ez ősi Ukrán terület. Él arrafelé kb tízmillió magyar, de a pár százezres ukrán honfoglalókhoz képest kisebbségben vannak. Szerencsére ott is vannak lámpavasak. Megoldjuk.......
laszlokiss597
2022. november 29. 04:04
Micsoda arrogancia...virágnyelven,pc módban csavarintva...Ez lenne a háború által nyomorúságos segítséget kérő emberi hang,stílus? Felháborító,undorító!
DrPepper
2022. november 28. 20:05
Ez elég fenyegetően hangzik.
Areményhal
2022. november 28. 19:25
Csak hagyátok békén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!