Románia biztosítja jelenleg Moldova áramszükségletének több mint 90 százalékát

2022. november 05. 18:18

Bogdan Aurescu, román külügyminiszter közölte, fűtőolajat és 130 ezer köbméter tűzifát is küldtek a velük szomszédos országnak. 

2022. november 05. 18:18
null

Bogdan Aurescu román külügyminiszter szerint Románia biztosítja jelenleg a Moldovai Köztársaság villamosenergia-szükségletének több mint 90 százalékát.

A román diplomácia vezetője a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva beszélt erről szombaton, kijelentéseit az Agerpres hírügynökség idézte. Megjegyezte: energetikai szempontból Moldova nagyon nehéz helyzetben van, hiszen az ország mind a földgáz, mind a villamos energia tekintetében száz százalékban külső forrásoktól függ.

A tárcavezető emlékeztetett: amióta Ukrajna az orosz rakétatámadások következtében leállította az áramexportot, Románia szállít villamos energiát a Moldovai Köztársaságnak,

az ország áramszükségletének több mint 90 százalékát biztosítva jelenleg.

A miniszter hozzátette, emellett fűtőolajat és 130 ezer köbméter tűzifát is küldtek a szomszédos országnak. „Ugyanakkor továbbra is kérjük a nemzetközi közösséget, nyújtson támogatást a Moldovai Köztársaságnak, hogy vásárolhasson energiát a szabad piacon” – tette hozzá.    

A minisztert Románia schengeni térséghez való csatlakozásáról is kérdezték. Aurescu szerint Hollandia még nem hozott döntést a kérdésben, ezért van még lehetőség arra, hogy

politikai, diplomáciai, technikai lépéseket tegyenek a csatlakozás elősegítése érdekében.   

Mi azon dolgozunk, hogy minél előbb eredményt érjünk el, legyen az a bel- és igazságügyi tanács decemberi ülésén vagy máskor" – magyarázta. A miniszter felidézte: nemrég Nicolae Ciucă miniszterelnök arra kérte Románia európai parlamenti képviselőit és politikusait, hogy ne támadják Hollandiát ebben az időszakban. „Okosan, érvelve, diplomatikusan kell dolgozni, a frusztrációk és a követelőző retorika nem vezet eredményre. Ezek csak arra jók, hogy növeljék a vita politikai tétjét, vagy ellenérzéseket keltsenek, amelyekre most nincs szükség” – nyomatékosította.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. november 05. 21:31
Helyes, gondoltam, h ez lesz... csatolják csak magukhoz, csak előbb adják vissza Erdélyt
Kristály
2022. november 05. 19:11
Ez már amerikai meleg lehet élvezni . A miniszterelnöküknek fáskamra egyeteme van CEU.
AKissLaci
2022. november 05. 18:53
Hát ez érdekes. Moldova lakói meg azért tüntetnek napok óta a fővárosukban, hogy a "kormányuk" mondjon le, a következő meg rendezze a kapcsolatait Oroszországgal: https://teleg.eu/intelslava/40283 Lehet, hogy nem tűzifát szeretnének, hanem központi fűtést? (Egyébként érdekes, hogy ilyen apróságokról sosem "tudósít" minket a mandiner. Nyilván elkerüli a figyelmüket. De az ukránfaszszopás az kurvára megy!)
kohe
2022. november 05. 18:39
ŐSZINTÉN KíVÁNOM: DÖGÖLJENEK BELE! ÜDV: EGY MAGYAR
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!