Német püspök: A homoszexualitás Isten szerint való!

2022. november 13. 16:26

„Azonos nemű emberek egymás iránti vonzalma nem rendellenes, hanem az emberi szexualitás egyik lehetséges változata” – jelentette ki Helmut Dieser aacheni püspök.

2022. november 13. 16:26
null

Örömmel keresztelné meg két leszbikus nő gyermekét Helmut Dieser aacheni katolikus püspök, aki szerint azonos nemű emberek egymás iránti vonzalma nem rendellenes, hanem az emberi szexualitás egyik változata. A püspök nemrég interjút adott a Deutsche Wellének, amelyet a hvg.hu közölt.

A homoszexualitás mellett természetesen szó esett az ukrajnai háborúról is. Ennek kapcsán Dieser kijelentette, hogy az országnak joga van ahhoz, hogy  fegyverrel védje meg magát, amihez viszont szüksége van a támogatásunkra. „Ukrajna nemcsak a saját országát védi, hanem minket is itt, Nyugat-Európában, az értékrendünkkel együtt” – szögezte le.

Azt kell mondanom: a világ színes, a teremtés pedig sokszínű. Ha pedig ez így van, akkor miért lenne másként  pont a szexualitásban? Akkor abban is elfogadhatjuk a sokféleséget, mint olyasvalamit, ami Isten szerint való, és amely ilyen módon nem sértheti a Teremtő akaratát” – fejtette ki kérdésre válaszolva Dieser, aki szerint Azonos nemű emberek egymás iránti vonzalma nem rendellenes, hanem az emberi szexualitás egyik lehetséges változata. 

Marx érsek forradalmárai - közeleg az egyházszakadás német módra?

A Szinódusi út (Synodaler Weg), a német katolikus egyház 2019 decembere óta tartó reformgyűlése a kezdetektől hangos belső és külső vitáktól. A világ leggazdagabb egyházát, a 2019-ben 6,8 milliárd eurónyi (ez 2400 milliárd forintnak felel meg, ami a magyar állami költségvetés főösszegének majdnem tizede) adót kasszírozó német katolikus egyházat egy 2018-as, nagy port kavaró jelentés közzététele óta tartja össztűz alatt a helyi média szexuális visszaélési ügyek miatt.

Az interjúból kiderül: az idők során természetesen változott a püspök álláspontja.

Sokáig abban a hitben voltam, hogy a homoszexualitás korlát a férfi vagy női identitásban. Sokszor érveltem így. De különösen a fiatalok esetében éreztem egyre gyakrabban, mennyire elfogadhatatlan ez az álláspont. Komolyan gondolkodóba estem emiatt. Aztán megtanultam, hogy az efféle nézetek teológiailag sem meggyőzőek” – mondta Dieser.

És hogy mindez hogyan illeszkedik a teológiai nézeteibe?

„A valóság nem mehet szembe Istennel, és Isten sem mehet szembe a valósággal. Ennek a hittételnek az igazságáról mélyen meg vagyok győződve. Olyan Istenben hiszünk, aki testet öltött ebben a világban, elfogadta a mi emberi mivoltunkat. Ez olyan bizonyosságot kell, hogy adjon nekünk, hogy bátran szembe tudjunk nézni az emberi létünk realitásaival” – érvel a katolikus vezető.

Nyitókép: MTI Fotó, Farkas Tamás

Összesen 334 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2022. december 06. 07:39
..folyt.: a "meleg pár" által--ugymond--"esélyt" kap, AZ MINDEN CSAK NEM ÉLET! EZT PERSZE A SZERENCSÉTLEN KISGYEREK NEM TUDJA, és nyilván azt hiszi, hogy "az", pedig "nem az"! Mindez olyan mint amikor valaki "KAP EGY AKKORA POFONT, HOGY A CSIILAGOS EGET IS NAGYBŐGŐNEK NÉZI".
Reszelő Aladár
2022. november 15. 18:55
Az egyház addig állt a lábán, amíg képes és hajlandó volt megmondani, hogy mi a jó és mi a rossz. Azokon a helyeken, ahol az emberek véleményét próbálja követni, ott el fog bukni. Nekünk kell követni Jézus tanítását és nem Jézus tanításának követni a haladárokat.
Feltuki és Gogylász
2022. november 15. 17:11
A németek már eddig is sok kárt okoztak a keresztény világnak! Hol vagy szent inkvizició? Röviden meglehetne oldani ezt a kérdést is.
csoka2000
2022. november 14. 21:06
Az baj az ilyen püspökökkel , hogy a teológián az ó-szövetséget tanitják 80%-ban. Kicsit megemlitik Jézust, az evagéliumokat és megtanitják a fából vaskarikát: zsidó-keresztény gyökerek. Mik? Ezek tényleg gyökerek és valóban elvették a hit lényegét. Szt. István legnagyobb bűne: "felvette Jézus igaz hitét " ( Képes Krónika) . Nem Mózes, nem Ábrahám, hanem Jézus igaz hitét. Akkor nekünk mitől lenne ősapánk Ábrahám, Ibrahim? Na ennek a püspöknek -és mindegy is, hogy evangélista, vagy katolikus- biztos, hogy Ábrahám, illetve ma trendi , hogy Ibrahim legyen apukája. Egészségére!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!