Nem tétlenkedtek a finnek: 323 millió dollár értékben vásároltak fegyvereket az Egyesült Államoktól

2022. november 29. 16:36

Ez már a második jelentős fegyvereladás Finnország részére egy hónapon belül.

2022. november 29. 16:36
null

Finnország védelmi minisztériuma jövő év elején jóváhagyja 323 millió dollár (126 milliárd forint) értékű rakéták és fegyverzet megvásárlását az Egyesült Államoktól – közölte kedden Iikka Marttila, a finn védelmi tárca kormánytanácsosa.

Helsinki azt követően jelentette be a döntést, hogy az amerikai külügyminisztérium hétfőn jóváhagyta az AIM 9X Block II-es taktikai rakéták, az AGM-154 Joint Stand Off elnevezésű fegyverek, és ehhez kapcsolódó katonai felszerelések eladását Finnországnak.

Az észak-európai ország a rakétákat az új F-35-ös lopakodó vadászgépekből álló flottájával együtt fogja használni,

amelyeket szintén az Egyesült Államoktól vásárolt.

Ez már a második jelentős fegyvereladás Finnország részére egy hónapon belül, miután az Oroszországgal szomszédos ország igyekszik megerősíteni védelmi rendszerét az orosz-ukrán háború miatt. November elején a washingtoni külügyminisztérium jóváhagyta 150 darab távirányítású, sorozatvető rakétarendszer (GMLRS) és ehhez kapcsolódó felszerelések értékesítését 535 millió dollár (211 milliárd forint) becsült értékben.

Ukrajna február 24-i orosz megtámadását követően a finn kormány úgy döntött:

további 1,7 milliárd eurót (695 milliárd forintot) fordít fegyverek és más védelmi felszerelések vásárlására 2022-ben.

Mindeközben Tobias Billstrom svéd külügyminiszter a NATO-tagországok külügyminisztereinek keddi bukaresti találkozója előtt kijelentette: Stockholm időben teljesíteni fogja Törökország feltételeit, hogy Ankara elfogadja Svédország és Finnország teljes jogú tagságát az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében (NATO).

„Jó úton haladunk afelé, hogy teljesítsük Törökország feltételeit” – fogalmazott a svéd diplomácia vezetője, aki reményének adott hangot, hogy a török és finn kollégájával a nap folyamán tervezett tárgyalások segítenek felgyorsítani ezt a folyamatot.

(MTI)

Nyitókép: Diego Ravier / Hans Lucas / AFP

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
need-info
2022. november 30. 11:43
Csinos, csinos, csak az agya nincs a helyén. Persze meg tudom érteni a finneket, mert nincs túl jó tapasztalatuk az oroszokkal kapcsolatban(lásd. finn-orosz háború). Ahogy a lengyeleknek sem.
P. Savoiardes
2022. november 30. 09:04
Sanna elé toltak két papírt. Az egyiken a fenti fegyver üzlet szerződése és a számla. A másikon a Helsinki by night harmadik része..
Csigorin
2022. november 29. 22:03
ez a narkos ribanc hetveneves fuggetlenseget ad fel, odadobva az amerikai megszalloknak Finnorszagot
L. László
2022. november 29. 20:57
Tiszta üzlet a csatlakozás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!