Zelenszkij: Ukrajnát, Lengyelországot, és egész Európát meg kell védeni a terrorista Oroszországgal szemben

2022. november 16. 15:42

Az ukrán elnök egyeztetett Dudával a lengyelországi rakétabecsapódás után.

2022. november 16. 15:42
null

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon beszélt Andrzej Duda lengyel államfővel azután, hogy kedd este rakétabecsapódás történt az ukrán határ melletti lengyel területen – számolt be szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az éjszakai telefonbeszélgetést követően Zelenszkij a Twitteren közölte, hogy részvétét fejezte ki az orosz „rakétaterror” következtében meghalt lengyel állampolgárok miatt. „Kicseréltük a rendelkezésre álló információkat, minden tényt megtudunk. Ukrajnát, Lengyelországot, egész Európát és a világot teljes mértékben meg kell védeni a terrorista Oroszországgal szemben” – hangsúlyozta az ukrán elnök. 

Zelenszkij egyik videoüzenetében jelentette be, hogy a keddi súlyos orosz rakétatámadás miatt Ukrajnában mintegy tízmillió ember maradt áram nélkül. Elmondta, hogy szerdára virradóan Harkivot, Zsitomir régiót, Kijevet és Lviv megyéket érintette leginkább az áramkimaradás. Ezen felül a nyugat-ukrajnai Lvivben és néhány más városban a távfűtés is leállt.

 

Andrzej Duda: Semmi sem utal arra, hogy ez szándékos támadás lett volna Lengyelország ellen

Andrzej Duda úgy fogalmazott, egyelőre semmi sem utal arra, hogy szándékosan megtámadták volna Lengyelországot, állítása szerint valószínűleg egy (az ukrán hadsereg által kilőtt -a szerk.) orosz gyártmányú S-300-as légvédelmi rakéta csapódott be a lengyel-ukrán határ közelében két ember halálát okozva. Stanisław Iwanejko a Fakt lengyel bulvárlapnak mesélt a kedd esti eseményekről, mindkét halálos áldozatot jól ismerte, közeli barátai voltak.

 

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a haditanács szerdai ülése után kijelentette: Ukrajna a partnerekkel közösen folytatja a lengyelországi rakétabecsapódás részletes tanulmányozását, és hozzáférést kér az ukrán szakemberek számára.    

Támogatjuk az eset további részletes tanulmányozását a partnerekkel közösen.

Készek vagyunk átadni partnereinknek a rendelkezésünkre álló, oroszokat terhelő bizonyítékokat. Partnereinktől is várunk olyan információkat, amelyek alapján az a végső következtetés született, hogy ez egy ukrán légvédelmi rakéta volt. Ezenkívül Ukrajna azt kéri, hogy védelmi minisztériumának és határőrségének képviselői haladéktalanul eljuthassanak a robbanás helyszínére. Továbbra is teljes mértékben nyitottak vagyunk a helyzet átfogó tanulmányozására és a rendelkezésre álló adatok teljes körén alapuló következtetések levonására” – fejtette ki Danyilov. A védelmi tanács hangsúlyozza, hogy a történtekért csakis Oroszország és annak rakétaterrorja okolható – áll az RNBO sajtóközleményében.    

(MTI)

Nyitókép: HANDOUT / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. november 17. 09:24
békét
Hill
2022. november 16. 23:45
Tőled kell a világot megvédeni, de sajnos senki nem teszi
kafabatka
2022. november 16. 23:40
https://t.me/intelslava/41204 Csak érdekesség arról,mi is zajlik a nemzetek vezetői között,és bepillantást enged a megbízhatatlan nyugati politikusok jellemébe. Nem mellesleg megmagyarázza azt is,miért viszonyul Kína az orosz-ukrán konfliktushoz úgy-ahogy.
madárinfluencer
2022. november 16. 21:39
Zelenszkij nem arra törekszik, hogy Európát és Lengyelországot megvédje a "terrorista" Oroszországtól, hanem pont ellenkezőleg, mindent elkövet azért, hogy minél több országot rángasson bele egy kiterjedt háborúba (akár még egy világháborúba is).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!