A TikTok betiltását szorgalmazzák Amerikában

2022. november 04. 15:30

A TikTokot működtető cég adatkezelési gyakorlata olyan fenyegetést jelent az amerikai nemzetbiztonságra, ami miatt sokan betiltanák a kínai appot a tengerentúlon – de ez közel sem ilyen egyszerű.

2022. november 04. 15:30
null
Greczula Levente László

Újabb felvonásához érkezett az Egyesült Államok és a TikTok közötti, lassan hőseposzi terjedelművé váló konfliktus. Az USA-ban ismét

egyre erősebbek azok a hangok, amelyek a kínai hátterű közösségi platform betiltását szorgalmazzák

az országban – adatvédelmi okokra hivatkozva.

Az aligha újdonság, hogy Kínában a személyes adatok és a privát szféra védelme sokkal kevésbé hangsúlyos, mint Európában vagy az Egyesült Államokban, és akkor finoman szóltunk. Az USA-ban a platform adatkezelési gyakorlata az, ami miatt már Donald Trump is fenyegetőzött a TikTok betiltásával.

A Trump-adminisztráció 2020-ban vetette fel, hogy a Google és az Apple alkalmazásboltjaiból ki kellene tiltani a TikTokot

és a WeChatet – utóbbi egy üzenetküldő szolgáltatás –, mert a működésük nemzetbiztonsági fenyegetést jelent. 2020-ban ezt persze sokan hozzáírták a kereskedelmi háború számlájához, mondván, hogy a TikTok és a WeChat egyébként nem veszélyesek, csak az amerikai kormány akar így keresztbe tenni a kínai techcégeknek. Ez azonban nem teljesen állta meg a helyét.

Belenézhettek a kínaiak az amerikai felhasználók adataiba

A TikTokról 2020-ban ugyanis kiderült, hogy az amerikai felhasználók adatait sok esetben nem amerikai, hanem kínai szervereken tárolja, amik esetében nem garantált a személyes adatok (magas szintű) védelme. A platformot fejlesztő ByteDance a kritikákra reagálva azt ígérte, hogy átállnak az amerikai Oracle felhőalapú infrastruktúrájának használatára, s a botrány ezt követően részben el is ült a TikTok körül.

Tavaly azonban egyre több egykori TikTok-munkatárs utalt arra az amerikai sajtónak, hogy ettől még közel sem múlt el a közösségi oldal által ténylegesen jelentett nemzetbiztonsági fenyegetés – sőt. Magyarán:

a kínaiak továbbra is kémkedhetnek az amerikaiak után a videómegosztón keresztül.

Később a ByteDance is megerősítette, hogy bizonyos körülmények között a techcég kínai munkatársai is hozzáférhettek az amerikai felhasználókról tárolt adatokhoz, ami újra felhevítette a videós oldal körüli vitákat az Egyesült Államokban.

Nincs itt semmi látnivaló

A ByteDance elsősorban üzemviteli szempontokkal indokolta, hogy Kínából is belenézhettek az amerikai felhasználók dolgaiba, de azt kategorikusan tagadták, hogy ez veszélyt jelentene az USA nemzetbiztonságára. A vállalat hangsúlyozta, hogy a TikTok, illetve a TikTok kínai belpiacos változata, a Douyin között nincs átjárás, vagyis amíg a kínai állam az utóbbi platformra regisztráltak adataihoz esetleg hozzáférhet, addig a TikTok-felhasználókéihoz nem.

A cég július eleji közleményében az áll, hogy

a kínai kormány addig nem is kereste meg őket azzal, hogy belenéznének a külföldi felhasználók tevékenységébe,

de mindegy is, mert a ByteDance akkor sem adna erre engedélyt. Persze az ilyen meséket manapság már Pekingben is inkább operalibrettókba szokás beleírni, nem pedig sajtóközleményekbe.

Ki tiltsa be a TikTokot?

Az Egyesült Államokban ma már egyre több döntéshozó vélekedik úgy, hogy felesleges a kínaiakkal egyezkedni a TikTok ügyében, egész egyszerűen be kell tiltani a videós oldalt és alkalmazást, az megoldja a problémát.

A CNN idézi a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (Federal Communications Commission – FCC) egyik munkatársát, aki szerint lényegében nem lehet megegyezni a ByteDance-szel a dologban: „Elképzelhető, hogy a Külföldi Befektetések Tanácsa (Committee on Foreign Investment in the United States – CFIUS) köt egy nagyszerű, megkerülhetetlen megállapodást, de ezen a ponton, a TikTok gondolkodását látva

– mondta lemondóan Brendan Carr.

A kínai cég válaszában hangsúlyozta, hogy Carr kívülállóként nem láthat bele abba a munkába, amit a ByteDance és a CFIUS közösen végez, ezért jobb lenne, ha nem is szólna bele a dologba. A válasz pedig rávilágít arra, hogy miért is olyan nehéz betiltani Amerikában a TikTokot: pontosan talán senki sem tudja, hogy melyik bizottságnak, minisztériumnak vagy más szervezetnek kellene megtenni ezt a lépést. S amíg ez így van, addig igazából kár is arról ábrándozni, hogy az amerikaiak megszabadulhatnak a videós platform jelentette fenyegetésektől.

Az esetnek persze nem csak a tengerentúli, hanem az európai felhasználókat és döntéshozókat is gondolkodóba kellene ejtenie, elvégre

ha a kínaiak valóban kémkednek az alkalmazáson keresztül, akkor az bizony az itteni felhasználókat és országokat is érinti.

Amíg számos európai ország döntött úgy, hogy az adatbiztonsági problémák lehetősége miatt inkább mégsem kínai vállalatokkal, például a Huawei-jel építteti ki az 5G-s mobilhálózatát, addig tiktokozni – a legfiatalabbak nagy örömére – egyelőre szabadon lehet az öreg kontinensen.

 

Fotó: MARIJAN MURAT / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tohuvabohu
2022. november 04. 20:26
Érdekes, hogy a Facebook ugyan úgy az Europaiak adatait Amerikai szervereken tárolja amiért már támadták Őket...tehát akkor be kéne tiltani a Facebookot is ilyen alapon vagy az lényegtelen ha az USA kémkedik rólunk?
Kybon
2022. november 04. 19:09
Ki nem sz@rj@ le az önmagukat nagyfiúnak (vagy nagylánynak, vagy nagycipőkanálnak) képzelő hormonzavaros politikusokat, amikor lent a földön arról van szó, hogy a fiatalok mentális homogenitását totál szétbarmolja a Tiktok. Ha az kell, hogy hülye és idióta fiatalság legyen (ami a "szent" cél a fogyasztói rothadásban), akkor nincs jobb szétszerelőkulcs az USA számára (is). Inkább örülnének...!
vemiko
2022. november 04. 18:25
ok...facebook,twitter,google, youtube.....mind adatokat gyűjt...a tiktok is.....ami magánkézben landol és onnan tovább.....
fatman
2022. november 04. 17:22
ah, mi mikor fogjuk betiltani az összes amerikai szart?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!