ENSZ: Már mintegy 14 millióan menekültek el otthonaikból Ukrajnában

2022. november 02. 22:06

Évtizedek óta nem tapasztalt gyorsaságú és nagyságú menekültáradatról van szó a szervezet menekültügyi főbiztosa szerint.

2022. november 02. 22:06
null

Mintegy 14 millióan voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból Ukrajnában Oroszország hadművelete miatt – közölte szerdán Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa a világszervezet Biztonsági Tanácsának ülésén (BT).

Grandi úgy fogalmazott, hogy

évtizedek óta nem tapasztalt gyorsaságú és nagyságú menekültáradatról van szó,

amely nyomán világszerte több mint 103 millióra emelkedett a menekültek és otthonukat elhagyni készerültek száma.

Ukrajna lakossága „a világ egyik legkeményebb telével” kénytelen szembesülni

Egyben felhívta a figyelmet, hogy Ukrajna lakossága „a világ egyik legkeményebb telével kénytelen szembesülni rendkívül nehéz körülmények között” ideértve a polgári infrastruktúrában okozott további háborús pusztítást, ami „a humanitárius segítségnyújtást egy cseppé teszi a szükségletek tengerében”.

Grandi elmondta, hogy a humanitárius szervezetek „drámai mértékben fokozták segítségnyújtásukat, de ennél sokkal többet kell tenni, azzal kezdve, hogy

Mindazonáltal a konfliktus valószínű elhúzódására való tekintettel az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) felkészül a további menekülthullámokra Ukrajna területén belül és kívül is.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: STRINGER / AFP

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyugati Ádám
2022. november 04. 02:34
Szerintem ekkora kivándorlási veszteséget, amelynek többsége fiatal nő és gyermek, amit egyszerűen nem lehet pótolni. A legértelmesebb férfiak már 10 éve vendégmunkáskodnak Oroszországban és nyugaton is. Becslések szerint a vendégmunkások száma (orosz és egyéb nyugati országokban együttesen) 8 millióra tehető. A háború alatt kivándorlók száma több becslés szerint már meghaladja a 13 milliót. Az otthon maradók többsége öreg, beteg, komoly munkavégzésre nem alkalmas. A világtörténelemben nincs példa arra, hogy ilyen arányú emberveszteséget egyetlen állam is képes volt kiheverni. Ebben az egész háborúban az a legrosszabb, hogy a befejezése után ottmarad egy működésképtelen roncs társadalom és fizikai romhalmaz, ami 20-30 évig csak nyeli a pénzt., ha egyáltalán valaki áldoz rá.
Reszelő Aladár
2022. november 03. 14:06
Ha csak ezt az tényt vennénk figyelembe, hogy Ukrajnában 14 millióan voltak kénytelenek elhagyni az otthonukat, az már elég lenne a háborús vereség kimondásához. De emellett még szét is lövik egy komoly részét. A veszteséget 100 év alatt sem fogják tudni ledolgozni, főleg, hogy minden támogatás valójában hitelbe megy, háborús kamatra.
monuskaroly
2022. november 03. 08:56
Ugye itt már azt sem mondhatjuk, hogy az "utolsó kapcsolja le a villanyt". Mert már áram sincs!!!
Jason Bourne
2022. november 03. 08:50
"le kell állítani ezt az értelmetlen háborút" Rájöttetek? Az a baj, hogy ti csak az oroszok teljes vereségével tudjátok elképzelni ezt a "leállítást". Lehet le kellene ülni velük tárgyalni, mert a szankciózással meg az ukránoknak nyújtott segítséggel láthatóan csak elhúzódik a háború, de "leállítani" nem lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!