Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Beismerő vallomást tett az isztambuli merénylet elkövetője

2022. november 14. 12:47

A vasárnapi robbantás hat halálos áldozatot követelt, több mint nyolcvanan megsérültek.

2022. november 14. 12:47
null

Beismerő vallomást tett az a fiatal, szíriai állampolgárságú nő, akit a hat halálos áldozatot és 81 sebesültet követelő isztambuli robbantás elkövetésével gyanúsítanak – írta a török média a helyi rendőrségre hivatkozva hétfőn.

Ahlám Albasír azt is elismerte, hogy

a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) megrendelésére hajtotta végre a robbantást,

és az észak-szíriai Kobaniból kapta a parancsokat. A nőt a török média szerint a PKK titkosszolgálata képezte ki.

Süleyman Soylu török belügyminiszter hétfő hajnalban bejelentette, hogy őrizetbe vették a vasárnapi merénylet fő elkövetőjét, aki vélhetőleg a az északnyugat-szíriai Afrín térségében jutott át a szíriai-török határon. A fiatal nőt több gyanúsítottal együtt egy az isztambuli Kücükcekmecében található lakásban tartóztatták le, ahol nagy mennyiségű, eurót, aranyat, pisztolyt és lőszereket találtak. Soylu szerint a gyanúsított Görögországba akart menekülni.

Az isztambuli főügyészség nagyszabású nyomozást indított a nagy erejű, TNT-vel végrehajtott támadás után, amelynek csak török halottjai vannak. Egyebek között egy kilencéves kislány és édesapja, illetve egy 15 éves kamaszlány és édesanyja is életét vesztette.

A belügyminiszter tájékoztatása alapján eddig 46 embert vettek őrizetbe.

Óriási robbanás Isztambulban: legkevesebb négyen meghaltak

Hangos robbanás rázta meg a török nagyváros Istiklal bevásárlóutcáját. A török sajtó még csak annyit közölt, hogy legkevesebb négyen meghaltak, többen megsérültek - írja vasárnap három órakor az Euronews. A robbanás nem sokkal helyi idő szerint délután 4 után történt, amikor jellemzően a legnagyobb a forgalom az utcán.

Visszautasították az USA részvétnyilvánítását

A merényletet követően Ankara visszautasította az Egyesült Államok részvétnyilvánítását arra hivatkozva, hogy Washington a kobani kurd terroristák támogatója". Soylu leszögezte: át kell gondolni, hogy

Törökország milyen kapcsolatot akar fenntartani egy olyan állammal, amely terroristákat pártfogol.

Ankara korábban is gyakran kifogásolta, hogy az Egyesült Államok támogatja a törökök által a PKK bábjának tekintett szíriai Népvédelmi Egységeket (YPG). Az YPG Washington helyi szövetségese volt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcban. Kobaniban 2015-ben nagy csata zajlott, amelynek következtében a kurd csapatok nyugati támogatással kiszorították a dzsihadistákat a térségből. A város jelenleg a Szíriai Demokratikus Erők nevű katonai szövetség felügyelete alatt áll, amelynek az YPG is része.

Isztambulban legutóbb 2016 szilveszterén követtek el merényletet a Boszporusz partján található Reina klubban. Törökország 2015 és 2017 között számos véres terrortámadás helyszíne volt, amelyek túlnyomó többségét az Iszlám Állam vagy a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató PKK hajtotta végre.

(MTI)

 

Nyitókép: YASIN AKGUL / AFP

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2022. november 17. 13:17
Erdogánban legalább van tartás, nem úgy mint Solcban. Nem csodálkoznék, ha ugyanolyan feliatú pulóverben jelenne meg mint ez a nő, miután ''valakik'' felrobbantották a gázvezetékét
Péterffy
2022. november 14. 15:37
"Törökország milyen kapcsolatot akar fenntartani egy olyan állammal, amely terroristákat pártfogol." Nemhogy összefognának Putyinnal. Az Úristen is csak túlórázva állíthatná meg őket.
fatman
2022. november 14. 14:22
na, ez milyen jókor jött a törököknek... meglepő... sztem a svédek és finnek egy ideig nézegethetik a NATO-bővítést, kívülről... ez kinek a legnagyobb érdeke? igen, Putyinnak... de nincsenek összeesküvéselméletek... :)))
Akitlosz
2022. november 14. 14:22
Ha esetleg Törökország rájönne, hogy Szíria nem az ellensége, akkor Szíriával, Oroszországgal közösen ki lehetne verni Szíriából a terroristákat. Amerikai-izraeli érdek a háborús helyzet fenntartása. A kurdokat még a magyar kormány, Szijjártó is támogatta. Szélsőbaloldali terrorszervezetek. Őket nevezi a nyugat demokratikus ellenzéknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!