Háromszáznál is többen haltak meg az iráni tüntetéssorozat során

2022. november 28. 20:06

Mindezt hétfőn Amír Ali Hadzsizadeh tábornok, az iráni Forradalmi Gárda légvédelmének parancsnoka jelentette be.

2022. november 28. 20:06
null

A tábornok szerint a halálos áldozatok között - a hatóságok szóhasználata szerint - mártírok, vagyis a biztonsági erők tagjai is vannak. Utalt arra is, hogy a halottak között

sokan olyan ártatlan ember van, aki nem vett részt a tüntetéseken.

Exkluzív: üldözött keresztény vall lapunknak az iráni tüntetéshullámról

„Az új generációk nagyon bátrak, nekik már nincs vesztenivalójuk" - mondja lapunknak egy iráni keresztény férfi, akit áttérése miatt a saját apja meg akar ölni, már többször megverték az utcán vagy fogságban, alkalmi munkákból és sokszor az utcán él. Interjúnk!

Mindazonáltal Hadzsizadeh nem említett pontos számot, illetve azt sem, hogy a becslést mire alapozza. A tábornok újra hangsúlyozta a teheráni vezetés hivatalos álláspontját, miszerint a tüntetéseket Irán ellenségei szították, ideértve a nyugati országokat és Szaúd-Arábiát is.

Megingott az iráni hatalom a tüntetések hatására? - Irán-szakértő a Mandinernek

„A tüntetések lendülete kitarthat addig, amíg a rezsim fel nem hagy a megtorlások gyakorlatával, és nem tesz valódi enyhítéseket" - vallja Trita Parsi Irán-szakértő. Az amerikai Quincy Institute alelnöke szerint annyit elértek a tüntetők, hogy a hatalom berkeiben is megosztás támadt, a rendszer elbizonytalanodott. Interjúnk!

Az első hivatalos összesítés azonban így is alatta marad az amerikai székhelyű, Iráni Emberi Jogi Aktivisták nevű jogvédő csoport adatainak, amely szerint a zavargássá fajult megmozdulásokon eddig 451 tüntető és a biztonsági erők 60 tagja vesztette életét, valamint 18 ezernél is több embert állítottak elő.

A tiltakozásokat a Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nővel szembeni bánásmód váltotta ki, akit az erkölcsrendészet tartóztatott le, mert megsértette az Iszlám Köztársaság szigorú öltözködési szabályait, és az őrizetben meghalt. A tüntetések egyik központja Irán kurdok lakta térsége, ahol a tüntetők azt is a központi kormány szemére vetik, hogy etnikailag hátrányos helyzetbe hozza őket.

(MTI) 

Nyitókép: Creative Touch Imaging Ltd / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2022. november 29. 07:57
Hahó Mandi, lájkgombokat levenni, mielőtt valamelyik moral insanity lájkolja.
Lord Vader
2022. november 28. 23:51
Még egy CIA black operation. Amikor Szaúd-Arábiában embereket fejeznek le köztereken, az rendben van. Valamiért az USA nem kedveli Iránt. De fura, vajon miért?
szodabár
2022. november 28. 22:19
Ez is azért, mert a CIA szétcseszte az országot.
ThuleanPerspective
2022. november 28. 21:00
és milliók fognak ha a tüntetők kerülnek hatalomba...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!