Holland miniszter: még az idén bocsánatot fog kérni a kormány a rabszolgatartó múltja miatt

2022. november 04. 15:19

Ezt Franc Weerwind holland jogvédelmi miniszter közölte Hágában pénteken.

2022. november 04. 15:19
null

A Dutch News című angol nyelvű holland hírportál tájékoztatása szerint Franc Weerwind sajtótájékoztató keretében közölte: a holland kormány készen áll arra, hogy hivatalosan bocsánatot kérjen a rabszolgaságért, és 200 millió eurós alapot hozzon létre olyan kezdeményezések támogatására, amelyek célja, hogy emlékeztessenek Hollandia gyarmattartó múltjára. A holland miniszter közölte azt is, hogy a kormány további 27 millió eurót különít el egy kizárólag a rabszolgasággal foglalkozó múzeum létrehozására.

A hírportál úgy tudja, a holland belügyminisztérium illetékes tanácsadó testületének tavalyi ajánlása alapján tervezett hivatalos bocsánatkérésre december közepén kerülhet sor. A testület azt is szorgalmazta, hogy a bocsánatkérésen túl Hollandia ismerje el, hogy a 17. és 19. század közötti holland rabszolgakereskedelem emberiesség elleni bűncselekménynek minősül. 

Emlékeztettek, Mark Rutte holland miniszterelnök szeptemberben, az egykori holland gyarmaton, Suriname-ban tett hivatalos látogatása során azt mondta, „itt az ideje a gyarmati múlt elismerésnek”. Közölte, 2023-ban 150 éve lesz annak, hogy a rabszolgaság eltörléséről szóló holland jogszabályokat elfogadták. A miniszterelnök szerint ez azt jelenti, hogy

el kell ismerni azt a szörnyű szenvedést, amelyet a rabszolgáknak Hollandia okozott”

– írták.

A hírportál közölte azt is, a holland központi bank, az ABN Amrobank, valamint Rotterdam, Utrecht és Amszterdam városai korábban már mind bocsánatot kértek a rabszolgaságban játszott szerepükért.

(MTI)

Nyitókép: Kenzo Tribouillard / AFP

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Abafy Alfréd
2022. november 08. 13:29
az egyik legszarabb társaság ez a holland vezetés. Évszázadokon át raboltak, most meg demokráciát oktatnak
Brandon the great Negro
2022. november 07. 14:29
Én beérném ha végre a rabszolgatartó mentalitással hagynának fel.
Házam Hazája
2022. november 05. 15:28
A Terror Háza olcsóbb volt :)
lofejazagyban
2022. november 05. 11:12
mondjuk a következő 150 évben a gdp-jük felét utalják át Indonéziának, Surinamnak, stb. Akkor elhisszük a bocsánatkérést, különben csak duma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!