Politico: Brüsszel egy új, 27 reformos ütemtervet határozott meg Magyarországgal szemben

2022. november 24. 11:27

Tizenhetet teljesítettünk, most újabbakat követelnek.

2022. november 24. 11:27
null

Az Európai Bizottság szerdai döntése szerint Magyarország nem fogadta el az ígért jogállamisági reformokat, így az ország számára milliárdos uniós pénzösszegek kerültek veszélybe – számol be a Politico. 

Eközben a Bizottság azt is megállapította, hogy Magyarország nem teljesítette korábbi ígéretét, miszerint 17 jogállamisági reformot fogad el, amelyek szükségesek ahhoz, hogy hozzáférhessen a 7,5 milliárd euró uniós forráshoz, amelyet egy olyan mechanizmus alapján tartanak vissza, amely lehetővé teszi az EU számára, hogy befagyassza a pénzeszközöket, ha fennáll a vesztegetés veszélye.

amelyet Magyarországnak végre kell hajtania ahhoz, hogy megkapja az 5,8 milliárd eurót a világjárvány helyreállítására szánt forrásokból. A 27 reform tartalmazza azt a 17 korábbi kötelezettségvállalást, amelyekről a két fél a 7,5 milliárd euró megőrzéséről folytatott tárgyalások során állapodott meg. További feltételek közé tartozik a Magyarország által ígért igazságügyi reformok végrehajtása, valamint az uniós források ellenőrzésére és a jelentéstételre vonatkozó szabályok elfogadása.

Miután a Bizottság a jövő héten hivatalosan is elfogadja határozatait, az EU Tanácsán múlik, hogy minősített többséggel – amely a tagállamok 55 százalékát és az EU lakosságának 65 százalékát teszi ki – támogatja vagy elutasítja azokat, amire a pénzügyminiszterek ülésén kerülhet sor.

Rendkívüli: a Bizottság elfogadja a magyar helyreállítási tervet, de további feltételekhez köti a kifizetéseket

Brüsszel keményen fellép Magyarországgal szemben - írta meg szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A német lap „megbízható" brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy „a Bizottság illetékes szervei arra a következtetésre jutottak, hogy Budapest nem teljesítette kellőképpen a korrupció elleni küzdelemben tett reformígéreteit". A Mandiner információi szerint azonban a helyzet korántsem annyira egyértelmű, ahogy azt a német sajtó elénk tárja.

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolt
2022. november 26. 07:54
Nekem egy kérdésem lenne csak. Ezen előírásokat a többi ország teljesítette és utána folyósították az összeget,vagy egy utólagos döntés /határozat alapján csak a megkülönbótetve találták ki? A vesztegetés veszély mint fogalom bármely eus országba fennáll. Ez nem megfelelő indok. Tény kell bizonyíték rá. Különben ovodások ,vagy egyenértékü agyszintü mások... visítozása csak. Szerintem...
APESZ72
2022. november 25. 12:30
Mi vezetett ide ? Sorrendben : 1. kommunista tolvajok mindent megúsztak 2. kommunista tolvajok mindent eladtak, elloptak 3. Megoldásként Orbán lepaktált a kommunista tolvajokkal, mindenki, mindent megúszott 4. Orbán - a képzettség és a tehetség helyett - a haverokban hisz/ hitt, mint a kommunisták 5. Orbán - mivel tehetségtelen vezetői voltak/vannak - nem tudott reformokat végrehajtani, egyszerűen ő osztogatta az uniós segélyt és ezt hívta reformnak 6. Magyarország saját iparát nem hozták létre, nincs magyar know how, nincs magyar ipar 7. Az ország fele tartja el a semmirekellő állami alkalmazottak seregeit 8. az ország lakosainak fele semmirekellő ,semmit sem termel, csak viszi a pénzt és basáskodik a termelők felett 9. aki tisztességesen dolgozik, azt agyon adóztatják, hogy legyen miből fizetni a semmirekellőket. 10. Az állami intézményekben semmiféle profizmus sincs, csupa alacsonyan képzett, alkalmatlan, versenyképtelen ember. HR feltételek nincsenek , minden haver jó valamire a jelszó.
florin
2022. november 24. 16:58
Itt lehet befejezni velük. Semmit nem szabad ettől kezdve megszavazni.
zakar zoltán béla
2022. november 24. 16:51
trágyadomb
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!